REKLAMI GEÇ

SÜREKLİ KENDİNİZİ AÇ MI HİSSEDİYORSUNUZ?

18 Nisan 2020 Cumartesi

Açlık; normalde yemek yedikten ortalama 2-3  saat sonrasında oluşan tekrar yemek yeme isteği olarak tanımlayabiliriz.

Eğer ” Yemek yiyorum ve genellikle 30 dk gibi kısa bir süre sonrasında tekrar yeme ihtiyacım oluyor, sürekli acıkıyorum!” diyorsanız işte bu yazı tam size göre!

Sürekli acıkma, yemek yeme isteğine biz ”POLİFAJİ” olarak da adlandırmaktayız.

İşte size sürekli acıkmanızın sebepleri:

1) UYKUSUZLUK:

Uyku kalitesi ve süresi hayatımızın her alanında etkili olduğu gibi beslenme  üzerinde de önemli bir etkisi vardır.

Yetersiz ve kalitesiz bir uyku; açlık-tokluk  hormon sistemini olumsuz etkiler. Ve açlık hormonu olarak adlandırılan ”GHRELİN HORMONU” nun fazla salgılanmasına, tokluk hormonı olan ”LEPTİN” nin daha az salgılanmasına neden olur.

Yapılan çalışmalarda uykusuz olan bireylerin; daha fazla yağ ve şeker oranı yüksek besinleri tercih ettiği görülmüştür.

2) HİPOGLİSEMİ:

Hipoglisemi; yemek yedikten sonrasında kan şekerinin normal seviyenin altına düşmesi durumudur. Kan şekeri düşmesine bağlı olarak bireyde; el-ayak titremesi, baş dönmesi, soğuk-soğuk terleme gibi belirtiler gözlenir. Eğer siz de yemek yedikten kısa bir süre sonrasında kan şekeri düşüklüğü yaşıyorsanız bir uzmana gözükmenizde fayda var!

3) STRES:

Uzun süre stres altında olmak; özellikle hormonal dengemizi bozmakta ve buna bağlı olarak da bir çok hastalığa neden olmaktadır.

Stres altında olduğumuz zaman vücudumuzda ”KORTİZOL” adındaki hormon salgılanır.

Kortizol seviyesinin artışı başta İNSÜLİN olmak üzere birçok hormon üzerinde olumsuz etki oluşturmaktadır. Yüksek kortizol seviyesi kan şekerimizi düzenleyen İNSÜLİN hormonunun çalışma düzenini bozarak, kan şekerinin yükselmesine sebep olur.

Yükselen kan şekerini optimum düzeye getirmek için insülin salgısı da gittikçe artar ve insülin direnci gelişir. Ve kişide bu dirence bağlı olarak da sürekli YEMEK YEME İSTEĞİ oluşur.

4) DÜŞÜK YAĞ VE PROTEİN İÇERİKLİ BESLENMEK:

Yağlar yavaş sindirildiğinden tok tutma süreleri daha fazladır. Bu nedenle çok düşük yağ oranında beslenmek sık sık acıkma sebebiniz olabilir!

Yağ miktarı olduğu gibi yağ kalitesi de çok önemlidir. Özellikle omega-3 yağ asitleri iştah azaltmada çok önemli bir role sahiptir. Omega-3 kaynakları olarak başta somon, tonbalığı  gibi yağlı balıklar ve diğer balıklar gibi ceviz, keten tohumu gibi bitkisel kaynakları da örnek gösterebiliriz.

Yetersiz protein ve lif tüketimi de sık sık acıkma sebebiniz olabilir! Yeterli protein almak ve yüksek lif tüketmek; özellikle iştahı kontrol altına almada oldukça etkilidir.

5) FAZLA BAHARAT KULLANIMI:

Baharatlar metabolizma ve bağırsaklarımızın çalışma hızını artırır. Ancak her şeyde olduğu gibi baharat tüketiminde de aşırıya kaçmak açlık-tokluk sinyallerini olumsuz etkiler. Ve sürekli acıkma ve bir şeyler yeme isteği uyandırabilir.

6) HORMON DENGESİ:

Özellikle TİROİD BEZİ nin fazla çalışması olarak adlandırılan HİPERTİROİDİ durumunda metabolizma olması gerekenden çok daha hızlı çalışır.  Ve bu durum kişide sürekli acıkma , yeme yeme isteği gibi duyguları yaşamasına neden olur.

7) AZ SU TÜKETİMİ:

Bazen AÇLIK HİSSİ ile SUSUZLUK hissi birbiri ile karıştırılmaktadır.

Yetersiz su tüketimi özellikle İŞTAH KONTROLÜ nde zorluklara sebep olabilmektedir. Yapılan çalışmalarda yemeklerden önce 1-2 bardak su içen bireylerin günlük kalori alımlarının daha az olduğu görülmüştür.

8) HIZLI YEMEK YEMEK:

Hızlı yemek yemeye bağlı olarak besinler İYİCE ÇİĞNENMEDEN tüketilir. Bu durumda kan şekeri daha hızlı yükselir ve düşer.Kan şekerindeki dalgalanmalara bağlı olarak da birey daha çabuk acıkır.

Ayrıca yapılan çalışmalarda TOKLUK SİNYALLERİNİN oluşması için yemek yerken en az 20 dk geçmesi gereklidir.İşte bu sebeple besinleri iyice çiğneyerek, yavaş yavaş tüketmeliyiz.

Ayrıca yemek yeme psikolojik her şeyden kolayca etkilenmektedir. Yani yaşadığımız bir üzüntü, mutluluk, heyecana bağlı olarak birey kendini daha fazla yemek yemeye de verebilmektedir.

Bir sonraki yazıda buluşmak dileği ile sağlıklı günler dilerim…

 

 

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorumlar

Mustafa1996   -  Bağlantı 20 Nisan 2020, 03:57

Merhaba;
Ağır diyet ve pul biberli limonlu yoğurt yiyerek ve bol su içerek ve Türk kahvesiyle yaklaşık 4 ayda 18 kilo verdim 86 dan 68 düştüm diyeti bıraktım yaklaşık bir yılda 3/1 ini aldım kendimi kontrol edemiyorum ‍♂️‍♂️

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı