REKLAMI GEÇ

ARTIK ÇEKİ DÜZEN VERİLMELİ

25 Eylül 2020 Cuma

Geçtiğimiz hafta yazmış olduğum “Trafikçiler Bir Karar Verin” başlığı altında, kaldırımlarda, işlerine geldiğinde yollarda fütursuzca seyahat eden motosikletlerin durumunu ele almış, bunlara çekidüzen verilmesi, yayaları rahatsız eden durumların ortadan kaldırılmasını trafik ekiplerimizden istemiştim. Çünkü sadece ben değil, birçok insan bu durumdan rahatsız ve küçük kazalar da atlatılmıştır.

Okuyucularımın gösterdiği yoğun ilgiye çok teşekkür ederim. Bilinsin ki, çevreye zarar vermeyen, çevre dostu ve halk sporunun bir numaralı aracı olan bisikletler konusunda veya Motosikletlerin kaldırılmasını isteyen birisi değilim. Aksine, yoğun Denizli trafiğinin rahatlatılmasının, çevre kirliliği, gürültü kirliliğinin önlenmesinde önemli bir parçası olan bu araçların olması son derece normaldir. Hatta bu konuda teşvik bile edenlerdim.

Ne var ki; hem kaldırımlarda hem de yollarda fütursuzca kullanılan, gösteri yaparak araçlar arasında şerit değiştirerek makas atarcasına ilerleyen motosiklet ve üç tekerlekli araçların verdiği zarar, egzoz gazı kadar tehlikeli geliyor bana. Bir kurye, bir pizzacı ya da “engelli vatandaşlarımızın kullanması gereken” üç tekerli motosikletleri normal insanlarımızın kullanması trafiği güçleştiriyor ve yaya kaldırımlarını işgal ediyor gibi geliyor bana.

Bisiklet ve motosikleti kaldırımlarda, yollarda bilinçli bir şekilde dikkatlice kullanan, insanlara zarar vermeyen çok az insanı tensih ederek, diğer kullanıcıların da ehliyetli, plakalı ve eğitimli bir düzeyde kimseyi rahatsız etmeden seyahat etmelerini istemek neden kötü anlamıyorum. İlk yazımda verdiğim pek çok örneği yaşadık Atatürk caddesinde, Gazi Bulvarında. Bu ana caddeler insan seli ile kaynarken, bisiklet ve elektrikli bisikletler sessizce geliyor. Ya da tam yanına geldiğinde korna basıyor veya aniden duraklayarak insanların paniklemesine sebep oluyorlar. Annesinin elinden kurtulan miniklerin yaralanmasına vesile oluyor. Yolda ise, araçların arasında ilerliyor ve tam ışıklarda dururken, birden öne çıkıyorlar ve sürücülerin paniklemesine vesile oluyorlar.

Gazi bulvarında araç trafiğinin yasaklanması neden yapıldı? Koskoca yola araçlar sığmadığı için mi yasaklandı? İnsanlar, yani yayalar rahat bir nefes alsın, kaldırımlarda yürüsünler diye yapılmadı mı? O halde neden motosikletler, bisikletler yayaların çok olduğu yerlerde yollarda ve kaldırımlarda cirit atıyor? Motosiklet ve bisikletler Fütursuzca bu alanlarda kullanılıyor? Kaldı ki, kullanıcıları dikkat etmeden ilerliyorlar. Sanki o anlarda kral bunlar oluyor.

Bu yüzden, bu araçlardan kurtulmak isteği değil; çeki düzen verilmesi gerektiğine inanıyorum. Okuyucularımın dediği gibi; özellikle halkımızın yoğun yaya yürüyüşü yaptığı şehiriçi caddelerde, bazı önemli kavşaklarda bu araçlara özel bir yol yapılır veya mevcut yollarda seyahat alanı ayrılırsa, bu sorun da kendiliğinden çözülecektir. İlimizde bisiklet yolu olarak bilinen bazı yollar vardır. Ama bu yollar spor amaçlı kullanılmakta ve şehre seyahat konusunda hiçbir yararı bulunmamaktadır. Bu yüzden ana arterlerde bisiklet yolu şeklinde bir yol ayrılırsa hem yayalar, hem de bu araçları kullananlar rahat eder. Küçük kazaların ve tartışmaların önüne geçilerek, otomobil kullanımını da düşürerek, çevre ve hava kirliliğinin önüne geçilmiş olur.

İlçe belediyelerimiz başta olmak üzere, Büyükşehir Belediyesi bu konuda gereken çalışmaları yapmalıdır. Çünkü, gerçekten hızlı bir kirlenmeye doğru giden ilimizin bu türlü bir ayarlamaya ihtiyacı vardır. İnsanlar rahat yürüsünler diye Gazi bulvarını trafiğe kapatan Büyükşehir, böyle güzel bir düzenlemeyi de yapacak durumdadır.
Saygılar sunuyorum.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorumlar

soru yorum   -  Bağlantı 25 Eylül 2020, 22:20

En az 7-8 senedir kaç defa söyledim, yazdım, kaldırımda artistlik yapan bu psikopatlar yüzünden yaşlılar, küçük çocuklar, engelliler ve hamile bayanlar başta olmak üzere herkes tehdit altında dedim, ama daha uyanan olmadı. Ne derin bir uykuymuş bu ya

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı