REKLAMI GEÇ

“GELENEKSEL DEĞERLERİMİZ ÇEKİŞMEYE KURBAN EDİLİYOR”

“GELENEKSEL DEĞERLERİMİZ ÇEKİŞMEYE KURBAN EDİLİYOR”

Fotoğraf Sanatçısı Zeki Akakça, Beyağaç Eren Günü ve Menderes’ten Koyun Geçirme gibi geleneksel etkinliklerin, yozlaşmaya, sen-ben çekişmelerine ve gereksiz kıskançlıklara kurban edildiğini iddia etti.

/ DENİZLİHABER / 20 Ağustos 2011 Cumartesi, 17:06

Denizli’nin gelenekleri ve yerel kültürünü tanıtmak ve yaşatmak amacıyla çeşitli çalışmalar yapan Fotoğraf Sanatçısı Zeki Akakça, kaybolmakta olan iki geleneğe dikkat çekti.

“Geleneklerimiz kurban ediliyor”
Menderes’ten Koyun Geçirme ve Beyağaç Eren Günü etkinliklerinin, normalde her yıl ağustos ayı sonlarında gerçekleştirildiğini ancak her iki etkinliğin de bu sene hangi tarihlerde gerçekleştirileceğinin henüz kesinleşmediğini belirten Zeki Akakça, “Geleneklere bağlılık adına her yıl yapılan geleneksel kutlamalar, yarışmalar organizasyonlar olanca hızıyla sürerken ve en eskileri popüler kültüre kurban edilirken, bu değerlerin en canlısı en renklisi olan Eren Günü ve Menderes’ten Koyun Geçirme etkinlikleri, yozlaşmaya sen-ben çekişmelerine ve gereksiz kıskançlıklara kurban edilmektedir” dedi.

Akakça, bu tür geleneklerin anlatıldığı fotoğraflar, sunumlar, söyleşiler ve yazıların, sosyal paylaşım sitelerinde izlenme, yarışmalarda ödül alma ve yerel kültürün konuşulduğu ortamlarda en olmaya devam ettiğini ifade ederek, “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca bu yıl 3’üncüsü gerçekleştirilen ‘tarım ve insan’ konulu 3.Ulusal Fotoğraf Yarışması’nda, Çal – Aşağıseyit köyünde çekmiş olduğum “Koyunların Düğünü” adlı fotoğraf, 477 katılımcının, toplamda 2061 eserle katıldığı yarışmada, sergileme alarak konuyu gündemde tutmama vesile olmuştur. Hatırlanacağı gibi yine Aşağıseyit köyündeki bu etkinliği anlattığım fotoğraf sunumum ile Beyağaç Eren Günü etkinliğini anlattığım sunumlarım, ulusal fotoğraf yarışmalarından olan, Sami Güner Kupası’nda tam puan alarak, Beyağaç Eren Günü’nün, ulusal anlamda dikkat çeken kültürel etkinlikler arasına girmesini sağlamıştır. Yine Aşağıseyit’te çektiğim bir başka fotoğrafım uluslararası bir yarışmada sergilemeye değer bulunmuştu. Her iki etkinliğin normal zamanlarda gerçekleştirileceği dönem Ağustos ayı sonlarıydı. Ancak bu yıl, her ikisinin de ne zaman gerçekleştirileceği henüz netleşmiş değildir. Konuyu kamuoyunun dikkatine sunmak gereğini duyuyorum. Denizli’yi bu alanda temsil etmiş ve adını duyurmuş olmaktan mutluyum. Beklentim sahip olduğumuz bu kültürel değerlerin gelecek kuşaklara aktarılması için çalışmalar yapılması, yapanlara destek olunmasıdır” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı