REKLAMI GEÇ

TATİLDE NE YAPALIM?

18 Kasım 2020 Çarşamba

Covid-19 salgını dünyada ve ülkemizde genel hayatı etkilediği gibi, eğitim öğretim hayatımızı da olumsuz yönde etkiledi. Mart ayında okulların zorunlu olarak kapanması sonucu, uzaktan eğitim çalışmaları gündeme geldi.

Uzaktan eğitim çalışmaları her ne kadar yeterince verimli olmasa da yaz tatiline kadar zorunlu olarak bu yöntem kullanıldı. Bu süre zarfında eğitsel olarak olumsuz anlamda en çok etkilenenler 1. Sınıf öğrencileri oldu. Çoğu 1. Sınıf öğrencisi daha yeni okuma aşamasına geçmek üzereyken yüz yüze eğitim yerine uzaktan eğitime zorunlu geçiş bu çocuklarımızın pekiştirme çalışmalarını aksatmış oldu.

Yeni öğretim yılında eksikliklerin tamamlanması ve sağlıklı eğitim ortamlarının oluşması hedeflenirken, ne yazık ki bu da mümkün olmadı. Zorunlu olarak eğitim ile ilgili yapılan bütün planlamalarda aksama oldu. Çözüm olarak yine uzaktan eğitim ile devam edilmek zorunda kalındı.

Bütün sınıflar olmasa da kısmi olarak haftada iki gün yüz yüze eğitim çalışmaları yürütülmeye çalışıldı. Diğer günlerde ise yine uzaktan eğitime devam edildi.

Bu arada değişmeyen tek program, 2020-2021 eğitim öğretim takvimi. Bu takvime uygun olarak yüz yüze eğitim çalışmaları 16 Kasım 2020 tarihi itibaren ara verildi, öğrenciler tatile girdi.

Bir haftalık bu tatil sürecinde ne yapmalı;

Uzmanların belirttiğine göre insanlar öğrendiklerinin yüzde 75’ini bir haftada, yüzde 66’sını bir günde, yüzde 54’ünü de bir saat içerisinde unutuyor.

Tatil sürecinde unutmayı önlemenin yolu ise yapılanları tekrar etmekten geçiyor. Özellikle geçmiş konularla ilgili çalışmalarda çok fazla hata yapan öğrencilerin mutlaka genel tekrara ağırlık vermeleri gerekiyor.

Bir diğer önemli unsur bolca kitap okumak. Kitap okumaya karşı ilgisi olmayan öğrencilerin kalıcı başarılar yakalaması çok güç. Böyle bir alışkanlığa sahip olmayan öğrenciler için tatil çok önemli bir fırsat. Bundan dolayı kitap okumak, özellikle pandemi sürecinde yapılabilecek en iyi etkinlik olur.
Bu süreçte nasıl bir tatil programı yapalım derseniz;

1. Tatilde ders çalışmayı ihmal etmeyin.
2. Konu tekrarı yapın.
3. Eksik kalan konuları tamamlayın.
4. Yeni konulara çalışın.
5. Bolca kitap okuyun.
6. Dinlenmeye zaman ayırın.
7. Sosyal faaliyetler (tiyatro, sinema, konser, spor vb) ve gezmeye zaman ayırmak gerekir ancak, pandemi döneminde bunlardan uzak durmak zorundayız.

Bu süreçte anne ve babalar ne yapmalı?

Bu konudaki uzman görüşleri de genel olarak şöyle;

1. Okul zamanında kalkış saati, çalışma saati gibi belli rutinlere alışmış çocuklarınızın tatil döneminde vakitlerini eğlendirici ve eğitici geçirmelerine yardımcı olun.

2. Ara dönem, ebeveynlerin çocuklarıyla birlikte vakit geçirmeleri için çok iyi bir fırsattır. Bu zaman diliminde mümkün olduğu kadar çok birlikte zaman geçirin. Tatili birbirinizi daha iyi tanımak, anlamak ve birbirinizin arkadaşlığından zevk almak için değerlendirin.

3. Yetenek, ilgi ve beceri bakımından her çocuğun kendine özgü özellikleri olduğunu unutmayın. Bu nedenle çocuğunuzun dönem boyunca sergilediği performansı başka çocuklarla asla kıyaslamayın.

4. Çocukları bir sonraki döneme motive etmek için kaygı ve tehdit yolunu kullanmayın.

5. Çocuğunuza her şeye rağmen koşulsuz sevdiğinizi ve ona güvendiğinizi hissettirin.
Çocuklarımızın sağlıklı ve güvenli bir ortamda eğitim alacakları günlere bir an önce kavuşmak dileğiyle…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı