REKLAMI GEÇ

REFERANDUM VE KAZANANLAR!

14 Nisan 2019 Pazar

İlçe turumuza Çardak’la devam ediyoruz.

Mevcut belediye başkanı Mahmut Öztürk partisi AK Parti tarafından aday gösterilmeyince Demokrat Parti’den aday oldu. 16 Nisan referandumunda Hayır çıkan ilçelerden olan Çardak’ta AK Parti adayı yüzde 50.73 alarak seçimi çok rahat bir şekilde kazandı. DP’nin yüzde 28, İYİ Parti’nin yüzde 19 aldığı ilçe AK Parti tarafından yönetilmeye devam edecek.

Çivril muhalefetin kazanmak için yoğun çaba gösterdiği ilçelerden biriydi. 16 Nisan referandumunda çıkan hayır oylarının çokluğu ve CHP’nin ilçedeki etkinliği göze çarpıyordu. Ancak mevcut başkan Gürcan Güven’i yeniden aday göstermeyen AK Parti,Niyazi Vural’la seçim yarışına girdi. CHP ise Ömer Köseoğlu ile seçimi kazanmak için yoğun çaba harcadı. Ancak kazanan AK Parti’nin adayı Niyazi Vural oldu. Muhalafetin burada hayır oylarını kendi lehine çeviremediği görülüyor.

Seçimin kıran kırana geçtiği ilçelerden biri olan Güney’de son ana heyecan devam etti. Cumhur ittifakı adayı olan Halil Ayhan ile Millet ittifakı adayı Mustafa Urtekin son sandığa kadar yarışta kaldı. Ancak kazanan AK Parti’nin mevcut başkanı Halil Ayhan oldu. Hem de sadece 57 oy farkla.

Honaz bu seçimin en çok konuşulan ilçesi oldu ve olmaya da devam edecek gibi gözüküyor. AK Parti adayı mevcut başkan Turgut Devecioğlu, CHP adayı Yükel Kepenek ile son sandık, son oya kadar kıyasıya bir yarış içindeydi. İlk sayımların ardından 8 farkla CHP adayı Yüksel Kepenek seçimlerin galibi olurken, yapılan itirazlar neticesinde oylar hem ilçe seçim kurulu hem de il seçim kurulu kararlarıyla yeniden sayıldı. Yüksel Kepenek 1 oy farkla seçimi önde tamamlarken,AK Parti bu kez YSK’ya başvurarak seçimin iptalini istedi. YSK seçimin tekrarına hükmetti. Honaz ilçesi tarihinde ilk kez böyle bir seçim süreci yaşayacak. Seçimlerin 2 Haziran 2019 günü yapılacağı açıklandı.

Kale ilçesi de ilginç bir seçim dönemi yaşadı. Görevden alınan başkan Erkan Hayla bu kez DP aday oldu. AK Parti adayı Mehmet Salih Sağınç oyların yüzde 46’sını alarak başkan seçilirken, İYİ Parti adayı Necati Tahal ve DP adayı Erkan Hayla yüzde 26 oy aldı. Görevden alınan Erkan Hayla’nın buradaki etkinliğinin muhalafeti olumsuz etkilediği görülüyor.

CHP’nin bu kez kazanırız diyerek baktığı ilçelerden biri de Sarayköy’dü. 16 Nisan referandumunda yüzde 67 gibi önemli bir oranla hayır oyu veren Sarayköy ilçesinde CHP başkanlığı kılpayı kaçırdı. AK Partili mevcut başkan Ahmet Necati Özbaş 10.555 oy alırken, CHP adayı Cengiz Demirci 9.443 oyda kaldı. Referandumda ‘Evet’e verilen 6.582 oyu neredeyse iki katına çıkarmayı başaran Özbaş’ın kişsiel oylarının seçimin alınmasında önemli yer tuttuğunu söyleyebilmek mümkün.

Serinhisar ilçesi ise adeta referandumun tekrarını yaşadı. Hayır oyları ve CHP adayı Hüseyin Gemi’nin aldığı oyların yakınlığıyla, evet oyları ve AK Parti adayı Şeref Turhan’ın aldığı oyların yakınlığı dikkat çekiyor. İki taraf da oylarını koruyarak seçime gitti ve CHP adayı Hüseyin Gemi koltuğun yeni sahibi oldu. Serinhisar ilçesinin AK Parti’den CHP’ye geçtiğini de hatırlatalım.

Tavas ilçesi AK Parti tarafından kolaylıkla alınır gözüyle bakılan bir ilçeydi. Osman Zolan, Nihat Zeybekci isimleri ilçenin her tarafında hissediliyor zaten. Ancak seçim o kadar da kolay geçmedi ilçede. İlk açılan sandıklarda İYİ Parti adayı Kadir Tatık’ın aldığı yüksek oy seçimin son sandıklara kadar heyecanla gitmesine neden oldu. Ancak sonunda kazanan AK Parti adayı Hüseyin İnamlık oldu.

-Bu ilçelerin bir çoğunda Osman Zolan’ın ilçelerin belediye başkan adaylarından daha fazla oy aldığını hatırlatalım. Düşünün ki Osman Zolan’a oy atanların bir kısmı ilçede muhalafet belediye başkan adaylarına oy attı. Burada Osman Zolan kişisel oylarının önemini bir kez daha görüyoruz.

-Daha önce büyükşehir dahil 17 ilçeyi yöneten AK Parti, bu kez 13 yeri yönetecek. 2 ilçeyi Cumhur ittifakının diğer ayağı olan MHP yönetecek. CHP ise 4 ilçeyi yönetecek. Honaz ilçesi ise kararını 2 Haziran’da verecek.

-Oy kullanan vatandaşlarımızın birçok şeyi tartarak oy kullandığını görmek sevindirici. Bir zarftan 3 partiye oy atarak kendince denge tutturan vatandaşlarımızın sayısı hiç de az değildi. Bilinçli seçmen demokrasiyi daha da güçlendirecektir.

-Seçimler geride kaldı artık. Kırdıklarınız varsa özür dileyin. Seçimler için kalp kırmaya inanın değmiyor. O koltuklardan kimler geldi, kimler geçti!

Seçilen tüm belediye başkanlarına üstün başarılar diliyorum. Yaptığınız yol,köprü kadar gönül yapmanızı, insanlarla aranıza gönül köprüsü kurmanızı, insana dokunurken samimi olmanızı, bir saniyesine hükmedemediğiniz bir hayat için fırıldak olmamanızı bir seçmen ve vatandaş olarak sizlerden rica ederim!

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı