REKLAMI GEÇ

BAYRAM SABAHI…

20 Temmuz 2021 Salı

Dini ve milli bayramların Türk Milleti üzerinde büyük bir tesiri vardır. Eski Türkler Nevruz “Bahar Bayramı” başta olmak üzere çeşitli olayları kutsamak, birlik ve beraberliği korumak için cemiyetin yapı taşlarını oluşturan bu etkinliklere büyük önem vermişlerdir.
İslamiyet’i kabul etmelerinin ardından dini bayramlarda cemiyet hayatına girmiş, toplumun hayatına huzur ve mutluluk katmıştır.

Eskiden beri “Gök Tanrı” inancı ile “Tek Tanrı” inancına tapan, Şamanizm ile dini ritüeller ortaya koyan Türkler, İslamiyet ile birlikte; hem iç huzura, hem de dışardan cemiyete ruh veren uygulamaları çekinmeden uygulamışlardır.

Tasavvuf ve Mezhepler dünyasına (bugün bile dünyanın gıpta ile baktığı) İmam-ı Azam, İmam-ı Maturidi gibi din adamlarını, Yunus Emre, Taptuk Emre, Hacı Bektaşi Veli, Ahi Sinan gibi şair ve ticaret erbabını, Ali Kuşçu, İbn. Sina gibi ilim ve bilim adamlarını sunarak Türk-İslam inancını harmanlamış, bununla da “ümitlerin tükendiği zamanlarda” tarih sahnesine çıkarak Dünya Tarihine yön vermişlerdir..

Bu yüzden, Milli Bayramlarımız gibi Dini bayramlarımız da bizde ulviyetlik kazanır. Bayram sabahı horozların ötüşü ile başlayan hayat, güzel elbiselerin giyilmesi, güzel kokular sürülmesi, huşu içinde Camiye Bayram Namazı için gidilmesi de bile bir edep dahilinde idi. Bayramlarda yetim ve öksüzlerin sevindirilmesi, kimsesizlerin yüzünün güldürülmesi, aile efradının huşu içinde, büyüklere hürmet, küçüklere sevgi gösterilmesi ile iç huzur duyulması çok önemliydi. Küskünlerin barıştırılması, kurban etlerinin paylaştırılması bile büyük bir özen ve titizlilik içinde bayramın ruhuna göre yapılırdı.

Kurban gibi bazı önemli hususiyetler nesilden nesile canlı anlatılarak aktarılır, gelecek kuşaklar Kurban Bayramı’nın bir ibadet olduğunu unutmadan kutlarlardı. Kurban, “Allah’a yakınlaşma’dır.” Onun rızası için kan akıtılır ve dualar edilir. Ama şimdiler de, bu ibadet unutulmuş ve sadece “yardımlaşma” meselesi hatırlanır olmuştur.

Şehirlerdeki yaşam, Kurban kesmeyi zorlaştırmış, insanları “bağış” yapmaya zorlamıştır. Dürüst olanları tenzih ederek; İstismarcıların, akçeli hesap olunca ortaya çıkanların işine yarayan bu ortam, ne yazık ki pek çok “helali” harama dönüştürmüş; Allah’tan korkmayanların ortalıkta cirit attıkları bir pazara dönüşmüştür. İlimizde kurbanlıkların 2.500 liradan başladığı günümüzde 1200 ile 1900 Tl. arasında bağışlarla kurbanlık kesilmeye başlanmıştır. Sürümden kazandıkları için “helal mi, Haram mı” diye kimse bakmamakta, halis niyetlerle kurban kesmek isteyen vatandaşlarımızın kurbanlık paraları heder edilmektedir. Geçtiğimiz yıllarda bir vakfın kestiği kurban olayında, “Tek bir kurban kesilmiş, bağış yapanlara ayrı ayrı kesilmiş gibi video gönderilince” insanların umutlarının sömürüldüğü ortaya çıkmıştı.

Kurban ve bağış meselesi üzerinde hizmet veren bu tür kuruluşlar; çalışanlarına, vakıf bünyesinde diğer işlerine pay ayırmayınca bu işleri gerçekleştiremezler. O halde günümüz şartlarındaki kurban fiyatlarından aşağı fiyat vermek, topluca bağış toplamak sakıncalıdır.

Yine Kurban etini, ilimizde ve Türkiye’de yoksul insanların bulunması yüzünden başka ülkeler adına kesmeleri ise caiz değildir. İslam’daki yardımlaşma çevrenizden başlar. Halkayı büyüterek ve genişleterek sürdürürsünüz.

Bu tür işlerin büyük vebali vardır. Allah huzurunda bu vebali verebilmek için kılı kırk yarmak gerekir. Çünkü bu tür organizasyonlar “Kul hakkına” girer. Allah “Bana Kul hakkı ile gelmeyiniz” buyurduğuna göre önemi de ortaya çıkmaktadır.

Velhasılı bu bayramda da bunları “düşünmek istemesem de” ister istemez düşünüyorum. Siyasal İslam’ın uzantısı pek çok “Akçeli işler uzmanı Vakıf ve Dernekler” bu organizasyonlar ile milyonları toplamaktadır. Cemaatlerin güçlenmesin bir ayağı da buradan kaynaklanmaktadır.

Ne diyeyim? Allah herkese akıl fikir versin. Yaptıklarının ahir hayatında Allah’a hesap verir olmasını nasip etsin.
Bayramınız kutlu, gününüz mutlu olsan.
Saygılarımla..
Esen kalın..

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı