REKLAMI GEÇ

BU RAMAZAN, BAŞKA RAMAZAN…

15 Mayıs 2020 Cuma

Onbir ayın Sultanı, gönüllerin fırtınasının heyecanı olan mübarek Ramazan ayı geldi derken, bir de baktık, neredeyse bitirmek üzereyiz. Koronavirüs belası sebebiyle, bu yıl alışkın olduğumuz eski ramazanların coşkusunu, eğlencesini ve huşu içerisinde ibadet etmenin gerçek hazzını alamadık. Ancak “her musibette bir hayır vardır” düsturu içerisinde buna da şükür ederek, Allah’ın rızasını kazanmak için hem oruçlarımızı tuttuk, hem de gönüllerin razı olması için Allah razısını gözeterek yardımlaşmanın en güzelini yaptık.

Ancak, Ramazan ayı ile birlikte ekonomik sıkıntıların en büyüklerine rast geldik. Günlük kazançları ile geçinmek zorunda olan, devletin güçlü eline bakarak hayatlarını sürdüren aileler, üç kuruşluk maaş ile geçinmek zorunda kalan emekliler, fabrikalarda ömür tüketen işçiler ve her gün yüz yüze olduğumuz esnaflarımız koronavirüs belası yüzünden çalışamaz olunca, Ramazan ayı da biraz buruk geçti.

Bildiğiniz gibi, Türk insanı olarak her güzel başlangıçların başında kendimize çeki düzen vermek isteriz. Gıdalarımıza dikkat ederiz. Allah ne verdiyse rızıklanmaya çabalarız. Ancak; ekonomik kriz ile koronavirüs birleşince hayatımız içinden çıkılmaz bir hal aldı. Tacirler, mallarına zam yaptılar. Ramazan geldi bir zaman daha yaptılar. Çarşı Pazar yüzde 100’lere varan zam etiketi altında, zaten gücü kalmayan insanlara darbe üstüne darbe vurdu. Öyle ki, fırsatçılığı ganimet belleyenler, tarladan 5 kuruşa satın aldıklarını 10 TL’ye, 15 TL’ye satarak vurgun üstüne vurgun yaptılar. Biçare halkımız da eskiden doldurduğu Pazar filesinin dibine 5 patates, iki soğan, 4 biber alarak, ekmek parasından arda kalan nesi varsa vermek zorunda kaldı. Allah’tan Ramazan geldi de, oruçlarımız yüzünden öğünümüz düştüğü için idare ettik, ediyoruz.

Ramazan yarılanda, pazarlara ve marketlere insan az uğramaya başladı. Tepkilerde çoğalınca şimdilerde fiyatlar aşağı düşmedi ama mevsimin getirdiği rahatlıktan ve bolluktan dolayı biraz indi.

Bir hafta önce Pazar da Mercimek 8 TL, Nohut 6-8 TL, Patlıcan 11-12 TL, Çilek 15 TL, Soğan 9 TL, Patates 8-10 TL arasında satılıyordu. Ve insanlar gerçekten alamıyor ve evlerine çaresiz dönmek zorunda kalıyorlardı. Yani, insanlar Pazar yerlerine sanki gezmek için gidiyorlardı. Durum böyle olunca elbette insanlar isyan edercesine, “Tarladan aldıklarını bin misli fiyatla satıyorlar. Kimse bunları denetlemiyor mu? Bazıları bu zor günleri rant günü seçmişler. Bu belalı günlerde halk korunmayacak mı? Kimse bu fiyatları denetlemeyecek mi?” şeklinde çaresiz konuşarak, fırsatı ranta dönüştüren insanların vicdanlarına sesleniyorlardı. Lakin vicdan var mı bilemiyorum.
Şimdi buradan sormak isterim.!

Siz hiç, koronavirüs sebebiyle çalışamayan halkımızın nasıl geçindiğine dair çalışmalar yaptınız mı? Onların nasıl korunacağına dair hesaplar ortaya koydunuz mu?
Halkı bu kötü günlerinde desteklemek, ihtiyacını karşılamak için çarşı-pazar da neden tedbir alınmadı?. Yerel yönetimler ilgili birimlerini harekete geçirerek halkı neden rahatlatmadı? “İnsanı yaşat ki, devlet yaşasın” anlayışı bu zor günlerde neden geri tepildi?

Tarıma sahip çıkan sizler, onların ürettiklerini ucuza kapatan ve şehir halkına pahalı satan halcileri, aracıları neden denetlemiyorsunuz? Onların bir zamanlar patateste yaptıkları gibi, bugün bütün gıda maddeleri üzerinde spekülasyon yapmalarını neden önlemiyorsunuz?

Sadece Sosyal yardım, maske ve erzak dağıtımı yapılarak bu zam furyasının önüne geçilebilir mi? Alım gücü oldukça düşen insanlarımız, artık kimi kime şikayet edeceklerini bilemez bir haldedir.

O yüzden halkımızın hiç olmazsa mübarek Ramazan ayında olsun, rahatça gıda maddelerine ulaşmasını sağlamanız gerekirdi. Hayat pahalılığı ile virüs belası birleşince içinden çıkılmaz bir hal alan yaşamı artık biraz rahatlatın. İnsanlarımız hiç olmazsa temel gıda maddelerini ucuza satın alarak “şükür” etsinler.
Bu durumlara üzülüyorum. Ama elimden bir şey gelmiyor.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı