REKLAMI GEÇ

OKUL KANTİNLERİ

28 Ağustos 2019 Çarşamba

Her yıl okulların açılış döneminde gerek eğitsel, gerekse sosyal yönden çeşitli hazırlıklar yapılır. Okul idarecileri okullarını yeni ders yılına hazırlarken, bakanlık ve il yöneticileri de genel olarak eğitim öğretimin en verimli şekilde yapılabilmesi için bazı kararlar ve tedbirler alırlar. Amaç öğrencilerin iyi bir eğitim öğretim yılı geçirmesi.

Bu günlerde bunlardan birisi de okul kantinleri ile ilgili hazırlıklar.

Okuldaki öğrenci mevcuduna bakılmaksızın neredeyse bütün okullarımızda irili ufaklı kantinler mevcut. Bu kantinlerde genelde yiyecek ve içecek ağırlıklı olmak üzere öğrencilerin ihtiyacını karşılamaya yönelik çeşitli ürünler bulunur. Burada tüketici durumunda olanların hepsi öğrencilerdir.

İlkokul çağındaki öğrencilerin beslenme alışkanlıkları farklı olabilir. Bu nedenle kantinlerde her türlü ürünün satılması yerine, sağlıklı beslenme ürünlerinin satılması gerekir. Bunu sağlayacak olan da eğitim yöneticileridir.

Bu kapsamda her yıl olduğu gibi bu yılda okullara genelge gönderilmiş ve okul kantinlerin hangi tür yiyecek ve içeceklerin satılamayacağı, hangi tür yiyecek ve içeceklerin satılabileceği belirtilmiş.

Okul kantinlerinde satılması yasak olan ürünler;

Enerji, gazlı, aromalı, kolalı, aromalı doğal mineralli içecekler; aromalı şurup, içecek tozu ve su, meyveli içecek ve tozu, meyveli doğal mineralli içecek, yapay soda, meyveli şurup, sporcu içecekleri ve suları, meyve suyu konsantresi; kızartmalar, cipsler, çerezler; çikolatalar, gofretler, tüm şeker ve şekerleme türleri; guarana, guarana özü, eklenmiş kafein içeren ürünler; kremalı, çikolata dolgulu, jöleli, kekler ve pastalar (yaş pastalar, ekler, kruvasan, donuk, parfe, mozaik pasta, muffin cupcake vb.); hamurlu, şerbetli tatlılar, tatlandırıcılı yiyecek ve içecekler; krema, Hindistan cevizi sütü ve kreması; çay ve kahve tarzı içecekler (liseler hariç).

Okul kantinlerinde satışı serbest olan ürünler;
Meyveler, çiğ tüketilebilen sebzeler, salatalar, kuru meyveler, kuruyemişler, içme suyu, süt (pastörize), taze sıkılmış meyve ve sebze suyu, yoğurt, ayran, pastörize peynir, günlük haşlanmış yumurta, çeşnili ekmekler. Ayrıca tam buğday ekmeği, tam buğday unlu ekmek, karışık tahıllı ekmek vb. ürünlerden yapılan, yumurta veya beyaz peynir, turşu hariç taze domates, havuç, marul, biber vb. sebzelerle yapılan sandviçler, doğal mineralli su, şekersiz gıdalar.

Doğrusu satılmasına izin verilmeyen ürünler için diyecek bir şey yok, ancak bu ürünler okul dışına çıktınız an her markette ve bakkalda satılıyor. Bu ürünleri alıp tüketenler ne olacak?

Doğrusu ülkemizde bazı konuları anlamakta ve değerlendirmekte zorlanıyoruz.

Bir ürün çocuklarımız tarafında okulda tüketilir ise zararlı, ayni ürün okul dışında tüketilir ise sıkıntı yok. Doğrusu böyle bir mantığı anlamak zor.

Diğer taraftan satışı uygun görülen ürünlere baktığımızda, sadece belirtilen bu yiyeceklerle çocukları doyması pek mümkün görünmüyor. Bu durumda her ne kadar genelge var ise de ekmek arası aperatifler, tostlar devam edecek mi?

Bir diğer ilginç durum ise; bu yıl okullara gönderilen genelgenin aynısı, geçen yıl, hatta bir önceki yılda gönderilmiş. Bu durumda genelgeye uyulmadığı için mi her yıl aynı genelge tekrarlanıyor? Yayınlanan bir genelge yeni bir genelgeyle iptali söz konusu değilse o genelge yürürlükte demektir. Anlaşılan genelgeye pek uyulmuyor gibi görünüyor.

Yani genelgeleri her yıl okullara gönderelim, ama herkes bildiğini okusun !

Doğru bir mantık değil ancak, ticari kaygıların olduğu yerde ne yazık ki işler genelge ile yürümüyor.

Üstelik okullarda tüketilmesini uygun görmediğimiz ürünler okul dışında her yerde satılıyor ve bu çocuklarımız tarafından bolca tüketiliyor.

Sözün özü;

Okul kantinlerinde satılması ve tüketilmesi uygun görülmeyen ürünler gerçekten sağlığa zararlı ise üretimine niçin izin veriliyor?

Okulda satışını yasakladığımız ürünü mahalle bakkalında bulan çocuğa bu yasağı nasıl izah edeceğiz? Anlaşılan okul kantinleri konusu da eğitim sistemimizin çarpıklıklarında birisi olarak devam edecek.

Oysa okul kantinleri kötü alışkanlıkların önlenmesi anlamında çok önemli ve çok dikkat edilmesi gereken bir konudur. Sadece tüketilecek ürünler olarak değil, kantin işletmecisi ve çalışanlarında kim olduğu çok ama çok önemlidir.

 

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı