REKLAMI GEÇ

ELEKTRİK KESİNTİLERİ

17 Temmuz 2021 Cumartesi

Sor bir aydır, ikamet etmekte olduğum Hacıkaplanlar mahallesi ve çevresinde kısa aralıklarla sık sık elektrik kesintisi yaşanıyor. Kış aylarında da zaman zaman elektrik kesintileri yaşanıyor ama yaz aylarında yaşandığı kadar olmuyor. Galiba fazla yüklenmeden dolayı şebeke kaldıramadığından bu kesintileri yaşıyoruz.

 

Bir kaç sene önce mahallemizde bir trafo patlamıştı. O tarihlerde sebebini sorduğumuzda “Yükü kaldıramıyor” diye şifahen duymuştum. Ancak o trafo değişti mi, tamir mi edildi bilmiyorum. O tarihten bu yana kısa aralıklarla elektrik kesintilerini hep yaşıyoruz. Bu yüzden evimde “ışıldak” diye tabir edilen şarjlı bir lamba ile “mum” hiç eksik olmuyor. 21. Yüzyıl da bu denli elektrik kesintilerinin olması, “Burası Türkiye” dediğimiz için beni şaşırtmıyor. Ancak bu yüzyılda teknolojinin oldukça gelişmesi ve hayatımıza hükmetmesi yüzünden evdeki elektronik ve elektrikli eşyalar, elbette bu elektrik kesintilerin çok etkileniyor. Elektrikler kesildikten sonra, prizlere yetişemediğimizden takılı kalan cihazların birden elektriklerin gelmesi ile aşırı yüklenmeler yüzünden bozulması, tabiri caiz ise “ıskartaya çıkması” artık işten bile değil. Elektrik Mühendisi bir arkadaşım, elektrikli ve elektronik eşyaların bu kesilmelerden zarar gördüğünü, kullanma ömrünün kısaldığını söylemişti.

 

Geçtiğimiz yıllarda bir arkadaşımın elektrik kesintileri yüzünden bozulan televizyonu için elektrik dağıtım şirketi ile tartışmalar yaşadığını biliyorum. Elbette şirket hiçbir adım atmadı. Arkadaşım da “bozulan televizyonu raporlanmasına” rağmen, görüşmelerden bir sonuç alamayınca gitti yeni bir televizyon aldı.

 

Denizli halkının yüzde 70’i işçi kesiminden oluşmaktadır. Yani maaşı ile kıt kanaat geçinen, elektrikli ve elektronik aletlere hayatlarında belki de bir kez para ayırabilmektedir. Ve onlar da kısa sürede elektrik kesintileri yüzünden bozulduğunda çok zor anlar yaşamaktadırlar. Düşünün, kurban bayramında kurbanı kestiniz, ayırdığınız eti derin dondurucuya koydunuz. Elektrikler gelip gitti ve yüksek faz sonucu buzdolabı veya derin dondurucu bozuldu. Bozulan beyaz eşyaya mı üzülürsün; etlerin bozulmasına mı? Sonra bunu raporlamak da zordur.

 

Bu gibi durumları şu sıralarda mahallemizde sıkça yaşamaya başladık. Elektriğe bunca zam yapılmasına, faturaların zorlanarak ödenmesine rağmen, sıklıkla kesilen elektrikler yüzünden insanların mağdur olmaları ne ile giderilebilir, bilemiyorum.

 

Bizlerden fatura tahsil eden, verdiği enerjinin karşılığını alan, ödenmeyen faturalar olunca kesmesini bilen dağıtım şirketinin, daha iyi hizmet vermek ve insanları bunaltmamak için altyapıya büyük önem vermesi gerektiğini düşünüyorum. Ve buna ilave olarak teknolojiye ayak uydurduğu gibi, geleceği, en az 20 yıl sonrasının enerji dağıtımını planlayarak, alt yapıyı sürekli güçlü tutması gerektiğine inanıyorum.

 

 

Eğer çalışmaz, Ar-Ge çalışmaları yaparak kendinizi güçlendirip, müşteri memnuniyeti yaratmazsanız sık sık polemiklerle, sorunlarla karşılaşırsınız. Ve, personel konusunda deneyimli olup, belgeler kazansanız da, Türkiye’nin en iyi şirketi olsanız da; alt yapınız yenilenmemiş, hantal ve sadece eklemeler yapılmışsa hiçbir işe yaramaz. Bu yüzden Egenin, dolayısıyla Türkiye ekonomisinin bel kemiğini teşkil eden Denizli başarı notu vermez. Veremez. Artık elektrik tüketiminin daha çok olduğu yaz aylarında ek tedbirlerin alınması zorunludur.

Saygılarımla..

Esen kalın…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorumlar

Fikret PAMUK   -  Bağlantı 18 Temmuz 2021, 01:35

Alt yapı olması için şehircilik planı gerekli. Elektrik hattı çeken mühendisler 1 yıllık nüfus artışına ve kullanımına göre alt yapı hazırlıyor. Akkonak tarafına alt yapı çekilirken sorumlu mühendise bu kablolar yetersiz dedikten 6 ay sonra tekrar ha

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı