REKLAMI GEÇ

MENAPOZ DÖNEMİNDEKİ YANLIŞ BESLENME KEMİK ERİMESİNE SEBEP OLABİLİR!

29 Ağustos 2020 Cumartesi

Menapoz Dönemi; bayanların mens döneminin sonlanmaya başladığı doğal bir süreçtir.

Bu dönemde genellikle halk arasında; ateş basması, terleme, çarpıntı, sinirlilik hali gibi temel şikayetlerin yanı sıra; özellikle bel ve karın bölgesindeki yağ artışı, osteoporoz( kemik erimesi), kalp damar hastalıkları gibi diğer önemli şikayetlerinin dolaştığını da duyarız değil mi?

Özellikle ilk olarak osteoporoz riski ile başlamak istiyorum.

Günümüzde ortalama her 3 kadından 1 i osteoporoz riski ile karşı karşıyadır. Osteoporoz; kemik dokudaki KALSİYUM un azalmasına bağlı olarak kemiklerin yumuşaması ve kırılganlığının artmasıdır.

Özellikle MENAPOZ DÖNEMİ de ÖSTROJEN HORMONU nun azalmasına bağlı olarak kemikteki KALSİYUM ORANI azalır ve kemik sıkı dokusu azalmaya başlar.

PEKİ MENAPOZDA KEMİK ERİME RİSKİNİ NASIL AZALTABİLİRİZ?

– Kalsiyumdan yüksek besinler olan süt-süt ürünleri, brokoli,ıspanak, tere, roka gibi koyu yeşil yapraklı sebzeleri bolca tüketmeliyiz. Aslında bu dönemde önemli olduğu kadar MENAPOZ DÖNEMİ ÖNCESİNDE de KALSİYUM dan zengin beslenmenin osteoporoz riskini azaltmada büyük bir önemi vardır.

18-50 yaş yetişkin bir bireyin ortalama KALSİYUM ihtiyacı 1000-1200 mg arasında değişmektedir.İleri yaşlarda ve gebelik gibi özel dönemlerde de bu gereksinim daha da artmaktadır.

-Yüksek Proteinli Diyetleri Uzun Süre Uygulamaktan Kaçının!

Sık sık yüksek proteinli veya şok diyetlerin yapılması vücuttan kas ve su kayıplarının artmasına sebep olur.Hem yüksek proteinli beslenmeye bağlı olarak FOSFOR alımının artması hem de şok diyetlerin etkisi ile gelen yüksek kas kayıpları kemik mineralizasyonunun azalmasına yani kemik erimesine yol açar. Bu yüzden yanlış diyet yöntemlerinden kaçınılması gerekir.

-Menapoz Dönemi Öncesinde de KALSİYUM dan Zengin Beslenin!

Menapoz Dönemi ne girmeden önce de kendi önleminizi alabilirsiniz!  Nasıl mı?

Yapılan çalışmalarda MENAPOZ DÖNEMİ öncesinde KALSİYUM dan zengin beslenen, sağlıklı yaşam süren bayanların daha sonrasında bu risk ile daha az karşılaştıkları görülmüştür.

MENAPOZ DÖNEMİ İLE KALP DAMAR HASTALIKLARI RİSKİ ARTABİLİR!

Bu dönemde ÖSTROJEN HORMONU seviyesinin azalmasında bağlı olarak; kötü huylu kolesterol olan LDL ve TRİGLİSERİT seviyelerinde artışların olabileceği gözlemlenmiştir.

Bu yüzden sadece bu dönemde değil daha öncesinde de beslenme düzenine dikkat edilmesi gerekir.

MENAPOZ DÖNEMİ VE KİLO ARTIŞI:

Bu dönemde metabolizma hızının azalmasına bağlı olarak bayanlar arasında sık sık hızlı kilo alıyorum veya eskisi kadar rahat kilo veremiyorum dediklerini duyarız değil mi?

Bu yüzden her dönemde olduğu gibi bu dönemde de hem beslenmemize hem egzersizimize dikkat etmeliyiz.

MENAPOZ DÖNEMİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER:

– Sebze -meyve tüketimine önem verilmeli.Böylece hem kilo kontrolü daha iyi sağlanır hem de antiosidan alımı da daha yüksek olur.

-Günlük kalsiyum ihtiyacı mutlaka karşılanmalı.

– D vitamini KALSİYUM un vücuttaki emiliminde yardımcı olduğu için D VİTAMİNİ almaya dikkat edin. Besinlerde çok kısıtlı olsa da en iyi kaynağının güneş ışığı olduğunu bilerek doğru zamanda sık sık güneşlenmeye özen gösterin.

-Yüksek proteinli ve şok diyetlerden mümkün olduğunca uzak durun.

– Tuz tüketimine dikkat edin. Zaten günümüz toplumunda tuz tüketimi olması gerekenin çok çok üstündedir. Tuzun fazla tüketilmesi hem vücutta ödem tutulmasına hem de kalsiyumun idrarla atılmasına sebep olur.

– Yüksek kafein alımından kaçının.

– Egzersizi yaşam şekli haline getirin.

-Asitli içeceklerden uzak durun.

-Mümkün olduğunca stressiz yaşam sürmeye çalışın. Stres vücuttaki KORTİZOL HORMONU nu arttırdığı için kemik erime riski de artmaktadır.

Görüldüğü gibi bu dönemi de daha sağlıklı geçirmek sizin elinizde!

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere sağlıklı günler dilerim…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı