REKLAMI GEÇ

BUNLAR MI EĞİTİM YÖNETİCİSİ ?

29 Ocak 2020 Çarşamba

Olay 2015 yılında Burdur il Milli Eğitim Müdürlüğünün akla ziyan sorusu. Daha da ilginci bu soruya verilen yanıt.
Bunlar benim ülkemin EĞİTİM YÖNETİCİLERİ olamaz.

Utanılası olay şöyle;

Burdur merkez Solmaz ortaokulunda 5.sınıfta 29 öğrencinin bulunduğu, bir öğrencinin de nakil gideceği, bu sınıfın 3 (üç) şubeye bölündüğü, konu ile ilgili olarak incelemenin yapılmasına rağmen bir sınıfta en az kaç öğrenci olması gerektiği konusunda mevzuatta bir düzenleme olmadığı için bakanlığa ne yapalım diye soruluyor.

İnsan ne diyeceğini şaşırıyor. 29 öğrenci büyük bir ihtimalle 10, 10 ve 9 kişi olarak üç şubeye bölünüyor, Milli Eğitim müdürlüğü büyük olasılıkla müfettişler marifetiyle günlerce inceleme yaptırıyor, sonuçta işin içinde çıkılamıyor, konu bakanlığa soruluyor.

Milli Eğitim Bakanlığı da bu karmaşık durum ile ilgili olarak mevzuat taraması yaparak cevap veriyor.

Nasıl bir cevap mı?

Aynen şöyle;

Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü 21.10.2015 tarih ve 10730773 sayılı yazılarıyla , bir Ortaokulun 5. sınıfında 29 öğrencinin kaydının göründüğü ve 3 (üç) şube oluşturulduğu, 1 (bir) öğrencinin de nakil bekletildiği hususu ile ilgili inceleme işlemi yapıldığı, bir sınıfta olması gereken en az öğrenci sayısı konusunda mevzuatta bir düzenleme bulunmadığı ve uygulamaya ilişkin Bakanlık görüşüne ihtiyaç duyulması üzerine ,
Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Yönetici ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmeliğin 18 inci maddesinde; “Örgün ve yaygın eğitim kurumlarında, genel bilgi ve meslek dersleri toplam ders yükü;

a) 6-31 saate kadar 1,

b) 31-42 saate kadar 2,

c) 42’den fazla olması halinde her 21 saat için 1,

genel bilgi ve meslek dersleri öğretmeni norm kadrosu verilir. Bu şekildeki hesaplama sonrasında artan ders yükünün en az 15 saat olması halinde ilave olarak 1 genel bilgi ve meslek dersleri öğretmem norm kadrosu daha verilir.”hükmü yer almaktadır.

Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin 12. maddesinin 10. fıkrasında da; “İlköğretim kurumlarında sınıf mevcutları otuzun altında kalan okulların boş kontenjanları eylül ayının ilk iş gününde e-Okul sisteminde ilan edilir. Bu okullara kayıt alanı dışından öğrencisini nakil ettirmek isteyen velilerin başvuruları 15 Eylül tarihine kadar e-Okul sistemi üzerinden alınır. Başvurunun boş kontenjandan fazla olması durumunda, nakil gelecek olanlar e-Okul sistemi üzerinden kura çekilerek belirlenir ve nakilleri yapılır.” denilmektedir.

5.1.1961 tarihli ve 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanununun 50 nci maddesinde ise “Birleştirilmiş sınıflar da dahil olmak üzere bir öğretmene düşen öğrenci sayısı 40 dan fazla olamaz.” hükmüne yer verilmiştir.

Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Yönetici ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmeliğin 18. maddesinde yer alan hüküm atanacak öğretmen normu ile ilgili olup yukarıda sözü edilen Kanun ve ilgi Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin birlikte değerlendirilmesinden de anlaşılacağı üzere; ilköğretim kurumlarında bir şubedeki öğrenci mevcudunun 30’a tamamlanması, 40’ı da geçmeyecek şekilde oluşturulması gerekmektedir.

Bu duruma göre iliniz merkez Solmaz Ortaokulunda yapılan uygulamanın hatalı olduğu, 29 öğrenci için yalnız bir şube oluşturulması gerekmektedir.

29 Öğrencinin bulunduğu bir sınıfta bir den fazla şubenin olmayacağını bilmeyen okul idarecisi olabilir mi?

Bu soruyu Milli Eğitim Müdürlüğü bakanlığa kadar sormadan hemen nasıl çözemez?

Eğer mevzuatta bulamadıysan vicdanınıza da mı sormayı akıl edemediniz?

Peki bakanlığa ne demeli?

Sanki çok önemli bir eğitim meselesiymiş gibi ilgisiz yönetmelik maddelerini sıralayarak uzun uzun yanıt vermeye çalışmasının izahı olabilir mi?

29 Öğrenciyi üç şubeye ayıran vicdansızlardan idareci olamaz deyip okul yönetimi ve il Milli Eğitim yönetimi hakkında işlem yapmak varken 1961 yılında çıkarılan 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim kanuna göre sınıf mevcutlarının 30 a tamamlanması , 40 kişiyi de geçmemesi gerektiği hatırlatılıyor.

Sanki ülkede 60, 70 kişilik sınıflar yok.

Vah ülkem vah.

Bu ülkenin çocukları böyle “eğitim yöneticilerini” hak etmiyor.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı