REKLAMI GEÇ

NİÇİN OKUL ÖNCESİ EĞİTİM

9 Ekim 2019 Çarşamba

Son yapılan yerel seçimlerde belediye başkan adaylarının projeleri arasında yer alan önemli başlıklardan bir tanesi OKUL ÖNCESİ EĞİTİM olmuştur. İyi de yapmışlar, iyi bir proje olmuş. Çünkü okul öncesi eğitim projesi hem ülkenin geleceği için çocuklarımızın iyi yetişmesi anlamında önemli, hem de siyasetçilerin ailelere ulaşması anlamında önemli.

Biz işin birinci bölümünü ele almak istiyoruz.
Bir kere okul öncesi eğitimin önemini dünya çoktan kavramış ve ciddi mesafeler almış. Bizde de uzun yıllar dillendirilmesine rağmen bir türlü istenen seviyeye ulaştıramadık. Son yıllarda bu konuda ki Milli Eğitim Bakanlığının çalışmaları oldukça memnuniyet verici. Ancak yeterli değil. Çünkü, her çocuğun okul öncesi eğitim aldığı günlere gelirsek hedefe ulaşılmış olur.
Bu sadece bakanlığın çalışması ile olmaz. Bu nedenle yerel yönetimlerin çabaları çok önemli.

Peki okul öncesi eğitimde neler oluyor ki bu kadar önemsiyoruz?
Her şeyden önce okul öncesi eğitimi çocuğun fiziksel, sosyal, zihinsel ve dilsel gelişiminde çok önemli bir yer tutar. Çocuğun zeka gelişiminin % 70’i bu dönemde tamamlanır. Bu husus başlı başına okul öncesi eğitimin önemini ortaya koymaktadır.
Bu dönemin çocuklarda meydana getirdiği değişiklikleri uzmanlar genel olarak şöyle sıralıyor.

1- Okul öncesi sosyal ilişkileri geliştirir.
Okul öncesinde verilen eğitimde 3-5 yaş arasındaki çocuklar, ev ortamından çıkarak ebeveynleri dışındaki kişilerle de iletişim kurmaya başlar. Bu da günlük yaşam becerilerini artırması için onlara fırsat yaratır.
Arkadaş ilişkileri önem kazanır. Bir yandan oyuncaklarını ya da yiyeceğini paylaşmayı öğrenirken diğer yandan karşılıklı iletişim kurma yeteneğini geliştirir. Özellikle anaokulundaki arkadaşlarıyla yaşadığı çatışmaları yönetmeyi öğrenmesi, ileriki yaşamında fayda sağlar. Bu durum çocuğun çözümlemeyi öğrenmesini sağlarken, kendini nasıl ve ne zaman koruyacağına dair fikir sahibi olmasına yardımcı olur. Gelişen iletişim yeteneği sayesinde aynı zamanda karşısındaki kişiye saygı duymayı da öğrenir.

2- Okul öncesi eğitim gören çocuk eğitim hayatı boyunca fiziksel açıdan da geri kalmamış olur.
Okul öncesinde verilen anaokulu eğitiminde bir diğer önemli konu, fiziksel gelişimdir. Anaokulu, çocuğun psikomotor olarak gelişimine destek sağlar. Parmak kaslarının gelişimi için çok önemlidir. Çünkü ince motor ve kaba motor gelişimi anaokulunda gelişir.
Yapılan aktiviteler çocuğun kalem tutma, resim boyama ya da makas kesme gibi işlemleri yapmasını sağladığından, çocuk ilkokula başladığında sınıftaki arkadaşlarından geri kalmaz. Tahtada gördüklerini daha rahat ve hızlı bir biçimde defterine yazabilir. Bunun dışında, okul öncesi eğitiminde çocuğun yaptığı aktiviteler sayesinde koşma, zıplama, fırlatma ya da tırmanma gibi kaba motor fonksiyonlarını da kullanır ve geliştirir.

3- Okul öncesi eğitim öz güveni artırıyor.
Okul öncesindeki dönemde eğitim alan çocuk, ebeveynlerinden uzakta, tek başına bulunduğu ortama ayak uydurmayı öğrenir. Kendi işini kendisinin yapması, sorunları kendisinin halletmesi ve bazı kararları kendisinin vermesi gerekir. Bu sayede kendine olan güveni ve bağımsızlık duygusu gelişir.

4- Okul öncesi yetenekleri keşif dönemi.
Okul öncesi eğitimi alan 3-5 yaş arasındaki çocuğun sosyal ve duygusal gelişimi eş güdümlü hareket etmeye başlar. Hayatına yeni dinamikler gelir. Yapılan aktiviteler ile çocuk kendini tanımaya ve yeteneklerini keşfetmeye başlar. Bu sayede okula, bu yeteneklerini geliştirmiş olarak başlar.

5- Dil gelişimi hızlanır.
Evdeyken her türlü ihtiyacı anne ya da bakıcı kimse tarafından, hemen fark edilip karşılanan çocuk çok fazla konuşma ihtiyacı duymayabilir. Oysa okul öncesi eğitimi alan çocuklar bir aradayken, istediğini elde etmek için konuşmak ve kendini ifade etmek zorundadır. Böylece çocuk, dili yaşayarak öğrenir.

6- Çocukta zeka gelişiminin %70’lik kısmı 7 yaşına kadar tamamlanır ve öğrenme becerisi okul öncesi dönemindeki yaşlarda gelişiyor.

7- Çocuğun grup etkinliklerine katılması, ilişki kurmayı öğrenmesi ve sosyalleşmesi gibi olgular bu dönemde gelişir.

8- Okul öncesi dönemde çocuklarda olası sorunları fark edip, erken tanı ve teşhislerle sorunların önüne geçmeyi sağlar.

9- Çocuk, okul öncesi eğitimi sırasında edindiği arkadaşlar ile farklı kültür ve aileden gelen çocuklar ile iletişim kurmayı öğrenir.

10- Okul öncesi eğitimi alan çocuk ilkokula daha hazır bir şekilde gelir.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı