REKLAMI GEÇ

PANDEMİDE METABOLİZMAYI ÇALIŞTIRMANIN YOLLARI

2 Ocak 2021 Cumartesi

Pandemi sürecini yaşadığımız bu günlerde vaktimizin çoğunu evde geçirmek durumunda kalabiliyoruz. Özellikle de hafta sonu uygulanan sokağa çıkma yasakları, alınması gereken bazı tedbirler derken kendinizi izole ediyorsunuz ama bir yandan da yemek yemeği de ön plana mı çıkardınız?

Evet, çoğu danışanımdan ve çevremden, ”Evde boş zamanımı geçirmek ve can sıkıntımı atmak için acıkmasam bile sürekli bir şeyler yeme ihtiyacı hissediyorum ve sonrasında da kilo artışı ile birlikte büyük pişmanlık yaşıyorum!” gibi yakınmaları sıkça duyuyorum.

Aslında bu durum tam bir “GERÇEK AÇLIK” olmayıp; “DUYGUSAL AÇLIK”tan kaynaklanmaktadır.

Endişelenmeyin elbette ki bunun da bazı çözüm noktaları var.

İŞTE SİZE KARANTİNA GÜNLERİNDE KİLO ALIMINI ENGELLEYECEK HATTA KİLO VERMEYİ BİLE KOLAYLAŞTIRACAK BAZI PÜF NOKTALAR:

1) Hem zihinsel hem de fizyolojik olarak daha zinde kalabilmek için güne mutlaka sağlıklı bir kahvaltı ile başlayın. Eğer kahvaltıyı atlar veya geçiştirirseniz gün içindeki kan şekeri dalgalanmalarını çok kolay hissedebilirsiniz.

Kahvaltıda; kaliteli protein kaynağı olan yumurta, az yağlı peynir, karışık tahıllı ekmek ve bol yeşillik içeren renkli besinleri bir arada bulundurun.

Boş kaldıkça ve sosyal aktivite azalınca çoğu kişide hamur işi ve tatlı tüketimine yönelim de artmaktadır. Beyaz un, rafine şeker ve doymuş yağ içeren sağlıksız tarifler ile vakit geçirmek yerine; yulaf kepeği, organik pekmez, meyve gibi doğal sağlıklı besinler ile gene tarifler geliştirebiliriz.

2) Sağlıksız ve yüksek kalorili paketli gıdalar almak yerine; meyve, yağlı tohum (ceviz-fındık-badem vb.), leblebi gibi sağlıklı atıştırmalıkları ara öğünlerinize ekleyebilirsiniz.

3) Su içmeyi ihmal etmeyin! Özellikle havaların soğuduğu bu günlerde birçoğumuz su içmeyi unutuyor ve tüketimini ihmal ediyoruz değil mi? Metabolizmanın daha iyi çalışması ve yağ yakımının hızlanması için günde en az 2,5 litre su tüketmeye özen gösterin.

4) Özellikle hafta içi akşam saati ve hafta sonu gün boyu sokağa çıkma kısıtlamaları ile aktivite durumu da azaldı değil mi?

”Dışarı çıkıp yürüyüş yapamıyorum ki!” diye düşünmek yerine evde yapılabilecek basit aerobik egzersizler bulun! Örneğin; ip atlama, zumba, yerinde koşma veya yürüme gibi eğlenceli hareketler ile hem kilo verip hem de kendinizi rahatlatabilirsiniz!

5) Süt-yoğurt-kefir gibi prebiyotik besinleri günlük mutlaka yeterli miktarda tüketmeye özen gösterin. Böylece hem sindirim sisteminiz rahat çalışır hem de daha uzun süre tok kalırsınız. Unutmayın ki sindirim sistemi yeterli çalışmazsa rahatsızlık halinde olursunuz ve bu durum da maalesef kilonuza olumsuz olarak yansır.

6) Yapmak istediğimiz veya canımızın çektiği kaçamak illa ki olabilir. Böyle durumda çok sık olmamak üzere gerekirse yarım porsiyon olarak masum kaçamaklar yapabilirsiniz!

7) Besinleri iyice çiğneyerek ve yavaş tüketin Böylece sindirim sisteminiz daha rahat çalışır ve doyma hissine daha kolay ulaşırsınız.

Unutmayın ki sağlıklı beslenme ile bağışıklığımızı düşürmeden ve hatta güçlendirerek, kilo almadan ve hatta diyet yapanlar da kilo vererek bu zorlu süreci daha kolay geçirebiliriz.

Bir sonraki yazıda buluşmak üzere sağlıklı günler dilerim..

 

 

 

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı