REKLAMI GEÇ

SANATI SORGULAMAK

18 Ocak 2016 Pazartesi

İlk yazı hep zordur. Yazı ve yazıların süreç ve içerik planlaması yapılmalıdır ya da doğrulama yapılarak konuya bodoslama mı girilmelidir? Akademik, terminolojik bir dil mi kurulmalıdır, ya da günlük yaşamın içinden her şeyi, herkese anlatacak bir dil mi tercih edilmelidir? Konunun seçkinleri mi hedef kitle olmalıdır, ‘yoksa sıradan insanlar’ mı?

Ya da bütün bu kaygıları bir kenara bırakarak; içtenlikle ve olabildiği kadar dürüst olmaya çalışarak, geri dönüşleri, beğenilmeyi beklemeden, duygu temelli-kendiliğinden, dilinin-kaleminin ucuna geleni yazıvermek mi?

Evet, tam da bu ikinci paragrafta ifade ettiğim gibi yazmayı düşünüyorum. Beraberinde okuyucuyu “Siz Ne Dersiniz?” sorusuyla ‘sorgulama’ vurgusuyla, her seferinde dürterek-düşündürmeye yöneltmeye çalışarak…
Kuşkusuz, ancak kendi birikimim çerçevesinde doğru ve tutarlı olabilirim. “Mutlak Ben”i aştığımı zannediyorum. Bu nedenle de temel amacım sadece; hissettiklerimi-düşündüklerimi-görebildiklerimi-duyabildiklerimi anlayabildiklerimi-öğrenebildiklerimi paylaşmak.

Objektif mi? Hayır! Subjektif mi? Evet!

Ve sadeve sanat bağlamında konuşmak elbette sebep-sonuç ilintilerini dikkate alarak… Olayın konumuz kaynak ve kapsama alanını geniş tutarak… Geri dönüşlere-karşılaştırmalara, öfke-kızgınlık, aptallıklara dahi kapıyı aralayarak!
Öncelikle kentimiz, giderek ülkemiz, gezerek dünyamız sanatı ve sanat hareketleri hakkında olabildiğince yaygın düzlemleri gözardı etmeden, kişilikleri rencide etmemeye çalışarak, övgü gerekiyorsa da, yergi gerekiyorsa da kaynağına ve soruna yönelik kalmaya çalışarak yazacağız.

Sanat adına üretilen, ardında bir duygu-düşünce barındıran her ürün ve çaba saygıdeğerdir. Ancak beğeni ve övgü görecelik taşıyan bir karşı değerdir. ‘Duygu aktarımı’, aktarılamamış olabilir. ‘Dışavurum’ becerimiz yetmemiş olabilir. Ama ne olursa olsun, birilerinin gerçeği söylemesi gerekir.

İşte bunun için kusura bakılmasın.

SİZ NE DERSİNİZ?

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı