REKLAMI GEÇ

Çal’a borcunu öde Türkiyem

15 Ocak 2021 Cuma

Kağnılar un taşıyor. İnsanlar fakir, çoğu aç ama umutlu.

Uşak Cephesi’nde Türk askeri kurtuluş için mücadele ederken, eski Türkçe’de yüksek yer anlamına gelen Çal’ın vatanseverleri boş durmuyor. Yetişkin askerler cephede savaşıyor, yaşlılar ile kadınlar, Çal’ın Değirmenderesi mevkisindeki değirmenlerde evlerinden getirdikleri buğdayları un yaptırıyor ve kağnılarla Uşak cephesindeki Türk askerlerine taşıyor.

Yani, düşman askerinin gölgesinde canlarını hiçe sayıyor Çal’ın vatansever evlatları.

Milli Mücadele ateşinin yandığı 15 Mayıs 1919 tarihi. Çal’da büyük bir miting. Binlerce insan ilçe meydanında toplanır, Müftü Ahmet İzzet Güneri, halkı milli mücadeleye davet eder.

Türk milletinin bağımsızlığını sağlamak için Sivas’ta Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde yapılan Sivas Kongresi’ne 38 delege katılır. Bunlardan 2’si Çallıdır.

Çanakkale Savaşı’nda Denizli ilçelerinin arasında en fazla şehidi Çal ilçesi vermiştir.

Yani benim güzel memleketim Çal, Cumhuriyet’in de en önemli kalelerinden biri olmuştur. Cumhuriyet’in temelinde canı var, kanı var, alın teri var, emeği var Çal’ın.

Cumhuriyet’ten sonra da üretmeye devam etti Çal’ın insanları. Okumayı ve okutmayı ihmal etmediler. Bilim insanları yetişti, öğretmenler yetişti, rektörler yetişti, avukatlar, doktorlar, hakimler yetişti Çal Garası’nın topraklarında. Çiftçiler yıllarca üretti, üretmeye devam ediyor.

Cumhuriyet kurulalı, kısa süre sonra 100 yıl olacak. Benim güzel Türkiyem, kuruluşunun temelinde bu kadar emeği olan küçük ama büyük işler başaran Çal’a ne yaptı?
Neredeyse bir hiç!
TOKİ konutları yapıldı, yapılmaya da devam ediyor. Onları da vatandaşlar zaten parasıyla alıyor. Çal’a üvey evlat muamelesi yapılmamalıdır.

Amma siyasetçiler, amma vali, amma Büyükşehir Belediye Başkanı; Çal’a devletin vefa borcunu lütfen ödeyin. Hatta bu yazıyı ya da bu tür talepleri bakanlara, cumhurbaşkanına bile ulaştırın. Allah aşkına bir çivi çakın Çal’a.

Çal’a olan borcunu lütfen öde Türkiyem.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorumlar

Sadık AYHAN   -  Bağlantı 18 Ocak 2021, 12:39

Küçük bir düzeltme , Çanakkale Savaşında en çok şehit veren ilçe Tavas, 2. Çal. Yetiştirdiği büyük şahsiyetleri de anmadan olmaz; Selahattin PINAR, Çallı İbrahim gibi.

Neslihan   -  Bağlantı 17 Ocak 2021, 13:14

Bizde 6 sene kaldık memurduk ama maşallah paragöz bir yer ve dedikoducu önce zihniyet değişmeli

İbrahim Turan   -  Bağlantı 17 Ocak 2021, 12:19

Teşekkürler Ferah bey başarılar dilerim

Ersin BOZKURT   -  Bağlantı 16 Ocak 2021, 14:45

Ortaköy Bahadınlar yakınındaki Apollon Lairbenos tapınağı bile Çal’ı turistik yönden uçurur. Tabii harabe halindeki bu haliyle değil. Yıllardır yazılıyor, çiziliyor ne koruma ne de arkeolojik kazı ve restorasyon hiçbir faaliyet yok…

Süleyman Oruç   -  Bağlantı 16 Ocak 2021, 13:50

İnanç,Bilgi,Akıl

Süleyman Oruç   -  Bağlantı 16 Ocak 2021, 13:47

20.yy.lın siyasette ve halk üzerinde etkili olan popülist politikalarının beklentisidir Devletin Çal’a çivi çakması.Oysa Çal sahip olduğu zenginliklerin farkında olarak kendi refah ve mutluluğunu sağlayabilir.Bunu yapabilmek için İ.B.A öne çıkarılmal

fiko   -  Bağlantı 16 Ocak 2021, 12:21

daha once neden bu konuyu acmadiniz da simdi aciliyo o zaman yok muydu turkiye cal caliskan ve mert bir ilcedir

Mustafa Ekici   -  Bağlantı 16 Ocak 2021, 10:44

Çallı bir vatandaş olarak evet gerekli desteği çalımız almıyor ,verilmiyor veya önemsenmiyor
Çal Çivril makasından sonra önem verilmediğini üvey evlat muamelesi yapıldığını hemen görebiliyoruz.
İş adamlarını Çala yatırım için neden teşvik edilmiyor

Çallı   -  Bağlantı 16 Ocak 2021, 09:52

Denizli’nin bir çok ilçesine gidin gerek üst yapı gerekse alt yapı Çal a 10 basar. Çal halkı sanki cezalandırılıyor. Doğu da memurum ve olduğum ilçeye yatırım Çal a yatırımları katlar. Bu vatansever Çallıların hak ettiği bu mudur soruyorum.

Ahmet ÇETİNER   -  Bağlantı 16 Ocak 2021, 07:18

Ben Çal,da 5 yıl kaldım. Çal gibi temiz yer görmedim. İnsanları çalışkan, hoşgörülü, yiyeceği bir lokmayı paylaşan temiz insanlar.

Çökelezli burak   -  Bağlantı 16 Ocak 2021, 01:32

Yazilariniz, yorumlariniz icin tesekkur ederiz ferah bey.

ERKAN AYAZ   -  Bağlantı 15 Ocak 2021, 23:02

Ferah Bey yazılarınızda önemli yerlere deginiyorsunuz.Maalesef Çal Denizli siyasetinde yer almadığı için fazla bir şey beklemeyin.Bunun başlangıcı Bekilli ve Baklanın Cal’dan ayrılmasıyla başladı ama o dönemin Çalı temsil eden siyasetçiler uyanamadı

mandıra filozofu   -  Bağlantı 15 Ocak 2021, 22:49

Çal hak ettiği değeri hiç alamadı. Öncelikle Denizli Çal arası yolun en kısa mesafeden gerekirse yeni yol açılarak ulaşımın kolaylaştırılması gerekmektedir…

TURAN ONAL   -  Bağlantı 15 Ocak 2021, 22:01

TOKi EVLERi ?? 5-6 KATLI APARTMANLAR CAL GiBi SiRiN BiR iLCEYE HiC YAKISMAMIS. CAL’IN iCi PiS VE ViRANE. CALDAN DEVLETi CiKAR (KAYMAKAMLIK,POLiS,SAVCILIK,ASKER,CEZAEVi,iTFAiYE)ESKiDEN URETEN CAL BUGUN AC KALIR.SAYGILAR.

Ümit ayhan   -  Bağlantı 15 Ocak 2021, 21:47

çal denizler li olarak size bu yazınız için sonsuz teşekkürler yolunuz açık kaleminiz hep aydınlık olsun

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı