REKLAMI GEÇ

DÜNYADAN SANAT FESTİVALLERİ 2: TÜRKİYE

1 Mart 2018 Perşembe

Dünya kenti kimliği kazanan kentler, isimleriyle bütünleşen festivalleri sayesinde markalaşır. Sanat festivalleri de bir kentin dünyada tanınması için elzemdir. O kente turist akışını da arttıracaktır. O kentin insanlarındaki sanat zevkini ve beğeni düzeyini geliştirir. Bunun için bir sanat festivalinin nicelikten çok niteliğe önem vermesi gerekir.

Bu yazımda Türkiye’mizdeki sanat festivallerini konu edineceğim. Türkiye’de her yıl yüzden fazla festival düzenlenmektedir. Ülkenin hemen hemen her kentinde düzenlenen ulusal festivallerin yanında İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya gibi büyük kentlerde gerçekleştirilen uluslararası kültür-sanat festivalleri de yaygındır. İstanbul, uluslararası kültür-sanat festivalleri ve sponsorlu festival etkinlikleri bakımından her yıl bahar ve yaz aylarında diğer kentlere oranla büyük bir yoğunluk yaşamaktadır.

İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı, kuruluşunun 46. Yılını kutlamıştır. Bu vakıf tarafından her yıl Nisan ayında “Uluslararası İstanbul Film Festivali”, Mayıs’ta “Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali”, Haziran-Temmuz aylarında “Uluslararası İstanbul Müzik Festivali”, Temmuz ayında “Uluslararası İstanbul Caz Festivali” ve her iki yılda bir Ekim-Kasım aylarında “Uluslararası İstanbul Bienali” düzenlenmektedir. Bu festivaller süresince yerli ve yabancı birçok ünlü sanatçı İstanbul’da bir araya gelmektedir.


İstanbul’da özellikle yaz aylarında, adeta kentin birer parçası haline gelmiş çok sayıda müzik festivali düzenlenmektedir. İstanbul’da düzenlenen sponsorlu müzik etkinlikleri şunlardır: Dünyanın ünlü dans gruplarını bir araya getiren Pamukbank Dans Günleri, on yıldır düzenlenen ve dünyaca tanınan ünlü gruplarını ağırlayan Efes Pilsen Blues Festivali, Türk müzisyenleri ile dünya cazcılarını bir araya getiren Akbank Uluslararası Caz Festivali, ‘rock’tan ‘pop’a, ‘caz’dan klasik müziğe kadar tüm yıla yayılan etkinlikleriyle “bir yıllık festival” niteliğine sahip Yapı Kredi Sanat Festivali ve Fuji film Dünya Müzik Günleri.

Başkent Ankara’da ise Sevda Cenap And Vakfı tarafından her yıl Nisan-Mayıs aylarında Uluslararası Ankara Müzik Festivali düzenlenmektedir. Avrupa Festivaller Birliği üyesi olan festival, bugüne kadar 8.000’i aşkın ünlü sanatçıyı ağırlamıştır. Ayrıca ülkede çok sesli müziğin yaygınlaştırılması amacıyla kurulan Polifonik Korolar Derneği’nin düzenlediği, Türkiye Korolar Şenliği de, her yıl artan davetli koro sayısı ve dinleyici kapasitesi ile binlerce müzikseveri bir araya getirmektedir.

İzmir Kültür, Sanat ve Eğitim Vakfı tarafından her yıl Uluslararası İzmir Festivali düzenlenmektedir. Efes Antik Tiyatro, Celcius Kütüphanesi ve Meryem Ana Evi gibi tarihsel mekanlarda yapılmakta olan festivalde; orkestra konserleri, oda müziği, bale, tiyatro, caz ve pop dallarında uluslararası düzeyde sanatçı ve topluluklar yer almaktadır. Her yıl 80 bine yakın seyircinin izlediği Aspendos Opera ve Bale Festivali’nin ise (20 gün), 2018 yılında 25.si düzenlenecektir.


Türkiye’den dünyaya müzik diliyle dostluk ve barış çağrısı yapan en önemli organizasyonlardan biri olan Bilkent Uluslararası Anadolu Müzik Festivali, her yıl bir ay boyunca Anadolu’nun çeşitli yörelerine klasik müziğin büyülü ritmini götürmektedir. Bu gezici özelliğiyle, uluslararası festivaller arasında bir ilke imza atan ve Anadolu’yu adım adım dolaşan bir festivaldir.

Türkiye’nin en eski film festivali Antalya Film Festivali’dir. Bu festival Türk sinemasının Oscar’ı niteliğindedir. Uluslararası Ankara Film Festivali ve Adana Altın Koza Film Festivali de sinemaseverleri bir araya getiren diğer önemli festivaller arasındadır. Ayrıca birçok ilde film günleri düzenlenmekte, sinema sektörüne olan ilgi her geçen gün artmaktadır.


Türkiye’nin hemen her yerinde düzenlenen ve burada aktaramadığım başka çok sayıda sanat ve kültür festivali vardır. Ülke çapında bir tanıtım yapma olanağı bulan bu festivaller de kentleri ve yöreleri için çok önemlidir. Büyük kentlerimizin uluslararası tanıtım kazanmaya dönük festivalleri gibi gelişmeli ve uluslararası boyut kazanmayı önemsemelidirler. Küreselleşen ve her şeyin yatay ağlara dönüşmesini hedefleyen bir dünyada, bunu başarma olanakları hızla artmaktadır. Yeter ki, nicelikten çok niteliğe önem verilsin ve bu yerlerin halkı da bu doğrultuda hızla eğitilebilsin. Uluslararası bir sanat ve kültür festivalinin başarılı olması; belki en çok o kentin halkının konuya ilgisi, duyarlılığı ve eğitim düzeyiyle ilintilidir.

Kaynakça: 1- transanatolie.com 2- Turkey.com 3- turizm.com 4- onedio.com

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı