REKLAMI GEÇ

ANADOLUCULUK VE TÜRKLER

5 Aralık 2022 Pazartesi

Bizim tarihimizde, genel manada Anadolu’nun Türkleşmesi Malazgirt Zaferi ile anlatılır ve başlatılır. Oysa Anadolu’da Türk tarihinin damgalarını M.Ö 5000 yılına kadar götürmek mümkündür. Çünkü son zamanlarda araştırmacılar, M.Ö. 2000li yıllarda da ön Türklerin, sakaların Anadolu topraklarında hüküm sürdüğünü ortaya çıkarmışlardır.

Atilla ile birlikte Avrupa topraklarına gelen, Avrupa Hun İmparatorluğunu kurduktan sonra Güneye doğru akınlar yapan Türkler, MS.450 yılından itibaren Anadolu topraklarında kalıcı olmaya başlamışlardır. Ancak azınlık durumunda bulunmaktadırlar. Oğuzların büyük boyları, Avrupa Hun imparatorluğunun yıkılmasını takip eden yıllarda Kuzeyden Karadeniz bölgesinden Anadolu’ya göç etmişlerdir. Bunlar dokuz oğuzlar adı ile gelmişler, bazıları da Roma İmparatorluğunun sınır boylarına muhafız olarak gelmişler ve kalmışlardır.

Türkler, orduları ile akınlar için geldikleri Anadolu topraklarında kalıcı olmamışlardır. Fakat yerli halktan büyük oranda Türk unsuru bulunan bu topraklardan geçip gittiklerinden elbette aşinalık vardır.

Selçuklularla Anadolu’nun Türklere açıldığı ve bu toprakların bin yıldır Türk’ün olduğu algısı bize göre yanlıştır. Yahya Kemal’in ortaya attığı, Nurettin Topçu, Mehmet Kaplan, Remzi Oğuz Arık, Cevat Şakir Karaağaç Sebahattin Eyüpoğlu, Nureddin Topçu vs. gibi edip ve düşünürlerin destek verdiği bir siyasi akımdır ki, bu akıma Anadoluculuk denir. Tarihimiz 1071’den başlatırlar. Daha fecisi birde Türkiyecilik siyasi akımı vardır ki, onlarda tüm Türk Tarihini yok sayarak tarihimizi 1923 ten başlatırlar.

M.Ö. 525 yılına tarihlenen Afyon Dinar’a bağlı Tatarlı köyünde açılan bir Tümülüs’te, bir Saka atlısının bir Persliyi okuyla yere serdiği bir olay kök boya ile ağaca resim edilmiştir. 38 küçük ahşap parçası ve dört kalastan oluşan bu önemli eser, kaçak kazı ile Münih Arkeoloji müzesine götürülmüş, 1970 yılında kültür bakanı Taner Kışlalı tarafından Türkiye’ye getirilmiştir. Henüz sandıklarından açılmamıştır, Afyon müzesindedir. Anadolu’da bulunan kaya resimlerinden hareketle Türklerin Anadolu’dan Türkistan’a gittiğine dair teorilerde var.

Anadolu bana göre bir “Saka Türk’ü ” yurdudur. Alp Ertunga İran ve Kafkasları fethederek Datça üzerinden Mısır’a geçmiştir. Dönüşte kendisini vergiye bağladığı İran Hükümdarı Keyhüsrev (Büyük Krosis) tarafından verilen ziyafette zehirlenerek öldürülmüştür.
M S.395-398 yıllarında batı Hun Devleti zamanında Kursık ve Basık isimli Türk Başbuğlarının Erzurum, Malatya, Urfa ve Antakya bölgelerine hakim oldukları tarihi bir olay. Ancak Anadolu’nun kalıcı bir yurt haline gelmesi 26 Ağustos 1071 Malazgirt zaferiyledir.

Artık 1071 tarihinden sonra, akınlar yapmaya gelmek yerine, yurt edinmek için fetihlere başlanılmış ve Müslüman Türk’ün yurdu Anadolu olmuştur.
Saygılarımla…
Esen kalın…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı