REKLAMI GEÇ

EĞİTİMDE VERGİ OLUR MU?

26 Aralık 2018 Çarşamba

İnsanlığın varoluşundan itibaren EĞİTİM bütün bireylerin yaşam biçimini şekillendirmiştir.

İlk insanlar doğa karşısında, doğayı anlamak ve kullanmak, doğal felaketlerle başa çıkmak anlamında güçsüz ve çaresizdiler. Bu yüzden bilgilerini çoğunlukla boş inanç üzerine geliştirdiler. Bunlar yaşam gerçekliklerinden kopuk olmayan ama yaşam gerçekliğine müdahale şansı da olmayan inançlardı. İlkel toplumlarda bu inançlar eğitimin temel kaynağı durumundaydılar. Totemler yaratıldı. Totemlere ilişkin ilkel tapınma yöntemleri geliştirildi. Doğa olaylarının yaratısı, totemlere bağışlandı. Bu anlamda başlattıkları tören geleneği günümüze değin çeşitli biçimlerde süregelmiştir

Bütün bu öğretiler gelenek ve görenekler şeklinde nesillere aktarılmıştır. Zamanla yazılı kurallara dönüşerek planlı, programlı bir şekilde toplumların ihtiyacı doğrultusunda eğitim sistemleri geliştirilmiştir.

Bütün bu aşamalarda eğitim hizmeti ülkelerin gelişmişlik düzeylerine göre genellikle parasız olarak sürdürülmüştür. Bizim ülkemizde ilk ve orta öğretim parasızdır. Ancak eğitim materyalleri ve kaynaklar ciddi maliyetler gerektirmektedir.

Peki, bu maliyetler sıfırlanabilir mi?
Ülkemiz için zor.
Yapılabilecek bir şey var mı?
Var.
Nedir?

Kısa vade de eğitim materyalleri ve kaynakların satışlarından vergi alınmaması önemli bir katkıdır.

Ancak bizde ne yazık ki tam tersi.

19 Aralık 2018 tarihli resmi gazetede yayınlanan bir kararla Elektronik ortamda satışa sunulan e-gazete ve e-dergide KDV yüzde 1’den yüzde 18’e, e-kitapta ise yüzde 8’den yüzde 18’e yükseltildi.

Bu da yetmezmiş gibi birde milyonlarca öğrencinin ve ailelerinin eğitim masraflarını artıracak bir vergi artışı daha geldi. Kurşun kalem, boya kalemi, sulu-pastel boya, okul defteri, silgi, kalemtıraş, cetvel, pergel, gönye ve benzeri kırtasiye ürünlerinde de KDV oranı yüzde 8’den yüzde 18’e çıkarıldı.

Kırtasiye ürünlerinin gıda gibi temel ihtiyaç olduğunu düşünürsek, dar gelirli kişilerin bu durumdan olumsuz etkileneceği aşikardır. Öte yandan, internet ortamında verilen reklam hizmetleri vergi usul kanunu, gelir vergisi ve kurumlar vergisi kanunu kapsamında vergi kesintisi kapsamına alındı.

Bütün bu uygulamalar 1 0cak 2019 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek.
Konut, otomotiv, mobilya ve beyaz eşyada vergi indirimlerine gidilirken eğitim ile ilgili bu düzenleme doğrusu iyi eğitimli gençlerin yetişmesi çabasını olumsuz etkileyecektir.

Dileriz bu konu yeniden değerlendirilir.
***
Son zamanlarda basında sıkça gündeme gelen ve üzülerek izlediğimiz bir başka konu:

Bazı vakıf ve derneklerle Milli Eğitim Bakanlığı ile yapılan protokolle okullarda çeşitli faaliyetlerin yapılacağı konusu.

Merak ettiğim bunca personeli ve olanakları olan koca bakanlık neyi yapamıyor da bu vakıf ve dernekler çocuklarımız için hangi hayırlı işleri yapacaklar? Doğrusu bir eğitimci olarak endişeleniyorum. Milli Eğitim müfredatında olmayan birçok konuyu hiçbir pedagojik formasyonu olmayan insanlar tarafından çocuklarımıza verilmeye çalışılmasının hiç kimseye yararı olmaz.

Atatürk gösterdiği çağdaş uygarlığı hedefleyen gençlerin yetişmesi için çaba harcadığını düşündüğümüz Sayın Milli Eğitim Bakanı’nın bu konuyu çok ciddi olarak değerlendireceğini umuyorum.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı