REKLAMI GEÇ

1 balığın hesabını soranlar şimdi nerede?

31 Mayıs 2021 Pazartesi

Çok yağmur yağdı. Işıklı Baraj Göleti taşma tehlikesi yaşadığı için kapakları açtılar. Su bolluğu nedeniyle Büyük Menderes Nehri taştı.

Balıklar tarlalarda yüzmeye başladı. Balık kavak ağacına çıktı kısacası..

Bölge insanı tarlalarında balık yakalamaya başladı. Çevre ve doğa konusunda oldukça duyarlı olan Süleyman Yayan ile biz de balık yakaladık. O dönemde, hani şu Sedat Peker’in çöktüğü Doğan Medya Center yok mu, işte ben orada çalışıyordum. “Tarlalarda balık yakalıyorlar” diye haber yaptım.

Sen misin haber yapan, sen misin basın mensubuna balıklarla poz veren? Devlet, 3 kilogram ağırlığındaki balığın peşine düştü. Jandarma, Aşağıseyit mahallesine giderek, tarlalardan balık yakalayanların ifadesini aldı. Çal İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Su Ürünleri Kanunu’na göre denetim yapıldığını açıkladı. Yüce devletimiz, tarlalardan balık yakalanmamasını istedi, zira balık avı yasağının olduğu söylendi.

Sonuçta her hangi bir ceza yiyen olmadı tarlalardan balık yakalayanların içinde ama korku salındı, panik havası estirildi. Çünkü, muatap devlet olunca korkar bizim insanımız.

ŞİMDİ NEREDESİNİZ? SESİNİZ ÇIKMIYOR
Yukarıda özetle anlattığım olay 2015 yılının Nisan ayında yaşandı. Aradan 6 yıl geçti. Gürül gürül akan nehir kurudu. Bir balığın peşine düşen devletin gıkı çıkmıyor. 1 balığın peşine düşüp, soruşma açanlar şimdi nerede?

Ne siyaset, ne bürokrasi tık yok!
Sizin bu Su Ürünleri Kanunu, nehir yatağı kuruduğu zaman işlemiyor mu? Koca nehirde canlı kalmadı. Ekolojik denge bozuldu. Kuraklık aldı başını gidiyor. Koskoca devletimiz çözüm üreteceğine, olumsuz gelişmeleri sadece seyrediyor.

Bir uzman, Büyük Menderes yatağı yoruldu diyor. Yorulmadı efendim, öldü, öldü.. Allah rahmet eylesin.

O nehir öldürülürken seyredenler, o nehir kirletilirken seyirci kalanlar mutlaka bedel öder. Çünkü, hayatın gerçeği şudur; Doğa eninde sonunda intikamını alır. Sen nehir yatağını kurutursan, doğa da seni kurutur. Yağmur yağmaz, kuraklık olur. Toplumda yıllarca sessiz kaldı. Onlar da susuz kalarak bedel ödemeye başladı bile..

Konu sadece bir nehrin kuruması ya da kuraklık değildir. Bu sorun milli güvenlik meselesidir.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorumlar

Hüssam İlhan   -  Bağlantı 3 Haziran 2021, 09:51

Mesele suyun (sulama-kuraklık-taşkın) iyi yönetilmesi meselesidir. Çareler biliniyor.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı