REKLAMI GEÇ

Kim kazandı (2) İlçelerde büyük sürprizler

10 Nisan 2019 Çarşamba

İlk yazımızda Denizli büyükşehir belediyesini ve merkez ilçeleri değerlendirmiştik. Şimdi ilçelerde ufak bir tura çıkalım.

Bu seçimin benim açımdan en büyük iki sürprizi Bekilli ve Honaz’da meydana geldi. Adaylar açıklandığında CHP’nin Bekilli’yi, AK Parti’nin de Honaz’ı alacağına kesin gözüyle bakılıyordu. Her iki taraf da hanesine ‘artıyı’ çoktan yazmıştı. Seçmense başka planlar içindeydi.

Aslında biraz daha gerilere gitmekte fayda var. 16 Nisan referandumundna Denizli’den çıkan ‘Hayır’ kararı yerel seçimlerde hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını söylüyordu. Bunu avantaja veya dezavantaja çevirecek olan ise yerel yönetimlerin başındaki belediye başkanlarıydı. Güçlü belediye başkanları, seçmenin yüreğine dokunan belediye başkanları bu duruma tersine çevirebilirdi ancak.

Acıpayam’da referandumda çıkan evet oylarıyla, AK Parti adayı Hulusi Şevkan’a çıkan oylar arasında yakınlık dikkat çekiyor. CHP adayı Alim Arslan’ın aldığı oylar da Hayır oylarıyla benzerlik gösteriyor. Burada CHP ve İYİ Parti’nin kendilerine belediyeyi getirecek rüzgarı yakalayamadığı görünüyor. Ayrıca Hulusi Şevkan’ın deprem dönemindeki etkili ve doğru çalışmaları da seçim sonuçlarını kendi adına olumlu etkilemiş.

Babadağ, sürpriz olarak değerlendirilebilecek seçim sonucuna imza atan ilçe oldu. AK Parti’nin elinde olan ilçeyi CHP küçük bir farkla kazandı. Referandumda da hayır oyları çok küçük bir farkla önde çıkmıştı. Bunu iyi değerlendiren CHP adayı Ali Atlı, hayır oylarını kendisine kanalize ederek sonuca ulaştı.

Baklan’da referandum sonuçlarını Hayır oylarının önde olduğu söylüyordu. Ancak yerel seçimde hayır oyları İYİ Parti adayı Hakan Orhan’a tam olarak yansımamış gözüküyor.İlçenin mevcut belediye başkanı Yusuf Gülsever, 7 oy farkla da olsa seçimi kazandı. (İYİ Parti’nin tüm itirazlarına rağmen buradaki oyların yeniden sayılmaması faktörünü de unutmamakta fayda var!)

Geldik en büyük sürprizlerden birine. Bekilli CHP’nin ‘kesin alırız’ diyerek seçime girdiği bir ilçeydi. Referandumda yüzde 65 gibi bir oranla ‘hayır’ diyerek muhalafetin merkezi haline gelmişti. Ancak seçim sonuçları açılandığında büyük bir şok yaşandı. AK Parti’nin adayı Mustafa Çoban, her kesimden oy alarak 66 oy farkla Bekilli ilçesini partisine getirdi. Bekiili’nin referandum ve yerel seçim sonuçlarını beraber değerlendirdiğimizde Mustafa Çoban’ın kişisel oylarının bu başarıda büyük yer kapladığını söyleyebilmek mümkün.

Beyağaç ilçesi beklendiği gibi çıktı. Referandumda ‘evet’ diyen ilçelerden olan Beyağaç, AK Parti adayı Mustafa Akçay’a da güçlü destek verdi.

Bozkurt ilçesi, seçim öncesi kıran kırana geçeceğini düşündüğüm ilçelerden birisiydi. CHP’nin adayı Birsen Çelik geçen 5 yılda önemli izler bıraktığı ilçesinden bir 5 yıl için daha ‘olur’ aldı. AK Parti’nin özel önem verdiği ilçelerden olan Bozkurt’ta Hamdi Cin oyları artırdı ancak 208 farkla seçimi kaybeden taraf oldu.
Buldan seçimin en çok adayla yapıldığı ilçelerdendi. Mevcut başkan Mustafa Gülbay’ın CHP’den aday gösterilmediği için DP’den aday olduğu ilçede, MHP, CHP, İYİ Parti, DP kıyasıya yarıştı. Muhalafetin birleşmesi halinde rahatlıkla kazanabileceği ilçeyi Cumhur ittifakının adayı Mustafa Şevik önemli bir fak atarak kazandı. Mustafa Şevik’in yüzde 36 aldığı ilçede CHP adayı Hikmet Şenözen yüzde 23,DP adayı Mustafa Gülbay yüzde 22, İYİ Parti adayı Temel Başbuğ yüzde 15 aldı. Muhalafetin parçalanmasını iyi değerlendiren MHP adayı Şevik de aradan sıyrılarak başkanlık koltuğuna oturdu diyebiliriz. (Buradan yola çıkarak yeni dönem siyasetini herkesin daha iyi anlaması gerektiğini düşünüyorum. Artık parti kimliğini ittifak potasında eritme dönemi. Yoksa kaybeden taraf olursunuz!)

Çal ilçesinde mevcut başkan Fethi Akcan’ın ismi bir adım öndeydi. Hep kişiliği hem de yaptıklarıyla Çal ilçesinde sevilen Fethi Akcan, referandumda hayır oylarının yüzde 61 çıktığı ilçede esen rüzgarı kendisine çevirmeyi başardı. Karşısında çıkan iki güçlü adayın birbirlerinin oyu bölmesini de fırsata çeviren Fethi Akcan yeniden belediye başkanı seçildi. (Not: İlçede İYİ Parti ve DSP adaylarının aldığı oy toplamı Fethi Akcan’ı geçiyor. Ancak muhalafet cephesinde seçim öncesi yaşanan tartışmalar, istifalar Çal ilçesini Cumhur ittifakının almasının önemli sebeplerinden biri olarak duruyor.)

Çameli ilçesi heyecanın hemen hemen hiç olmadığı ilçelerdendi. 16 Nisan referandumunda rekorlar kıran ilçe AK Parti adayı Cengiz Arslan’ı yine rekor oyla (yüzde 74) seçti. Muhalafetin burada yapacağı bir hamle yoktu.

Diğer ilçelerimizi bir sonraki yazımızda değerlendireceğiz.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı