REKLAMI GEÇ

GENÇ MEZUN TALİHSİZLİĞİ

5 Temmuz 2019 Cuma

Sayın okuyucularım öncelikle uzun zamandır sizlere yazamadığım için mahcup olduğumu belirtmek isterim. Kendimi daha güzel yazılarla affettireceğimin sözünü vererek hemen konuya giriyorum.

Üniversiteden mezun olmadan önce ve olduktan sonra birçok talihsizlik yaşayan yeni mezun işsizleri hakkında birkaç şey yazmak istiyorum.

Evet işsizliğimizin asıl nedeni aptal olmamız değil tamamen devletin yanlış eğitim ve ekonomi politikalarıdır.

Üniversite tercihlerinde puanı nereye tutarsa yazanlar veya hedefindeki bölümü kazananlar, maalesef her iki kesimi de aynı kefeye koyuyorum.

Farkında olmadan veya olarak gidilen üniversitede eğitim alıp işverenlerin onları havada kapacaklarını düşünen özgüvenli genç arkadaşlarım. Özgüven şart ancak sadece özgüven yeterli değil; aynı zamanda bu inanılmaz yarışta bir adım öne geçip diğer rakiplerini egale etmen gerekiyor. Nasıl mı?

Mümkünse beş kuruş almadan, olabildiğince çok staj yapman ve çevreni genişletmen ilk kural.

Para mevzuları çok da zorlamayacaksa yurt dışında dil eğitimi almalısın çünkü bir İngiliz gibi konuşabilmen ve yazabilmen  gözleri yaşartır seviyede olmalıdır.

Prezentaaabıl görünmek önemli mevzulardan bir diğeri lütfen dikkat piercingler çıksın.

Bunları yapmış olsan da seni zorlu bir işsizlik dönemi bekleyebilir.

Unutma! Üniversite seni işe hazırlamaz.

Bir yerlerde dayın veya amcan yoksa ve kendini geliştirememişsen bunlar senin en büyük dertlerin olmaya başlayacaktır. Ama bunun bilincine varman biraz uzun sürebilir.

Uzun bir dönem site site gezip iş aramaya başlayacaksın. İlk başlarda sadece istediğin bölüm ve pozisyonlara başvururken daha sonraları o bölüm olmasa da olur diyeceksin ve farklı bölümlere, alanlara hatta farklı sektörlere bile başvuracaksın..

Ailen tüm çevresine haber salacaktır. Bizim bir tanıdığımız var ben bir konuşayım deyip, binlerce akıl vermeye kalkan babanın uzaktan kuzeni, sen aradığında telefonları bile açmayacak kıvama geldiğinde anlayacaksın ki sen yeni mezun bir işsizsin.

İş ilanları artık gözlerini doldurur olacak. Üniversiteden yeni mezun olduğun halde tecrübesiz olmanı kendi hatan olarak göreceksin.

Maddi durumunuz el vermediğinden dolayı yurt dışına çıkamadığın için belki aileni suçlayacaksın belki de kendini suçlayacaksın.

Üniversite boyunca okuyabilmen için cafede çalışıp, kariyerin staj yapamadığın için de kendini suçlayacaksın.

Suçlama! Bunlar senin hatan değil. (İmkansızlıkların doğrultusunda yapamadığın hiç bir şey senin suçun değil.)

Yeni Mezun İşsizler

Bu arada, işsiz olman senin suçun değil dedim ancak tüm boş vakitlerini değerlendir. Okuyabildiğin kadar kitap oku. Dilini geliştir. En önemlisi kendini geliştir.

Halen iş bulamadıysan kendini yıpratma ve pes etme devam et. Birazcık şanslıysan illaki iş bulacaksındır ama dikkatli ol.

Sana o işi lütfetmiş  gibi  işe alan o patronlara karşı mahcup olma. Çünkü onlar senin etinden sütünden ve kemiğinden sonuna kadar faydalanacaklardır.

Hayallerinden vazgeçme yapmak istediklerinin peşinde hep koşmaya devam et.

Karşına çıkan tüm fırsatları değerlendir. Çıkmıyorsa kendi fırsatını kendin yarat.

Hiçbir şey için geç değildir unutma.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı