REKLAMI GEÇ

UYKU APNESİ NEDİR?

30 Ocak 2021 Cumartesi

Uyku apnesi; genellikle yüksek kiloya bağlı gözlenen, üst hava yollarının tıkanması ve kandaki oksijen oranının azalmasına bağlı olarak özellikle gece uykusunda sık sık uyanmaya sebep olan bir sağlık sorunudur. Hatta birçok kişi gece uyandığının farkına varmaz da nefes güçlükleri yaşar.

Çevremize baktığımızda uyku apnesi olan kişilerin yaklaşık %70’inin obez olduğunu biliyor muydunuz? Aslında bu durum aslında kısır bir döngüdür. Yani obez olan kişinin uyku apnesi gelişme riski yüksek iken; uyku apnesi olan kişinin de obez olma ihtimali artar.

Çünkü uyku apnesine bağlı olarak kişi belki de 20 defa uykusundan uyanıyordur ve yetersiz&kalitesiz uykuya bağlı olarak da kişilerde karbonhidrat tüketiminde artış, tokluk hormonu olan leptin seviyesinde azalma ve açlık hormonu olan grelin seviyesinde artış görülmektedir.

Ayrıca kişi gece uykusunu tam olarak alamadığı için kendini sürekli yorgun, halsiz hisseder. Ve bu durumda o kişinin aktivitesini olumsuz yönde etkiler.
Bu kısır döngünün diğer ucundan bakacak olursak; obezite ile birlikte kişinin boyun bölgesindeki yağ artışı üst solunum yollarında daralmaya sebep olur. Bunu basit bir yöntemle riski belirleyebiliriz. Nasıl mı? Kadınlarda boyun çevresi 38 cm ve üstü; erkeklerde ise 43 cm üstü olması riski artırmaktadır.

UYKU APNESİNİN DİĞER RİSK FAKTÖRLERİ:
* Erkek olma
* İleri yaş ve yaşlanmaya bağlı olarak yağ yüzdesinin artma riski
* Kısa ve kalın boyun yapısı
* Sigara ve alkol kullanımı vb…

PEKİ, UYKU APNESİNDEN NASIL KORUNABİLİRİZ?
1) En başta sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz ile ideal kiloda olmaya çalışın. Mesela;
* Güne mutlaka sağlıklı bir kahvaltı ile başlayın.

* Öğün atlamayın ve uzun süre aç kalmayın. Çünkü uzun süre açlığa bağlı olarak bazal metabolizma hızınız yavaşlar ve açlık sonrası tüketilen besinler daha kolay yağ olarak depolanmaya başlar.

* Bazı besinler kandaki karbondioksit yoğunluğunun artmasına sebep olur. Bunlar genellikle sağlıksız ve basit karbonhidrat içeren besinlerdir. Bu besinleri hayatınızdan çıkarmak; hem kilo vermenizde hem de solunumunuzun rahatlamasında yardımcı olacaktır.

* Doymuş yağ alımından ziyade; zeytinyağı, ayçiçek yağı gibi bitkisel yağları tercih edin. Özellikle OMEGA-3 gibi kalp-damar sağlığını koruyan sağlıklı yağ asitlerine beslenmenizde mutlaka yer verin.

2) Hayatınızı düzene koymaya çalışın. Odanızda ışık veren gece lambası, tv, telefon, tablet gibi elektrikli aletler bulundurmamaya çalışın. Böylece melatonin adını verdiğimiz uyku hormonu seviyesi artar ve siz daha kaliteli bir uyku geçirmiş olursunuz.

3) Stres yönetimi yapın! Yatmadan önce zihninizi yoracak şeyleri aklınıza getirmemeye çalışın.

4) Karanlık, sessiz ve oksijeni az olmayan bir ortamda uyumaya çalışın.

5) Gün içinde lavanta, papatya, melisa gibi rahatlatıcı bitki çaylarını tercih edin.

Bir sonraki yazıda buluşmak dileği ile sağlıklı günler dilerim.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı