REKLAMI GEÇ

İŞTE O RESSAM!

İŞTE O RESSAM!

Uşak’ta İl Sağlık Müdürlüğü’nün düzenlediği bir etkinlikte asılan Atatürk posteri, Atatürk’e benzemediği için tepkilere yol açmıştı. DENİZLİHABER, posterin sahibi amatör ressamı Uşak’ın Eşme İlçesi’ne bağlı Balabancı Köyü’nde buldu.

/ DENİZLİHABER / 17 Haziran 2009 Çarşamba, 19:17

Uşak’ta olay yaratan Atatürk posteri ve ardından yaşanan tartışmalar akıllara törenlerde kamu kuruluşları tarafından asılan dev Atatürk posterlerinin kimler tarafından yapıldığı sorusunu getirdi. DENİZLİHABER, bu sorunun yanıtı için olay yaratan posterin ressamını buldu. Posterin sahibi bir amatör sanatçı. TCDD’de uzun yıllar kaptan makinist olarak çalışan Ahmet Öztürk,  1996’da emekli olduktan sonra İzmir’de bir resim atölyesinin teklifi üzerine poster yapmaya başlamış ve atölyelerden parça başı iş alarak şu ana kadar binlerce Atatürk Posteri yapmış. Özellikle Ege’nin hemen hemen tüm şehirlerinde Ahmet Öztürk’ün yaptığı Atatürk posterleri bulunuyor. Ancak hiçbirine işlerin asıl sahibi galeriler olduğu için imza atmamış. Kendisini de bu nedenle isimsiz kahraman olarak tanımlıyor.

5 yıldan bu yana ikinci eşi Mürsel Öztürk ile birlikte Uşak’ın Eşme İlçesi’ne bağlı Balabancı Köyü’ndeki otuz metrekarelik bir evde yaşamını sürdüren Öztürk, yarısı 5 yıldır yaşadığı bu ev ve çevresindeki küçük araziyi almak için kullandığı kredi için kesilen emekli aylığından arta kalanla yaşamını sürdürmeye çalışıyor.

Öztürk, yaşadığı ekonomik zorluklar nedeniyle evi alır almaz yaptığı derme çatma atölyesinde şu ana kadar poster yapma fırsatı bulamamış. Bir zamanlar posterler için kullandığı çok sayıda Atatürk resmi ve fotoğrafının saklı olduğu bir iki çanta ve tozlu malzemelerin durduğu ardiyeye dönen atölyeyi eski günlerindeki gibi kullanmak, en büyük hayali.

Yaşadığı zorluklar nedeniyle bir yıldır neredeyse dünya ile bağlantısını kesen, hatta televizyon bile izlemediğini dile getiren Öztürk, ulusal medyanın gündeme getirdiği tepki çeken poster haberlerinden bile bihaber. Konuyu kendisine ulaşan DENİZLİHABER ekibinden öğrenen Öztürk, gazetelere yansıyan fotoğraflardan tanıyor posterini. “Bunu 6 yıl önce ben yapmıştım” diyerek yıllardır açılmayan çantaların içinde saklı model resmi arıyor.

Model ile gazetedeki poster fotoğraflarını yan yana getirip eleştirileri haksız bulduğunu söylüyor. Çünkü kendisine göre yaptığı poster, Atatürk’e mümkün olduğunca benziyor, hatta güzel bir resim. Yalnız bir sorun tespit ediyor. Atatürk’ün saçları geçen 6 yılda güneş nedeniyle solmuş, deforme olmuş.

Eleştiriye, “tabi eleştiri olacak” diyerek açık olduğunu belirtmesine karşın, Uşak’ta gösterilen tepki için “Onlar Atatürk’ü, bu resmini tanımayanların yaptığı eleştiriler. Art niyetli ve Atatürk’ü kötülemek için yapılan eleştiriler. Bu kadarı çok fazla” diye konuşuyor.

Aslında hakkının yendiği, haksız yere eleştirildiği düşüncesindeki Ahmet Öztürk, kendisindeki yeteneğin yalnızca çalıştığı resim atölyelerinin sahipleri tarafından değil bir güzel sanatlar fakültesinde görevli bir akademisyen tarafından da fark edildiğini söylüyor. “Bana ailende bir ressam var mı diye sordu. Ben de hayır annem babam çiftçiydi dedim. Yaptığım posterleri görenler sen Avrupa’da olsan devlet sana makam verirdi yer verirdi diye yorumlar yaparlardı” diyen Öztürk, devletin kendisi gibi yetenekli sanatçılara sahip çıkmamasından yakınıyor.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı