REKLAMI GEÇ

Belediye seçimleri sürprizlere gebe!

18 Kasım 2018 Pazar

Bir süredir halk arasında bazı anket şirketlerinin elemanları dolaşıyor. İl merkezinde ve ilçelerde yaşayanlara hem mevcut belediye başkanından memnun olup olmadıkları hem de yapılacak 31 Mart yerel seçimlerinde kimi başkan olup görmek istedikleri soruluyor. Vatandaşların bu sorulara verdikleri cevaplar ne kadar dikkate alınır bilmiyorum ama belediye başkanlarına artı 1 ya da eksi 1 yazacağı muhakkak.
Büyükşehir belediye başkanlığı için mevcut başkan Osman Zolan’ın herkesten bir adım önde olduğu bilinen bir gerçek. Yaptıklarıyla,yapmadıklarıyla ama daha çok güleryüzü ve sempatisiyle partisinden bile daha fazla oy alabilen bir başkan Osman Zolan. Dikkat ederseniz, merkez ilçelerde adaylar kendilerini ön plana atarken, büyükşehir için henüz öne çıkan bir isim olmadı. Eğer ‘yukarıda rüzgarlar sert esmezse’ Osman Zolan’ın yeniden aday olma olasılığı çok yüksek gözüküyor.
Merkez ilçeler olan Pamukkale ve Merkezefendi belediye başkanlarından birinin değişme olasılığını çok yüksek görüyorum. Zaten dikkat edilirse bir ilçede adeta aday enflasyonu yaşanıyor. Birçok güçlü aday kendisini o ilçeden aday adayı gösteriyor. Malum ilçede seçimi kazanmak diğer ilçeye göre daha kolay olduğu aşikar. AK Parti açısından ilçeleri kazanmak diğer seçime göre daha zor olabilir!
CHP’de derin bir sessizlik olmakla beraber Büyükşehir için adı öne çıkan en güçlü aday Gülizar Biçer Karaca. Parti içindeki konumu, sivil toplumdan gelmiş olması gibi özelliklerinin yanı sıra Aydın gibi Denizli’de de kadın aday göstererek ‘topuklu efe’ sayısını 2’ye çıkarmayı amaçlaması Karaca’yı bir adım öne çıkarıyor.Tabi geçtiğimiz gün yapılan Kılıçdaroğlu-Akşener görüşmesi bazı şeyleri değiştirebilir. Denizli’de İyi Parti’nin oylarını almak için başkaca ortak bir aday olabilir mi? Bunu zaman gösterecek!
İlçelerde CHP Pamukkale için Ahmet Divarcı’yı gösterdi zaten. Kısmen daha güçlü olduğu Merkezefendi’de göstereceği aday sonucu büyük ölçüde belirleyecek. Dediğim gibi Kılıçdaroğlu-Akşener görüşmesi bazı şeyleri değiştirebilir!
İyi Parti’nin Denizli merkezde kendi başına bir varlık göstermesi zor görünüyor. 24 Haziran’da aldığı 111 bin civarı oy Büyükşehir ve merkez ilçelerde sonuca yetmez. Meral Akşener’in Kılıçdaroğlu ile yaptığı görüşmelerde Denizli’nin de gündeme geldiği ve burada yapılacak bir ittifakla Büyükşehir’in kazanılabileceğinin tartışıldığı gelen bilgiler arasında. Denizli için söz sahibi konumunda olan Denizli Milletvekili Yasin Öztürk’ün duruşunun da aday belirlemede etkisi muhakkak olacaktır. Demirel’in dediği gibi, ‘Siyasette 24 saat bile çok uzun zamandır.’
MHP’nin son seçimlerde 60 binlere düşen oyunun seçimlere nasıl bir etkisinin olacağı ise muamma. Partinin gösterdiği adaya da verilebilir bu oylar, ‘nasıl olsa bizim parti kazanamaz’ diyerek güçlü gördüğü ya da kendine yakın hissettiği adaya da gidebilir. Parti içinden sevilen bir adayın gösterilmesi durumunda bu oyların alınabileceğini düşünüyorum. Ancak parti dışından bir isim olması halinde partinin mevcut oylarının tesbih taneleri gibi dağılması daha olası!
Hangi parti kimi gösterirse göstersin Büyükşehir ve merkez ilçelerde ‘çantada keklik’ görülen bir yer hiçbir parti için söz konusu değil. Herkes atacağı adımı 100 kez düşünerek atıyor ve birbirini kolluyor.
Gelece yazımızda ilçelerdeki durumu değerlendireceğiz!

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı