REKLAMI GEÇ

Şarap tanrısının hemşehrileri harekete geçti

25 Haziran 2020 Perşembe

Eski Yunan tanrılarının tamamından daha fazla tapınak, şarabın tanrısı Dionysos için yapılmış. Lidya döneminde yaşadığına inanılan Şarap Tanrısı, hayatının önemli bölümünü bu günkü Çal ve Bekilli çevresinde geçirmiş.

Anadolu Tanrısı olan Apollon Lairbenos’a adanmış kutsal alan da yine Çal’dadır. Hierapolis’e uzaklığı da 35 kilometredir.

Günümüze gelelim… Türkiye’nin en kaliteli şaraplık üzümleri Çal Havzası denilen Çal, Bekilli ve Güney üçgeninde üretiliyor. Yine Türkiye’nin sofralık şarap üretiminin yarısından fazlası bu bölgeden pazarlanıyor.

Aslında Çal Havzası’nın kaderi Şarap Tanrısı, Anadolu tanrıları döneminde yazılmış. Günümüze büyük bir hazine bırakılmış.

Ne yazık ki, bizim şaraplarımız dünya markası olamamış. Ne yazık ki, şarap ile turizmi bir araya getirip bölge turizme kazandırılamamış. Bir bir kıvılcım çıkmak üzere. Bu kıvılcım ateşe dönüşürse Çal ve yöresi bir Şirince olabilir.

Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan, bir süre önce Kısık Kanyonu’nda çalışma başlattı. Ardından ekolojik turizm için hamleler gelmeye başladı. Karavan ve çadır turizmi zaten başladı. Başkan ve ekibi kısıtlı olanaklarla çırpınırken, mücadele ederken müjdeli bir haber aldım.

Şimdilik fazla detaya girmeyeceğim ama küçük ipuçları vereyim. Çal’ın geleceği planlanacak. Bağcılık, şarap ve turizm birbirini tetikleyecek. Başta oteller, restoranlar, turizm yolları gibi önemli yatırımlar yapılacak.

Ve.. Şarap tanrısının hemşerileri nihayet harekete geçiyor. Elinde zaten güzel bir hikayesi olan Çal ve Bekilli, bırakın bölgeyi Türkiye’nin turizm geleceğinde de önemli bir yer edinebilir.

Bir gün oturduk sohbet ediyoruz. Başkan Fethi Akcan dedi ki; “Belediye olarak istediğiniz kadar yol yapın, rutin belediyecilik hizmetlerinde bulunun, çok önemi yok. Bunlar zaten görevimiz. Önemli olan kentin sosyol ve ekonomik dokusuna dokunabilmek.”

Evet, başkanın görüşlerine aynen katılıyorum. Çal’a öyle bir dokunuş yapılacak ki, belki de geleceği kurtulacak. Çal Havzası’nın dünyaya açılma zamanı geldi. Önümüzdeki günlerde şarap firmaları ve Başkan Akcan toplantı yapacak ve bölgenin geleceği adına tarihi kararlar alacak.

Ne diyelim? Şarap tanrısının hemşerilerine bu yakışırdı.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorumlar

ali Doğramacı Emekli Harita Mühendisi   -  Bağlantı 25 Haziran 2020, 23:12

Çal-Bekilli- Güney, Türkiye’nin Napa Vadisi olabilir.Avrupa Kalkınma Ajansı hazırlanacak projeye destek verebilir.Napa Vadisi San Francisco’da bağları,şarapları, şatoları,otelleri ve Şarap eşliğinde yenen yemekleriyle meşhur turistik bir bölgedir.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı