REKLAMI GEÇ

OFİS ÇALIŞANLARI NASIL BESLENMELİ?

7 Eylül 2019 Cumartesi

Bir ofiste masa başı bir işte mi çalışıyorsunuz? Vaktinizin çoğunu oturarak geçiriyor ve sağlıksız beslendiğinizi düşünüp giderek kilo mu alıyorsunuz?

Evet; hareketsiz bir iş ortamında kilo kontrolünü sağlamak biraz daha zor olabilir ama imkansız değil!

Eğer bu durumdan şikayetçi iseniz işte bu yazı tam size göre!

Peki ofis çalışanları bunun için ne yapmalı?

1 ) Mümkünse işe gitmeden önce sağlıklı bir kahvaltı yapın. ”İşe zor yetişiyorum kahvaltıyı yapacak vaktim olmuyor? ” diyorsanız eğer pastaneden basit karbonhidrat ve yüksek yağ içeren simit, poaça ve benzeri hamur işleri alarak kolaya kaçmak yerine bir gün öncesinden kendi kahvaltınızı hazırlayarak daha sağlıklı öğün tüketebilirsiniz!

Peki neler hazırlayabiliriz?

Mesela bir gün öncesinden yulaf+süt karışımı, tam buğday ekmeği arası peynirli bir sandviç hazırlayabiliriz.

2) Ara öğün olarak tüketebileceğiniz sağlıklı alternatifleri de çekmecenizde bulundurun.  Mesela elinizin altında incir, kayısı gibi kuru meyveler, ceviz-fındık-badem-leblebi gibi kuruyemişler, galeta veya kepekli bisküvi, yeşil çay gibi bitki çayları vb rahatça bulup-tüketebileceğiniz şeyler olsun.

3) Tabi bir diğer önemli faktör de her zamanki gibi SU TÜKETİMİ! Genellikle suyu gözümüzün önünde bulundurmazsak su içmeyi ihmal ediyoruz. Bunu önlemek için kendinize orta boyda güzel şirin bir şişe alıp su tüketiminizi daha kolay arttırabilirsiniz!

Bir de bu suyumuza limon, salatalık, maydanoz gibi ödem atmaya yardımcı besinler koyduk mu çok daha güzel olur.

4) Öğle öğününüzü dışarıda tüketecekseniz eğer kolaylıkla sağlıklı menüler tercih edebilirsiniz! Mesela ızgara tavuk veya balıklı bir salata ve yanında ayran, yağsız kepek ekmekli bir peynirli tost veya sandviç, ızgara köfte menü, zeytinyağlı bir sebze yemeği gibi alternatifleri de kolayca bulabilirsiniz.

5 ) Her zaman dışarıda da tüketemeyebiliriz ve çalıştığımız yerde yemek çıkmıyor da olabilir. Peki bu sefer ne yapabiliriz? Örneğin; bir gün öncesinden kahvaltı öğünü için bahsettiğimiz gibi peynirli bir salata veya sandviç, tavuklu veya tonbalıklı bir salata, yulaflı meyveli bir sütlü karışım hazırlayabilirsiniz veya evde yapacağınız bir sebze yemeğini de rahatlıkla tüketebilirsiniz.

6) Yemek yerken kendinize vakit ayırın! Yapılan çalışmalarda yemek yerken başka bir işle ilgilenen kişilerin (tv izlemek, telefon veya tabletle uğraşmak, iş ile meşgul olmak gibi) porsiyon kontrolünü daha zor sağladığı ve doyma hissine daha geç ulaştıkları görülmüştür.

7) İş ortamında yanınızdaki arkadaşlarınızın uzatacağı kilo almanıza sebep olabilecek ikramlara nazikçe geri çevirebilirsiniz. Ama tabi arada tüketeceğimiz zaman olursa da tadımlık olarak bakıp, porsiyona dikkat etmenizde de fayda var!

8) İş hayatının gerektirdiği şartlar altında kapalı alanda bulunuyor olabilirsiniz. Ve be sebeple güneş ışığından yeterince yararlanamıyor olabilirsiniz.  Masa başı iş yapan kişilerde daha sıklıkla D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ ile karşı karşıya kalabiliyoruz. Ve D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ de obezitenin bir diğer nedeni olduğu için kilo artışınızın bir diğer sebebi de bu olabilmektedir.

9) Gün içindeki hareketsizliğinizi iş çıkışında tempolu yürüyüş yaparak telafi edebilirsiniz. İş-ev arası yürüme mesafesinde ise havanın uygun olduğu durumlarda işe yürüyerek gidip gelebilirsiniz. Bir taşıt aracılığıyla gidiyorsanız da bir durak öncesinde inip veya arabanızı bir tık uzağa bırakıp hareketinizi arttırabilirsiniz.

10) Gün içinde tükettiğiniz şekerli ve kalorili içeceklerin, neskafelerin de kilo artışınızda etkisinin olabileceğini hiç düşünmüş müydünüz?  İş yaparken her ne kadar bunlar gözümüzden kaçsa da küçük gibi gözüken ama önemli olan bu ayrıntılara da dikkat etmenizde fayda var!

Ofis çalışanlarının beslenme noktasında nelere dikkat etmesi gerektiğini de bugün bahsetmiş olduk.

Masa başı iş yapmak, hareketsiz kalmak; kilo almamızın bir bahanesi olmamalı ve bunun da bir çözüm yollarının olduğunu bilmeliyiz.

Bir sonraki yazıda görüşmek dileğiyle sağlıklı günler dilerim…

 

 

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı