REKLAMI GEÇ

YUNANİSTAN’I TİTRETEN ÇALLI

22 Eylül 2020 Salı

Zaman zaman Türkiye’ye efeleniyor komşumuz Yunanistan. Ege ve Doğu Akdeniz’de yaşananlardan ötürü Avrupa’nın şımarık çocuğu diye tabir edilen komşumuz yapıyor işte şımarıklığını. Siz bakmayın Yunanistan’ın tehditlerine, efeliğine? Bir ülkeyi, Çallı bir kişinin korkudan titrettiğini, hatta ‘ödünü’ aldığını biliyor musunuz?

Evet, yanlış okumadınız. Aslen Çal’ın Selcen Mahallesi’nden olan ve iki yıl önce hayatını kaybeden emekli Tümgeneral Ali Dikmen, 1974’te Atina’yı ele geçirmek için ordusuna emir vermiş, Ankara’nın talimatıyla Yunanistan topraklarından geri çekilmiş.

Ali Dikmen, Kore savaşında boynundan vurularak gazi olmuş bir isim. Kahraman Türk subayı. 1974’te Edirne’de Tümen Komutanlığı görevini yürütürken, Yunanistan ile Türkiye arasında ipler iyice gerilir. Kıbrıs Savaşı öncesi Yunanistan’ın yine efeliği tutar.

Bizim Çallı Ali Dikmen’in kafası atar. Çevresindekilere, “Kim oluyor bu Yunanistan? Bunlara ders vermek lazım” der.

Kışladan askerleri çıkarır. Askerlerine şu talimatı verir:
“Askerler hedefimiz Atina. Geri dönmek yok.”
Ali Dikmen’in emrindeki Türk askeri sınırı geçer, korkudan bir tek Yunan askeri bile ateş edemez kaçarlar. Ali Dikmen komutasındaki askerler Atina istikametine doğru ilerlemeye başlar. Atina korkudan tir tir titrer. Henüz savaş başlamamış ama Türk askeri Yunanistan topraklarına girmiştir.

Ankara’da hareketli dakikalar yaşanır. Savaş ilanı yoktur. Ankara’dan Edirne’ye giden bir haber de yoktur. Ama bizim Tümgeneral gözüne kestirmiş Yunanistan’ı.

Zaman zaman Türkiye’ye karşı efelik yapan Atina’nın ‘ödünü’ alan Ali Dikmen’e ulaşan Ankara, derhal Türk topraklarına dönmesini emreder. Genelkurmay Başkanlığı’nın talimatıyla geri dönen Ali Dikmen Paşa, “İki de bir efelenip durmasınlar. Geri dönmesek Atina’yı alacaktım” der.
Bir Çallı bile Yunanistan’ı titretiyorsa, acaba sizce Yunanistan bizimle savaşı göze alabilir mi? Elbette alamaz.

Savaş son çaredir. Biz, “Yurtta sulh, cihanda sulh” diyen Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu ülkenin bireyiyiz. Türkiye ile Yunanistan arasındaki sorun da diplomasiyle çözülecektir. Çözülmezse Yunanistan düşünsün. Bu ülkede çok Ali Dikmen var.

Merhum Ali Dikmen, iki yıl önce İstanbul’da vefat etti, Denizli’de toprağa verildi. Ruhu şad olsun.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı