REKLAMI GEÇ

Afrika’yı Türkler kurtaracak

4 Haziran 2020 Perşembe

Adı Mohamed Doumbia..

6 yıldır Türkiye’de yaşıyor. Malili bir Müslüman.

Çal, Çameli, Çivril ve Didim’de futbol oynadı. Çal’a geldiği 5 sezon önce, “Çal Garası” lakabını aldı. Türkiye’de futbol oynarken Yedi Tepe Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde yüksek lisans yaptı.

Mohamed Doumbia, Türkiye’de 3 binin üzerinde futbolcu olduğunu, amatör liglerde yabancı futbolcu oynatılmasının yasaklanmasının ardından sosyo-kültürel ve ekonomik açıdan Afrika ile Türkiye arasında ilginç gelişmelerin başladığını söylüyor.

Türkiye’de artık futbol oynayamayan bu futbolcuların çoğu 2-3 dil biliyor. Doumbia’da İngilizce, Fransızca, Türkçe, Arapça ve kendi ana dili olan Bambara dillerini konuşuyor. Çoğunluğu İstanbul’da olan Afrikalı futbolcular şimdilerde ticaret, turizm ve rehberlik alanlarında çalışmaya başlamış. Sokaklarda kalan sayı ise azınlıktaymış.

Bizim Çal Garası’nın ilginç tespitleri var. Çal’a ziyaretimize geldi. Ülkesine dönecekmiş. Yani bizimle helalleşti. Giderayak Türkiye ve Afrika hattında yaşananlarla ilgili tespitlerini açıkladı.

Doumbia diyor ki;

“ABD için demokrasinin beşiği deniliyor. Orada bir siyah öldürülüyor ülke yangın yerine dönüyor. Oysa Türkiye’de bizlere hep sempatiyle bakıldı, bakılmaya devam ediliyor. Burada insanlık var. Dünya’nın hiçbir ülkesinde Türkiye’de olduğu kadar bizlere yakın ve candan davranan topluluk yok. Ben 4 yıl Fas’ta öğrenim gördüm. Orası da Müslüman ülke ama Türkler gibi değiller. Türk halkının misafirperverliği, insanlığı biz Afrikalı futbolcuların vizyonunu değiştirdi. Hayata bakışımız değişti. İnsan haklarının  ne olduğunu, siyah-beyaz ayrımı yapmadan insanlığın ne anlama geldiğini Türklerden öğrendik.”

 “AFRİKA’NIN KADERİNİ TÜRKLER DEĞİŞTİRECEK”

Bizim Çal Garası Momahed Doumbia, yaptığımız sıcak sohbette devam ediyor;

“Bizi sömüren emperyalist güçler, Afrika’ya üretmeyin demiş. Biz üretmeyi bilmiyoruz. Üzümü çok severiz ama bağcılığı bilmeyiz. Dünya’nın emperyalist güçleri bizleri bir lokma ekmeğe bile muhtaç ettiler. Açlıktan insanlarımız ölüyor. Biz un bile yapamıyoruz. Son yıllarda Türk girişimciler Afrika’ya gelip yatırımlar yapmaya başladı. Üretmeyi öğretmeye başladılar. Bu insanlara rehberliği de çoğunlukla Türkiye’de futbol oynamış kardeşlerim yapıyor. Türkiye-Mali hattında ben de ticaret yapacağım. Türkler bize üretmeyi öğretti, dünyaya bakışımızı değiştirdi. Bizim de topraklarımız var. İddia ediyorum; Afrika’nın kaderini Türkler değiştirecek. Şu ana kadar Türkiye’de futbol oynamış ya da çalışmış binlerce Afrikalı da bundan sonra Afrika’da Türkiye’nin gönüllü elçileridir. Yakında ülkeme gidiyorum. Orada Türk mallarını satacağım. Orada Türkiye’nin gönüllü elçiliğini üstleneceğim. Benim gibi binlerce kardeşim var. Teşekkürler Türkiye.”

Evet.. Dünya’yı büyük bir değişim bekliyor. Türkler bu değişimin neresinde olacak? Belki de bizim Çal Garası Momahed Doumbia’nın bu açıklamaları geleceğe ışık tutuyor..

SAYGILARIMLA.

 

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı