REKLAMI GEÇ

KUTLARIM DENİZLİ

22 Ocak 2020 Çarşamba

Geçtiğimiz günlerde İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Oğuz Whatsapp üzerinden bir mesaj gönderdi. Mesajda İstanbul üniversitesi şehir politikaları ve araştırma merkezi tarafından hazırlanan rapor metni yer alıyor.

Devamındaki notta ise “İstanbul Üniversitesinin yaptığı iller arası rekabet araştırmasında Eğitim alanında 1. olduk” yazıyordu.

Merak ettim raporu incelediğimde Denizli ve Denizli eğitimi adına sevindim.

İstanbul Üniversitesi Şehir Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından hazırlanan İller Arası Rekabet Endeksi 2018-2019 raporunda özetle;

81 İl düzeyinde 2018-2019 dönemi verileri kullanılarak hesaplanan rekabet endeksi skorlarının, 2009 ve 2014 dönemlerine ait veriler kullanılarak da açıklandığını, böylece rekabet açısından illerin 2009- 2019 periyodunda 10 yıllık performans seyrinin izlendiği belirtiliyor. İÜ Şehir Politikaları Merkezi’nde yapılan geniş bir araştırmayla, demografik yapıdan eğitime, sağlıktan sosyal yaşama, ekonomik ve sektörel yapıdan altyapı ve ulaşıma, inovasyondan girişimciliğe toplam 266 gösterge için toplanan verilerin kullanılarak rekabete dayalı ana ve alt endeksler hesaplanmış.

Demografik yapı, sağlık, sosyal yaşam, makroekonomi, finansal piyasalar, girişimcilik ve teknolojik altyapıda İstanbul, Ankara, İzmir lider şehirler olarak yer almış.

Ulaşımda; İstanbul, İzmir ve Balıkesir, altyapıda ise İstanbul, Ankara ve Gaziantep öne çıkmış.  Eğitimde; Denizli, Edirne ve Ankara,
Yükseköğretim alanında ise İstanbul, Ankara ve Eskişehir en rekabetçi iller olarak sıralandı.

Okuryazar kadın oranının en yüksek olduğu illerden Antalya, Çanakkale, İzmir, Denizli ve Tekirdağ’da kadınların %98’i okuryazar iken, bu oranın en düşük olduğu iller ise %86 ile Mardin ve Şanlıurfa olarak belirlendi.

Eğitim ile ilgili sıralama da şu şekilde tespit edilmiş.

EĞİTİM ENDEKSİ

SIRA ŞEHİR ENDEKS SKORU
1 Denizli 73,81
2 Edirne 73,12
3 Ankara 72,07
4 Nevşehir 71.29
5 Amasya 71,11

Bu sonuç, geçmişte İlköğretim Müfettişi ve İl Milli Eğitim Müdürü olarak görev yapmış bir Eğitimci olarak beni çok mutlu etti. Bu başarıda emeği geçen il Milli Eğitim Müdüründen öğretmenine, okul müdürlerinden memur ve diğer yardımcı personele, öğrencilerden anne babalara kadar herkesi kutluyorum.

Eğitimde başarı veya başarısızlık kişilerin bireysel çabasıyla olmaz. Yukarıda saymaya çalıştığım bütün paydaşların çabaları ve katkıları önemlidir. Ancak bu işin alt yapısını oluşturmak, uygun eğitim ortamlarını hazırlamak ve planlamak üst yönetimin organizasyonu ile olur.

Diğer taraftan eğitimde başarı bu günden yarına gerçekleşecek bir olgu değildir. Sabır ve ısrar gerektiren bir süreçtir.
Örneğin; ilimizde okul öncesi eğitimi okullaşma oranı Türkiye ortalamasının çok üzerindedir. Yıllar önce başlanan okul öncesi kurumlarının yaygınlaşması çalışmaları sonuç vermiştir.

Bu köşede çok sık olarak vurgulamaya çalıştığımız her mahalleye okul öncesi eğitim kurumu yapılmalı ısrarımız bunun içindir.

Eğitim biliminin bir gerçeğini unutmayalım. Bir çocuk ne kadar erken yaşta örgün eğitimin içine alırsak, öğrenim hayatı o kadar başarılı olur.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı