REKLAMI GEÇ

TANRI İNGİLİZ MİYDİ?

11 Kasım 2020 Çarşamba

Hindistan’ı bağımsızlığa kavuşturan, dünyaca saygın, bilge insan Mahatma GANDHİ

10 Kasım 1938’de Atatürk’ün ölümünden sonra diyor ki;
“Mustafa Kemal İngilizleri yenene kadar Tanrı’yı da İngiliz zannediyordum.”

Mahatma Gandhi gibi bir “bilge” İngilizlerin “asla yenilmez” olduğuna o kadar inanmış ki…

“Bu adeta ebedi yenilmezlik, bu üzerinde güneş batmayan imparatorluk kudreti ancak Tanrı’nın himayesiyle mümkündür” inancındaymış.

Diğer işgal ordularının yanı sıra İngilizleri de yenerek “bağımsız Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran” Mustafa Kemal Atatürk GANDHİ’nin bu “batıl inancını” kırmış.

Mahatma Gandhi’ye; “İngilizler de yenilebilir” umudunu vermiş.

Denilebilir ki; Hindistan’ın İngiliz sömürgesi olmaktan kurtuluş yolunu Atatürk’ün yaktığı ateş aydınlatmış.

10 Kasım 1938’den sonra Atatürk için söylenenler ve yazılanlar aslında Mahatma Gandhi gibi bizdeki bazı ön yargıları da kaldırabilmeliydi.

Deniliyor ya;
“Zaten bütün batı neredeyse bütün dünya Türkiye’ye karşı”
“Türk’ün Türk’ten başka dostu yoktur”
“Dış güçler bizi istemiyor”
“ Türkiye karşıtı lobiler” gibi söylemler.

Bunları söyleyenlerde aslında bu söylemlerin bahane olduğunu çok iyi biliyor.

10 Kasım 1938’de Atatürk’ ün ölümü üzerine yabancıların “dış güçlerin” söylediği sözlere baktığımızda, azmin, başarının, inancın önünde daha dün Anadolu’yu işgal etmeye çalışanların “bükemediğin eli öpeceksin” dercesine eğildiklerini görüyoruz.

Mustafa Kemal Atatürk bunun için saygın bir devlet adamı olarak görülmüştür.
İşte bazı “dış güçlerin” Atatürk hakkındaki sözleri;

“Dağ başındaki haydutlar diye isimlendirdiğiniz Mustafa Kemal ve onun tüm askerleri burada olsalardı teker teker hepsinin heykellerini dikerdik.” Fransa Başbakanı Aristide BRIAND

“Yüzyıllar nadir olarak dâhi yetiştirir. Şu talihsizliğimize bakın ki 20. yüzyılın dâhisi Türklere nasip oldu ve kader onu bizim karşımıza çıkardı.” İngiltere Başbakanı David Lloyd GEORGE

Osmanlı’ya karşı savaşı başlatanlardan İngiltere Başbakanı Sir Winston CHURCHILL ise şöyle diyor; “savaşta Türkiye’yi kurtaran, savaştan sonra da Türk ulusunu yeniden dirilten Atatürk’ün ölümü, yalnız yurdu için değil, Avrupa için de en büyük kayıptır.”

“Çağımızda, uzak görüşlü, cesur, siyasi, sosyal ve ekonomik reformlarla Türkiye’yi bugünkü modern Cumhuriyet haline getiren Kemal Atatürk’tür. Kemal Atatürk’ün dediği gibi, Türk milleti, durmadan ve korkmadan uygarlık yolunda ilerlemeye hazır ve kararlıdır.” Hollanda Dışişleri Bakanı LUNS:

– “Benim üzüntüm iki türlüdür; önce böyle büyük bir adamın kaybından dolayı bütün dünya gibi üzgünüm. İkinci üzüntüm ise bu adamla tanışmak hususundaki şiddetli arzumun gerçekleşmesine artık imkân kalmamış olmasıdır.’’ Franklin Roosevelt – ABD Başkanı

-“Bir ulusun hayatında bu kadar az sürede bu denli kökten değişiklik pek seyrek gerçekleşir… Bu olağanüstü işleri yapanlar, hiç kuşkusuz kelimenin tam anlamıyla büyük adam niteliğine hak kazanmışlardır. Ve bundan dolayı Türkiye övünebilir.” Eleftherios Venizelos – Yunanistan Başbakanı (1933)

-“O büyük insan yalnız Türkiye için değil, bütün doğu milletleri için de en büyük önderdi.” Emanullah Han – Afgan Kralı

-“Atatürk öyle bir insandır ki, hayali değildir. İstediğini bilir, bildiğini yapar, yapamayacağı bir şeyi de istemez.” Heinrich Krippel

-“Mustafa Kemal yeni Türkiye’nin kalbidir. Eski, yıpranmış bir toplumdan yepyeni, güçlü bir millet yaratmış, eşsiz kişiliğiyle kendini herkese saydırmış, enerjisiyle herkesi kendine inandırmıştır.” Ma Shao- Cheng – Yazar (Çin)

-“Akıllı ve barışçı yöntemlerle gerçekleştirdiği eseri halkların tarihinde izlerini bırakacaktır.” Albert Lebrun – Fransa Cumhurbaşkanı

-“Kemal Atatürk’ün karakterinin bir cephesini göstermek itibariyle bir noktayı hatırlatmak isterim. Bize savaşlarından birini anlatıyordu. Birdenbire durdu; ‘Görüyorsunuz ya… Birçok zaferler kazandım. Fakat bunların en büyüğünden sonra bile her akşam, savaş alanlarında ölen bütün askerleri düşünerek içimde derin bir keder duyuyorum’ dedi. Cesaret ve zekasından başka yüreği bu kadar yüce olan böyle bir şefin, yurdu için mucizeler yaratmış olmasına şaşılabilir mi?” George Bennes – Vu Gazetesi (1938)

-“Atatürk Türkiye’yi tek düşmanı kalmaksızın bırakmıştır. Bu zamanımızın hiçbir devlet şefinin başaramadığıdır.” – Völkischer Beobachter Gazetesi (Almanya)

-“O, Türkiye’nin önceki kuşaklarından hiçbirine nasip olmayan özgürlük ve güven dolu bir hayat sağladı. Başarıları, Türkiye’nin Avrupa devleti olmasını sağladı, yakın doğunun tarihini değiştirdi.” Times Gazetesi (İngiltere)

-“Atatürk, eskimiş bilimlerle boş yere kafasını yormamış, olduğundan daha taze ve cesur düşünen bir önderdir. Kendisi için, bugünkü Avrupa’nın en güçlü devlet adamıdır diyebileceğimiz Atatürk, hiç şüphesiz devlet adamlarının en cesur ve orijinalidir.” Herbert Sideabotham – Yazar (İngiltere)

-“Atatürk, şahsiyet ve yeteneğin dev gibi bir simgesi idi. O, yirminci yüzyılın en görkemli olayını yaratan adamdı.” National Tidence Gazetesi (Danimarka)

-“Atatürk, yalnız Türk milletinin değil, özgürlüğü uğruna savaşan bütün milletlerin önderiydi. Onun direktifleri altında siz bağımsızlığınıza kavuştunuz. Biz de o yoldan yürüyerek özgürlüğümüze kavuştuk.” Sucheta Kripalani – Hint Parlamento Heyeti Başkanı

-“Türkiye’yi yaratan, tarihimizin bu en büyük adamını başımı en derin hürmetle eğerek selamlarım.” Profesör MORRF (İsviçre)

-“O, benzeri olmayan bir devlet adamı idi. Diktatörlerin tahammül edemediği serbest bir nizamla, demokrasilerin başaramadığı ve başaramayacağı işler yapmıştır. Tarihte böyle adamlar devirlerine kendi adlarını vermişlerdir.” Word Price (İngiltere)

 

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorumlar

kamil ahmet   -  Bağlantı 11 Kasım 2020, 17:44

21. yüzyılda hala dünya lideri tartışılır olmuş.Emanetin Emanetimizdir sen rahat uyu Atam. bu arada hasan hüseyin beyin dediklerine katılmamak elde değil. eğitimli olan bir insanın yaptığı bu yazım kuralı hatalarını görmezden gelmek mümkün değil

saadettin yüksel   -  Bağlantı 11 Kasım 2020, 14:51

Yunanistan başbakanı venilazos:her 10 kasım günü gider atatürk heykelinin önünde saygı duruşunda bulunur.savaşta yendiği düşmanını kendine hayran bırakan dünyada tek lider.Norveç atasözü.”her başın sıkıştığında atatürk gibi düşün”.

Zeki   -  Bağlantı 11 Kasım 2020, 13:46

Yalan soyleyen tarih utansın.
Kendisi ingiliz adamı idi.Tek kurşun atmadan istanbulu neden terk ettiler? Biraz gerçek tarih okuyun.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı