REKLAMI GEÇ

Denizli’de Cumhur ittifakı mı-Millet ittifakı mı?

27 Ocak 2019 Pazar

Yerel seçimler hızla yaklaşırken, adayların büyük çoğunluğu açıklandı. Hala belirsizliğini koruyan yerler olmakla birlikte adaylar sahaya inerek çalışmalara başladı.
Yeni hükümet sistemiyle birlikte yerel seçimlerde de ittifaklar ortaya çıkmış oldu. Denizli Büyükşehir başta olmak üzere birçok ilçede partiler ittifak adaylarını destekleme kararı aldı. Denizli Büyükşehir Belediyesi’nde MHP’nin, AK Parti’nin adayı olan Osman Zolan’ı, CHP’nin, İYİ Parti’nin adayı olan Ümit Bahtiyar’ı desteklemesi gibi…
Seçim sonuçlarını kestirmenin en zor olduğu seçime girdiğimizi düşünüyorum. Daha önce yapılan hangi seçim sonucunu baz alırsak başka bir tablo çıkıyor ortaya. Son yerel seçim sonucuna bakarak hareket etsek Cumhur ittifakının büyük başarı yakalayacağını söyleyebiliriz. 16 Nisan referandumunu baz alırsak Millet ittifakının 20 yerleşim yerinin yarısını alacağı sonucuna çıkıyoruz. Genel seçimlere baksak çok başka sonuçlar…
Burada belirleyici olanın MHP’den ayrılan ve İYİ Parti’ye oy veren kesimde olduğunu düşünüyorum. Büyükşehir ve birçok ilçede AK Parti ve CHP oy anlamında kıyasıya bir yarış içinde. Oy oranları birbirine çok yakın yerler var. Bu yüzden İYİ Parti’nin ilçelerde aldığı oylar destekleyeceği adayların kazanma olasılığını artırıyor. (CHP’nin aday çıkarmadığı yerlerde aynı durum CHP seçmeni için de geçerli. Genel tablodan bahsediyorum) Bu durumda daha önce MHP bulunuyordu. Ancak yaşadığı oy kaybının ardından ilçedeki tabloları çok fazla değiştirme gücü kalmadığını düşünüyorum. Tabi ki genel seçim ya da referandumdaki eğilimler yerel seçimlerle aynı değil. Yerel seçimlerde partileri tarafından gösterilen adaylar partilerinden çok oy alabiliyor.
Seçime 2 ay kadar bir zaman var. Çok şey değişecek, çok gelişmeler olacak belki. Ancak ben 2-3 yer hariç kimsenin koltuğunun garanti olduğunu düşünmüyorum. Şu anda Cumhur ittifakının 17, Millet ittifakının 2 yerde belediye başkanlığı var. Buldan Belediyesi Demokrat Parti’de.. Bu tablo 13-7 ya da 14-6 şeklinde güncellebilir. Merkezde 1 ilçenin el değiştireceği tahmininde bulunmak da zor olmasa gerek. Ekonomik gerekçeler ve adayların profili bu değişimi sağlayabilir.
Seçimin ardından herkes yine kendisinin kazandığını ifade edecek zaten. Cumhur ittifakı daha fazla belediyeye sahip olduğu için kazanmış olacak, Millet ittifakı belediye sayısını artırdığı için mutlu olacak!
İttifakların ne kadar başarılı olduğunu, seçmenin ittifaklara ne kadar sadık kaldığını seçim sonunda göreceğiz…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı