REKLAMI GEÇ

YAZ GÜZELLİĞİ: İNCİR

24 Ağustos 2019 Cumartesi

İncir; Ağustos, eylül ayının gelmesi ile birlikte tezgahlarda kendini göstermeye başladı bile!

Yemyeşil kabuğunun altında, kıpkırmızı bir güzelliği olan; tazesi-kurusu fark etmeksizin lezzeti ile kendini öne çıkaran İNCİR in tam bir şifa deposu olduğunu biliyor muydunuz?

İncir (ficus corica); dutgiller ailesinden olup genellikle Akdeniz ülkelerinde yetiştirilen ve Dünyada da en çok ülkemizde yetişen bir meyvedir.

A, C, B1, B2, Demir, Fosfor, Magnezyum, Sodyum, Potasyum gibi birçok vitamin-minerallerin yanı sıra içermiş olduğu yüksek antioksidan bileşikler içerir.

Zengin vitamin-mineral deposu ve yüksek lif içeriği sayesinde de diyet listelerinde yerini almaktadır.

1 adet incir yaklaşık olarak 1 porsiyon meyve yerine geçmektedir ve üstelik 1 orta boy incir sadece 50 kalori!

Ayrıca incirin KALSİYUM da içerdiğini duymuş muydunuz? Evet; 100 g incir yaklaşık 30-35 mg kalsiyum da içermektedir. Yani incir tüketerek kalsiyum ihtiyacımızın da bir kısmını karşılamış oluyoruz!

Gelelim şimdi incirin faydalarına;

1) Potasyum içermesi ile birlikte kan basıncının dengelenmesini sağlar ve tansiyonu düzenler.

2) İçerdiği antioksidan bileşikler ile başta meme kanseri, bağırsak kanseri gibi tüm kanser çeşitlerinden bağışıklık sistemimizi güçlendirerek korur.

3) Kan trigliseritlerini düşürür, kalp hastalıklarını önler.

4) 1 orta boy incir günlük diyet lif ihtiyacımızın yaklaşık %7-8 ini karşılar.

5) Hem demir mineralini hem C vitaminini bir arada bulundurduğu için vücuda alınan demirin emilimini arttırır, biyo-yararlılığını arttırır. Unutmayın ki alınan demir mineralinin vücuttaki emilimini arttırmak için yanında C VİTAMİNİ gereklidir!

6) İçerdiği C vitamini, yağ asitleri ve antioksidan bileşikler ile daha sağlıklı bir cilde sahip olmamızı sağlar. Ayrıca incirin kendisi gibi incir ağacı yapraklarındaki ”İNCİR SÜTÜ”nden cilt problemlerinde yararlanıldığını biliyor muydunuz?

7) Yüksek lif içeriği sayesinde barsak hareketlerinin düzenleyerek kabızlık oluşmasını önler.

8) C vitamini, magnezyum içeriği ile saç dökülmelerini önler, daha canlı ve güçlü saçlara sahip olmamızı sağlar.

9) İçerdiği omega-3, omega 6 yağ asitleri ile kan kolesterol düzeyini dengeler.

10)Peki incirin mutluluk hormonu olarak adlandırdığımız SEROTONİN hormonunun salgılanmasında da etkisinin olduğunu biliyor muydunuz? Serotonin üretiminde yardımcı olan B6 vitaminini içerir. Dolayısıyla günlük 1-2 küçük boy incir tüketerek SEROTONİN seviyenizin daha yüksek olmasını sağlayarak kendinizi daha mutlu hissedebilirsiniz!

İncirin bir çok faydasından sadece birkaçına değinmiş olduk. Ama şunu da hatırlatmakta fayda var: incir kan şekerini bazı meyvelere göre daha hızlı yükselttiği için tüketirken porsiyon kontrolüne dikkat etmede de fayda vardır! Özellikle de insülin direnci, şeker rahatsızlığı olan bireyler diyetisyen tavsiyesi ile porsiyonuna dikkat ederek tüketmelidirler.

Bir sonraki yazıda buluşmak dileğiyle sağlıklı-mutlu geçen bir hafta dilerim…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı