REKLAMI GEÇ

Marsilya ile Denizli Horozları akraba mı?

20 Mayıs 2020 Çarşamba

Fransa..
Fransa dendiği zaman aklınıza ilk ne gelir?
Bir Avrupa ülkesi. 16.yüzyıldan itibaren dünyanın dört bir tarafında sömürge imparatorluğu kuran ülkelerden biridir. Başkenti Paris v.s, v.s.
Fransa’nın milli sembolü nedir? Horozdur tabii ki. Denizli’nin sembolü nedir? Horozdur.
Peki, Afrika’yı soyup soğana çeviren Fransa’nın Marsilya kentini Denizlililer kurmuş olabilir mi? Horoz, Marsilya’nın sembolü iken, zamanla Fransa’nın sembolü olabilir mi? Bunlarla ilgili yazılı bir kaynak olmasa da, Fransa’nın Marsilya kentini Denizlililer kurmuş olabilir.

**
2015 yılı. Soyadını açıklamak istemediğim bir avukat ile Doğan Medya Center’de tanıştık. Hani, Demirören Grubu’na satılan yer var ya. İşte tam oradan bahsediyorum. Çiftçinin bankası olan Ziraat Bankası’nın sağladığı krediyle alınan Doğan Medya Center.
Avukat beyin eşinin soyu Osmanlı Sarayı’na dayanıyormuş. Avukat beyin de, eşinin de arkeolojiye ilgisi fazla. Uzun uzun sohbet ettik. Denizlili olduğumu öğrenince başladı anlatmaya…
Avukat, özetle dedi ki;
“Laodikya antik kentindeki kazı çalışmalarında horoz kabartması bulunuyor. Horoz, o dönemlerde de Denizli’nin sembolü. Laodikya’dan çok sayıda kişi, 2 bin yıl önce Çeşme Limanı’ndan Fransa’ya gemiyle gitmişler. Orada şimdiki Fransa’nın Marsilya kentini kurmuşlar. Marsilya’nın sembolünü de Laodikya’nın olduğu gibi horoz yapmışlar. Zamanla, Marsilya’nın horoz sembolü Fransa’nın milli sembolü haline gelmiş.”

**
Avukat beyin bu anlattıklarından sonra o dönemde, Laodikya Kazı Heyeti Başkanı Prof.Dr.Celal Şimşek’e bu konuyu sordum, bilgisinin olmadığını, böyle bir kaynağında var olmadığını söyledi.
Tekstil ve tıp merkezlerinden olan tarihi Laodikya’da yaşayan hemşerilerimiz bugünkü Marsilya’yı kurmuş olabilir. Horoz, Fransa’ya bizden ithal edilmiş olabilir.
Yani, nereye varacaksın? Neden bu yazıyı yazdın diye soranlar da olabilir…
Tarihçiler, arkeologlar bu konuyu araştırsın istiyorum. Sömürgeci Fransa ile tarihi çok güçlü bağlarımız olabilir. Tabii ki biz onların bu sömürgeci durumuyla övünmeyeceğiz. Kulaklarını çekecek olursak hani, “BİZ AKRABAYIZ” falan deriz.
Saygılarımla.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı