REKLAMI GEÇ

PROF. UĞUR ORTABAŞI

17 Şubat 2022 Perşembe

Ekim 2020’de, Brisbane Uluslararası Film Festivali yeni bir belgesel filmin galasını yapmıştı: A Moment İn The Sun. Türkçesi: Güneş Altında Bir An. Bu belgesel film; Avustralya’nın Queensland Üniversitesi’nde seksenli yıllarda yapılmış güneş enerjili bir ‘tandem’ bisikletin harika öyküsünü aktarıyor. Supernova Australia adlı bu 4 kişilik bisiklet Queensland Müzesi’ndedir:

Bu bisikletin mucidi bir Türk idi: Avustralya’da yaşayan, Türk asıllı nükleer fizikçi Uğur Ortabaşı. Tasarladığı dört kişilik bisiklet, tam da burun kıvrıldığı sırada, 1986’da dünya güneş enerjili araba yarışında birinciliği aldı. Bu şaşırtıcı zaferin ardındaki öykü elbette ne kolaylıkla ne de rahatlıkla örülüydü.

Seksenli yıllardan kalma bu fotoğrafta, Türk profesörümüz sağdan ikinci şahıstır. Zafere ulaşma inancıyla güneş enerjisi üzerine yaptığı çalışmalar ile tüm aksilikler, engellemeler ve yıldırma politikalarına rağmen yolculuğundan vazgeçmeyen kararlı bir bilim insanı. Onun hikayesini son derece geniş çerçevede anlatan belgesel, etkileyici bir portre çiziyor. İlk olarak Amerika’da fikirlerini yayma fırsatı bulamayan, daha sonra da Avustralya’ya gidip orada da türlü zorluklarla karşılaşan Uğur Ortabaşı, düşüncelerinin arkasında dirayetle durmuştur. Etrafındakileri de motive etmesi, her dakikası gurur duyulacak bir yaşama ayna tutuyor. İşte belgesel filmin afişi:

Kimsenin güneş enerjisinin gücüne ihtimal dahi vermediği bir ortamda güneşe inanan ve onun gücüyle sıra dışı bir bisiklet oluşturarak 1986’da dünya güneş enerjili araç yarışında birinciliğe uzanan takımının yaşadıkları da o günkü heyecanı birebir yansıtmayı başarıyor:

Yukarıdaki fotoğraf, Uğur hocanın Avustralyalı ekibinin ilk zaferi kazandığı Queensland Eyaleti Bisiklet Turu’nda çekilmiştir. Bugünkü güneş enerjisinin değerini yıllar önceden herkese anlatmaya çalışan bir Türk bilim insanının; zorluklar, sıkıntılar ve başarılarla dolu yaşamını dramatik bir anlatımla uzun metraj kıvamında anlatmayı başaran belgesel, internetten ya da kablolu TV yayınlarının film seçkilerinden İzlenebilir. Prof. Uğur Ortabaşı, 2016 yılında yaşama 80 yaşında gözlerini yumana dek, daha pek çok başarılara imza atmıştır.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorumlar

ibrahim   -  Bağlantı 25 Ocak 2023, 21:30

Rahmetli Nükleer Fizik Prof. Dr. Uğur Odabaşı’nın bilimsel öngörüsünün ne kadar yüksek olduğunun bir kanıtı olan; güneş enerjisinin kullanıma dahil edilmesiyle tasarladığı bisikletin önemi bugünkü döneme ışık tutmaktadır. Bu proje saygıya laiktir.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı