REKLAMI GEÇ

DOLABINA VE CEBİNE NEFES ALDIR

23 Ocak 2019 Çarşamba

Bu hafta minimalizmin ikinci önemli konusu olan kıyafetlerde ve dolapta minimalist nasıl olunur onu açıklamaya çalışacağım.

Eğer dolabınızı açtığınızda tıklım tıklım kıyafetle karşılaşıp, yine de giyecek bir şey bulamıyorsanız tebrikler, kaybettiniz.

“O kadar eşyanın içinde nasıl giyecek bir şey bulamıyorsunuz?” diye sormuyorum, neden olduğunu çok iyi biliyorum.

İndirimdeymiş, alayım belki giyerim…
Ah bunu şunun üstünde görmüştüm çok yakışmış ona bana yakışacağını sanmıyorum ama ne olur olmaz dolabımda bulunsun…
Bu yıl uzaylı ceketi modaymış herkes alıyor ben de alıcam…
Diyete başladım 34 beden alayım belki gaza gelirim zayıflarım (zayıflamadı)…
Mağazadaki çalışanın gazına geldim her renginden aldım…
Mağaza ışıklarında güzel görünüyordu evde öyle olmadı…

Çok örnek verdim biliyorum ama bunların hepsini çoğumuz yaşıyoruz. Sonuç ne oluyor? Bol sıfırlı kredi kartı ekstreleri ya da boşa harcanmış paralar. Sırf alışveriş yapmak için çalışanlar var.

İnanın bana her gün farklı ayakkabı giyince çok mutlu bir insan olmuyorsun, daha doyumsuz bir insan oluyorsun.

Artık bunlardan pişmansan ya da kendini geliştirmek istiyorsan; nasıl daha sade, daha az para harcayarak, daha güzel giyiniriz onu konuşalım.

Önce her zamanki gibi ihtiyaca göre seçimler yapmak, bankacıysan mecburen klasik kıyafet dolabında daha fazla yer kaplayacaktır. Beden eğitimi öğretmeniysen ya da sporla ilgileniyorsan da spor kıyafetler daha fazla olacaktır. (ihtiyaç dahilinde)

Günlük hayatta nasıl giyinmeyi tercih ediyorsun?
Spor?
Spor şık?
Klasik?

Tarz senin seçimindir, ancak dolabını açtığında belirlemiş olduğun bu tarzın dışındaki kıyafetlerini çıkartabilirsin. Mesela 5 yıl önce düğünde giyerim diye aldığın o payetli elbiseyi çıkartabilirsin, tarzın değilse.

Klasik bir kuraldır, son 1 yıl boyunca hiç giymediğin kıyafetleri çıkartabilirsin dolabından eminim yüzde ellisi ayrılacaktır. Korkak davranma, inan bana bir yıldır giymiyorsan bir daha giyeceğini hiç zannetmiyorum.

Yeterince giydiğini düşündüğün, atmaya kıyamadığın, duygusal bağ kurduğun o kıyafetler, onları da bir kenara ayır, onlar sadece kıyafet.

Sana çok fazla bol gelen ya da dar gelen kıyafetler.

Yeterince eskimiş, tamiri mümkün olmayanlar.

Ben kendi dolabımı bunlara göre ayıklıyorum, yılda iki kez yapmak yeterli oluyor.

Yeniden alışveriş yaparken de dikkat edilmesi gereken kurallar var.

Sırf moda diye almıyorum, eğer o ara kalın bir kazağa ihtiyacım varsa gidip alıyorum. Oturmuş bir tarzım olduğu için genelde aldığım şey diğer kıyafetlerimle uyumlu oluyor ve çok sıkıntı çekmiyorum.

Takı takmayı çok severim, bu yüzden belli başlı güzel takılarım vardır. Takılar bence hayat kurtarıcı ürünlerdir, kemerler de tabi ki. Çok düz, basit bir bluzu bile çok hoş gösterebiliyor küçük bir kolye. Takılardan yardım alabilirsiniz. Farklı tarzdaki takılarla bir bluz değil, beş bluz sahibi gibi görünebilirsiniz.

Çanta, konusunda çok tutucuyumdur. Benim için çanta, cüzdanımı, ıvır zıvırımı toparlayan ve taşımama yardımcı olan bir eşyadır. Genel tarzıma uygun bir çanta alıp onu yıllarca kullanabilirim. Hiç sıkılmadan eskiyene kadar kullanıp, atarım. Dolapta birkaç çantadan fazlası bence doğru değil. İnanın hiç de bu konuda zorluk çekmiyorum. Çanta değiştirme derdi de yaşamıyorum en güzeli bu.

Üst üste aynı gün aynı kıyafetleri giymemeyi tercih ediyorum. Temizliğin yanı sıra, göz alışkanlığından kaçınmak için.

Dolabınızdan ayırdığınız, kullanılacak durumdaki kıyafetleri ihtiyaç sahiplerine verebilirsiniz. Kullanabilecek bir tanıdığınıza verebilirsiniz. Ben küçükken annem yıllarca kuzenlerimin küçük gelenlerini giydirmişti bana. Ergenlik döneminde isyan etmiştim bu duruma ama şimdi oturup düşününce aslında ne kadar da doğru bir şey olduğunu görüyorum. Alınan o kıyafetten sağlanabilecek tüm faydayı alıyorsun aslında, cam bezi olana kadar kullanılıyordu.

Daha önce tekstilde çalıştığımdan bahsetmiştim. Sektörü az da olsa gördüm ve markanın aslında hiç önemli olmadığına tanıklık ettim. Çok ünlü bir markanın tişörtü de, en ucuz marka da aynı fabrikada üretiliyor. Önemli olan kumaş ve dikim kalitesidir, lütfen bunu unutmayınız.

Modaya hiç girmek çok istemiyorum, zira çok uzun sürecektir.

Yine çok uzattığım için kısaca toparlamak istiyorum. Çok az kıyafetle mutluyum. Arada benim kıyafetim niye bu kadar az, giyecek bir şey bulamıyorum diye hayıflanıyorum ama bu şekilde çok mutluyum. Kıyafetler arasında boğulmuyorum ve kıyafete harcayacağım paralarla daha güzel şeyler yapıyorum.

Mesela bir yıl boyunca almadığın her kıyafet için kumbarana para atabilirsin ve o yıl kendine güzel bir tatil ısmarlayabilirsin.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorumlar

Shınjı   -  Bağlantı 4 Şubat 2019, 02:07

İhtiyaçlar ve istekler birbirine karışmış vaziyetteyken bu görüşlere katılmamak elde değil.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı