REKLAMI GEÇ

VERİLEN KİLOLARI NASIL DAHA RAHAT KORUYABİLİRİZ?

3 Ekim 2020 Cumartesi

Güzel bir diyet ile hedef kiloya ulaştık ve bu durumdan çok memnunuz. Ancak hedefe ulaştıktan sonra kendimizde birtakım kilo artışları mı görmeye başladık?

Oydu, buydu derken, bahaneler üreterek verdiğiniz kiloların çoğunu geri almak istemezsiniz değil mi?

Herkesin cevabının HAYIR olduğunu duyar gibiyim.

Peki kilo veren bazı kişiler neden kilosunu korumakta zorlanır ve aniden kilo almaya başlar?

Gelin bugün bu önemli konu üzerinde birlikte konuşalım.

– Yapılan diyetlerin hatalı ve çok düşük kalorili olması durumunda kişi hedefe ulaştıktan sonra koruma dönemi zorlaşır. Neden mi?

Çünkü düşük kalorili beslenme sonucunda kişi normal yemeğe başladığı zaman vücut kendini AÇLIKTAN ÇIKMIŞ olarak düşünerek tüketilen besinleri depolama yoluna gider.

– Kişi uzun süre  KATI YASAKLAR ile dolu diyet yaparsa diyet sonrası içindeki bu bastırılmış duygu artar ve kendini bir anda sevdiği besinler içinde bulur.

Bunun için de diyet yaparken ara ara kendimize küçük de olsa ödüller vermeliyiz.

– Diyet süreci sadece GEÇİCİ SÜRELİĞİNE OLAN KİLO VERME SÜRECİ olarak görmek de korumayı başarısız kılan faktörlerden biri.

Evet biz diyet yaparken hedef sadece ”İDEAL KİLOYA ULAŞMAK” olursa ; kendimize hata yapmış oluruz. Çünkü; bu düşünce sonrasında hedefe ulaştıktan sonra yeme davranışlarının tekrar bozulma riski artar. Oysaki bunun yerine sağlıklı beslenmeyi alışkanlık haline getirmeyi amaçlarsak; yaşam boyu sürdürebileceğimiz bir davranış haline gelir ve kolay kolay da kilo almamış oluruz.

PEKİ KORUMA DÖNEMİNİ KOLAYLAŞTIRMAK İÇİN BAŞKA NELER YAPMALIYIZ?

-Öncelikle DENGELEME olayını alışkanlık haline getirmeliyiz.

Öncelikle tek bir şeyi kaçırmakla hemen kilo artışı meydana gelmez. Nasıl hiç bir besin mucizevi olarak sizi bir anda kilo verdirmiyorsa bir defada tüketeceğiniz başka şey de kalıcı kilo aldırmaz. Ama tabi bunun sıklığı artarsa da kilo alımı kaçınılmaz olunur.

Örneğin doğum gününüz var ve size bir kutlama hazırlanmış. Ve siz diyettesiniz diye her zaman olmayan bu özel günden küçük bir dilim pastanızı diyet yapıyorum diye vazgeçmek ister miydiniz?

Tabi ki bu durumda kendimizi zorlamak yerine o tüketeceğimiz küçük bir dilim pastadan keyif alarak ve bunun da telafisini yaparak diyetinizi daha da keyifli hale getirebilirsiniz!

-Spor Yapmayı İhmal Etmeyin!

Spor yapmayı SAĞLIKLI YAŞAMANIN bir gereği olarak düşünerek en azından haftada 3 gün hafif tempoda yürüyüşler yapmalıyız. Bu  bizi hem psikoljik olarak hem de fizyolojik olarak çok rahatlatacaktır.

Besin Gruplarından Yeterli Miktarda Alın!

Bazı vitamin- mineraller özellikle iştah mekanizması üzerinde etkili olduğu için her besin grubundan yeterli miktarda alarak kilo kontrolünü daha da kolaylaştırabiliriz.

Özellikle de eksik protein almayın! Protein içeren besinler bizim tokluk süremizi arttıracağı için kilo korumaya yardımcıdır.  Ancak fazla tüketilen proteinlerin de yağa dönüştüğünü unutmayalım!

-Çok acıkmamak için  günlük beslenmenizi gerekirse ara öğünlerle destekleyin.

Evet daha bunlar gibi küçük başka şeylere dikkat ettiğimiz sürece verdiğimiz kiloları hızla geri almamış oluruz.

Bir sonraki yazıda buluşmak üzere sağlıklı günler dilerim…

 

 

 

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı