REKLAMI GEÇ

YO-YO SENDROMU

2 Mart 2019 Cumartesi

Siz de her pazartesi diyete başlayacağım diyip, büyük bir istekle başlayıp, daha sonra ise diyeti bırakanlardan mısınız?
Maalesef diyet yapmaya karar verenlerin çoğu diyete başladıktan sonra pes edip , verdiği kilonun çok daha fazlasını geri almaktadır.
Toplumumuzda özellikle bilgi karmaşası sebebiyle çok yanlış diyetler de denenmektedir.Ve birey hiç kendi sağlığını düşünmeden, sadece kilo verme odaklı düşünerek adeta kendini ”deneme tahtası” olarak görüp çok yanlış yollara başvurmaktadır.
Mesela gereksiz ve çok fazla enerji kısıtlamasına gitmek, başta karbonhidrat gibi makro besin öğelerini tamamen kesmek vücutta bir takım ”AÇLIK SİNYALLERİ” oluşturmaktadır.
Peki nedir bu YO-YO SENDROMU?
Yanlış yapılan diyet denemeleri, aşırı enerji kısıtlaması , yetersiz makro ve mikro besin ögelerinin alınması vb. sonucu vücut kendini otomatik koruma altına almak ister.
Ve oluşabilecek her kötü ihtimale karşı (açlık ihtimali gibi) olabildiğine yağ depolamaya ve metabolizma hızını yavaşlatmaya çalışır.Azalan enerji alımına bağlı olarak kendince savunmaya geçer ve yağ depolamaya müsait bir alan oluşturur.Ve hormon metabolizma düzeni de bozulur.
Her bir yanlış diyet denemesi ile yorulan metabolizma, artık kilo vermeye karşı dirençli hale gelir ve kilo vermek bir önceki diyete göre daha da zor geçer.Bu durum ayrıca bireyi yıpratır ve moral bozukluğuna sebebiyet verir.Moral bozukluğu da beraberinde diyette isteksizlik meydana getirir ve birey daha fazla aç kalmaya çalışır.
Bunun yanında egzersiz miktarı da azaltılırsa ; tam bir ”KATABOLİZMA” tablosu ortaya çıkar.
Yani açlık durumu sonucunda vücut elinde olan besin ve besin öğelerini minimum düzeyde kullanmaya başlar.Bu durum da beraberinde ”kas kayıplarını” getirir.
Sağlıksız verilen bu kilolar kısa süre içerisinde de hızla geri alınır.İşte biz bu duruma ”YO-YO SENDROMU” diyoruz.
Yo-yo oyuncağı nasıl bir ileri bir geri giderek oynanıyorsa; işte bu yanlış yapılan diyet süreçleri de önce başarılı gibi gözükse de daha sonrasında başarısız olmaktadır. Bu nedenle biz bu olaya ”YO-YO SENDROMU” diyoruz.
Özetle ; yapılan her bir diyet hatası emekleri boşa çıkarır ve metabolizma çalışma hızı bozulur.İlk başta güzel giden kilolar belli süre sonra duraklar ve moral bozukluğuyla beraber hızla kilo alınır.Üstelik kişi yapmış olduğu yanlış diyet sonucunda önceki haline göre de daha fazla yağ yüzdesine sahip olur.
İşte bunun için diyet süreci sadece ”KİLO VERME” endeksli düşünülmemelidir.
”Sağlıklı kilo verme ve bunu yaşam tarzı haline getirmek” temel hedefimiz olmalıdır.Olaya bu gözle bakarsak; ”YO-YO SENDROMUNA” yakalanmadan ; gayet sağlıklı kilo verebiliriz.
Bunun için de mutlaka bu işin uzmanı olan diyetisyenlerden destek almalısınız.
Bir sonraki yazıda buluşmak dileğiyle; hepinize sağlıklı günler dilerim….

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı