REKLAMI GEÇ

SAĞLIK İÇİN ENGİNAR

20 Mart 2021 Cumartesi

Bahar ayının gelmeye başlaması ile birlikte enginar; tezgahlarda yerini almaya başladı bile! Ülkemizde özellikle Akdeniz- Ege bölgesinde yetiştirilen enginar; pek çok kişi tarafından pek sevilmese de yararları ise çok fazladır.Başta karaciğer olmak üzere sindirim sistemi sağlığı ve kan şekerinin daha dengeli gitmesinde etkinliği büyüktür.

Enginar; Kalsiyum,Potasyum, Magnezyum, Folik asit,A vit, B1 ve C vitamini yönüyle zengindir.Tam bir vitamin- mineral deposu olan bu sebzenin sağlığımıza olan faydalarından bahsedelim mi?

ENGİNARIN SAĞLIĞIMIZA YARARLARI:

1) Enginarda bulunan ” CİARİN” isimli madde başta karaciğer olmak üzere safra ve böbreklerin daha düzenli çalışmasını sağlar.

2) Kan kolesterol seviyesinin düşürülmesine yardımcı olur.

3) C vitamini oranı yüksek olduğu için iyi bir ANTİOKSİDAN deposudur.

4) Diüretik etkiye sahip olduğu için vücutta biriken ödem ve toksinlerin atımına yardımcı olur.Bu özelliği ile BÖBREK SAĞLIĞI için de ayrıca önemlidir.

5) Folik asit oranı yüksek olması sebebi ile özellikle GEBELER için; ve K VİTAMİNİ yönüyle zengin olması nedeniyle ALZEİMER HASTALIĞININ tedavisinde oldukça yararlıdır.

6) İçerdiği ”LUTEOLİN” adındaki antioksidan madde ile kötü huylu kolesterol (LDL) ve Total Kolesterolün düşürülmesinde olumlu yönde etki gösterir.

7) Hasarlı hücrelerin onarımını sağlar ve kanserli hücrelerin oluşumunu önler.

Peki  100 g enginarın yaklaşık 5 g lif içerdiğini ve üstelik 50 kalori olduğunu biliyor muydunuz? Yani hem düşük kalorili hem de yüksek lif içermesi sebebi ile tam bir DİYET DOSTU sebzedir!

ENGİNARDAN TAM OLARAK FAYDALANABİLMEK İÇİN:

– Tıpkı diğer sebzelerde olduğu gibi vitamin kayıplarını en aza indirebilmek için PİŞİRME SÜRESİ kısa tutulmalı.

Çünkü içerdiği B1, B2,B6  ve C vitaminleri ısıya duyarlı olduğu için pişirme süresinin artması sonucunda bu vitamin kayıpları da artmaktadır.

-Yağda eriyen vitaminlerden biri olan A vitaminini de içermesi sebebi ile az miktarda zeytinyağı ile birlikte pişirilmelidir. Böylelikle enginar ile almış olacağımız A VİTAMİNİ nin vücuttaki biyoyararlılığı yani kullanılabilirliğini de arttırmış oluruz.

İster haşlayarak salatalarınıza ekleyin isterseniz de az zeytinyağı ile yemek/dolmasını yapın!

Bir sonraki yazıda buluşmak üzere sağlıklı günler dilerim…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı