REKLAMI GEÇ

TARÇINDAN GELEN SAĞLIK

20 Temmuz 2019 Cumartesi

Mis gibi kokusu ve lezzeti ile mutfakların vazgeçilmezlerinden birisidir TARÇIN…
Halk arasında ; ”DARÇIN”, ”ŞERBET KOKUSU” olarak da geçen Tarçın; ”Cinnamomun” ağacından elde edilir. ÇİN TARÇINI ve SEYLAN TARÇINI olmak üzere 2 çeşidi vardır. Her iki tarçın çeşidinde de tarçına özgü o hoş kokuyu veren yağ asitleri ve bileşikler(sinemaldehit, kumarin gibi) vardır.
Market raflarında gördüğümüz tarçın genellikle ÇİN TARÇINI(Cassia Cinnomon) dır.
SEYLAN TARÇINI ise ÇİN TARÇINI na göre etkisi daha kuvvetli ve daha tatlıdır.
Süt, yoğurt, meyve, sütlü tatlı, pastalar,içecekler gibi bir çok besine hem hoş bir görüntü hem de lezzet katması için kulanılan tarçının aynı zamanda şifa deposu olduğunu ve tıbben de kullanıldığını biliyor muydunuz?
Gelelim şimdi TARÇININ FAYDALARINA:
1) Güçlü antioksidan bileşikler içerdiği için; anti-mikrobiyal etki gösterir ve hastalıklara karşı da bağışıklık sistemimizi güçlendirir.
2)Kötü huylu kolesterol(LDL) ve Trigiliseritleri düşürüp; kan basıncının normal seviyeye gelmesine yardımcı olur.
3)Antiinflumatuar özelliği ile romatizma gibi ekrem ağrılarına iyi gelir.
4)Yapılan çalışmalarda nörodejeneratif hastalıklardan olan; ALZEİMER, PARKİNSON gibi hastalıkların tedavisinde tarçının olumlu etkisinin olduğu görülmüştür.
5)Hücrelerimizin insülin hassasiyetini arttırır.
İnsülini ise ; besinleri tükettikten sonra yükselen kan şekerini; hücre içerisine alınmasını sağlayan hormon olarak tanımlayabiliriz. Tarçında bulunan MHCP( Metil Hidroksi Kalkan Polimer) bileşeni; insüline benzer bir etki gösterir ve pankreastan insülin salgılanmasını arttır. Böylece yükselen kan şekerini; hücre içerisine aktarımını kolaylastırır ve insülin direnci, diyabet tedavisi üzerine olumlu etki gösterir.
6)İçerdiği KUMARİN bileşeni ile kan akışını hızlandırır. Kalp-damar sağlığını korur.
7) Antibakteriyel ve antifungal etki göstererek bakteri ve mantar enfeksiyonlarına yakalanma riskini azaltır.
8) İçerdiği lif ile; sindirim sistemini rahatlatır ve hazımsızlığa da iyi gelir. Ayrıca kalsiyum, magnezyum, demir minerallerini de içerir.
9) Antibakteriyel etkisi sayesinde bazı besinlerin içerisine eklenince; DOĞAL GIDA KORUYUCUSU olarak da kullanılabilmektedir.
10) Vermiş olduğu TOKLUK hissi ile zayıflamaya yardımcıdır.
Tarçının görmüş olduğunuz gibi bir çok yararı vardır.Ancak her şeyde olduğu gibi tarçının fazla tüketilmesi de TOKSİK ETKİ gösterir. Günlük ortalama önerilen tarçın miktarı yaklaşık 1 çay kaşığıdır.
Bir sonraki yazıda görüşmek üzere herkese sağlıklı günler dilerim…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı