REKLAMI GEÇ

AHİYAD’DAN FETİH GECESİ

AHİYAD’DAN FETİH GECESİ

AHİYAD’ın düzenlediği, Araştırmacı Yazar-Şair Ahmet Metincan’ın konuşmacı olarak katıldığı, İstanbul’un fethinin 558. Yılında, “İstanbul’un Fethi ve Günümüze Mesajları” başlıklı ‘Fetih Gecesi’, Dokuzkavaklar Hasan Güngör Spor Salonu’nda gerçekleştirildi.

/ DENİZLİHABER / 30 Mayıs 2011 Pazartesi, 16:55

Ahi Sinan Ahilik Kültürünü Araştırma Yayma ve Yardımlaşma Derneği (AHİYAD) tarafından düzenlenen ‘Fetih Gecesi’ Dokuzkavaklar Hasan Güngör Spor Salonu’nda gerçekleştirildi. Denizli Belediyesi Mehter Takımı’nın gösterisiyle başlayan gecede, Kur’an-ı Kerim okunmasından sonra açılış konuşmasını yapan AHİYAD Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ordu, ‘Ahilik’ kültürünün önemine değinerek, bu kültürü yaşatma adına kurdukları derneği, daha ileriye götüreceklerini söyledi. AHİYAD olarak tarihi ve kültürel etkinliklere daha çok zaman ayırdıklarını ifade eden Ordu, “Ahilik yüzyıllar geçse de hala bütün dünyadaki kuruluşlar için muhteşem bir örnek. Dünya milletleri tarafından örnek alınan bu sistemin izinden giden derneğimiz, geçmişin tarihi bilgileriyle besleniyor. Denizli de adı bu kültürle özdeşleşmiş Ahi Sinan ile ahiliğin merkezidir. Ahilik kültürüne ve Denizli halkına olan hizmetlerimiz devam edecek” dedi.

Edebiyat Öğretmeni Süleyman Hilmi Emirikçi geceye konuşmacı olarak katılan Araştırmacı Yazar-Şair Ahmet Metincan’ın “Şüheda Torunlarına” adlı şiirini okudu. Süleyman Hilmi Emirikçi’nin yorumu ile coşan salonda, şiirin ardından yoğun bir duygu seli yaşandı.

Bu coşkunun ardından sahneye çıkan Araştırmacı Yazar-Şair Ahmet Metincan, İstanbul’un fethinin maddi ve manevi adımlarını ve bu büyük vuslata olan kavuşmayı anlattı. Konuşması sık sık alkışlarla kesilen Metincan, fethin günümüze dair mesajlarının altını çizdi. Bu esnada geceye katılanların gözlerinde yaşlar görüldü. Konuşmasının sonunda dinleyicilere, kendi yazdığı bir şiirle veda eden Ahmet Metincan’ı salon uzun süre alkışladı.

Metincan, “İstanbul’un Fethi” konulu konuşmasında, fethin kolay gerçekleşmediğini söyledi.
Önemini ilk günkü kadar koruyan İstanbul’un, dünya devletleri tarafından cazibe merkezi olarak görüldüğünü belirten Metincan, “İstanbul’un fethinin merkezine peygamberimizi koymak zorundayız. Çünkü dünyanın göz bebeği İstanbul’un fethedileceğinin müjdesini veren ve dualarıyla destekleyen peygamberimizdir” diye konuştu. Fatih Sultan Mehmet’in hayatında çıkarılacak pek çok ders bulunduğunu belirten Metincan, İstanbul’un fethinden sonra, şehirde herhangi bir yağma, talan olayının yaşanmadığını vurgulayarak, “Bizim medeniyetimiz tahrip değil, tamir medeniyetidir” dedi.

Konferansa, AKP Denizli Milletvekili Mehmet Yüksel, Belediye Başkan Yardımcısı Mahmut Güngör, sivil toplum kuruluşu yöneticileri ve vatandaşlar katıldı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı