REKLAMI GEÇ

İSKİLİPLİ ATIF’IN OSMANLI SİCİLİ DE BOZUK ÇIKTI

19 Şubat 2021 Cuma

Son zamanlarda gündemi meşgul eden konulardan bir tanesi İskilipli Atıf Hoca oldu. Son yıllarda “Vatan Haini” olduğu gerekçesi ile suçu sabit görülerek idam edilen İskilipli Atıf Hoca, ısrarla bir kesim tarafından aklanmaya çalışılıyor.

Oysa vatan hainliğinden hüküm giyen bir şahsiyetin, geçmişte yaptığı hainlikler ve çalışma ortamı belgeler ile ortaya konulmasına rağmen ısrarla anma programları düzenlemek, aklamaya çalışmak ne anlama geliyor, bilemiyorum.

Fakat bildiğim bir şey varsa, o da Vatan Hainliği ile Vatanperver arasındaki ince çizginin kılıç kadar keskin olduğudur.

Ünlü Araştırmacı-Yazar Alper Aksoy konu ile ilgili yaptığı araştırmaların sonucunda İskilipli Atıf Hoca’nın sadece Cumhuriyet döneminde değil; Osmanlı döneminde de hainlik derecesine varan işler yaptığını belirten bir yazı kaleme aldı. Hoca’nın sicilinin bozuk olduğunu belirten Yazar Alper Aksoy yazısında şöyle diyor;
“Necip Fazıl’ın ve siyasal İslamcıların, mazlum, şehit, mağdur ilan ettiği İskilipli Atıf’ın Osmanlı siciline niye bakılmaz? Ömrünün son beş yılı üzerinde vaveyla koparılması anlaşılır şey değildir.

Tarihe kendi tezimizi destekleyecek tek yanlı bilgi toplamak için bakılmaz. Bizi gerçeğe götürecek bütün bilgileri topladıktan sonra karar vermeliyiz.
İskilipli Atıf 1905 yılında, dengesiz davranışları yüzünden Abdülhamit tarafından Bodrum’a sürüldü. Osmanlı Döneminde müderrislerin cami kapılarında cer açması (para toplaması) yasaktı, çünkü devletten en yüksek maaşı alıyorlardı. Bodrumda para toplarken ihbar edilmesi üzerine suçüstü yakalandı.
Cebini doldurduktan sonra eski medrese arkadaşlarından Kırımlı İbrahim Efendi’nin pasaportunu çalarak Kırım’a kaçtı. Zaten vaazlarından sonra cami cemaatinden para toplaması da bu kaçma planının hazırlığıydı.

II. Meşrutiyet’in ilanından sonra İstanbul’a döndü. Bu defa katıldığı 31 Mart isyanında Beyazıt Meydanı’nda “Din elden gidiyor, başında fes olanlar kafirdir, kafirlerin kellesini kesin” bağrışları yüzünden İngiliz provokasyonuna destek verdiği için tutuklandı. Cezası idamdı ama Osmanlı geleneğinde müderrislere idam cezası verilemiyordu, bir haftalık hapisten sonra serbest bırakıldı.

Bu maceraperest İskilipli Atıf 1913’te, Başbakan Mahmud Şevket Paşa’nın öldürülmesi olayında suçlu bulunarak 5,5 yıllığına Sinop’a sürüldü. Sonra, Kuvayı Milliye karşıtıdır. İngiliz casusu Robert Frew’in kurdurduğu İngiliz Muhipler Cemiyeti kurucusu ve yöneticisidir. Bu İngiliz maşası Alemdar Gazetesi’nde “Dinin ve devletin anahtarını İngiliz’in eline vermekte beis yoktur” diyecek kadar da İslam ve Osmanlı düşmanıdır.

İskilipli Atıf dengesiz biriydi. Sadece Cumhuriyetle değil Osmanlı ile de kavgalıydı… Yukarıya sıraladığım bilgiler işlerine gelmediği için “Siyasal İslamcılar” tarafından görülmez, yok sayılır, inkar edilir…

Siz, “Dünya tepsi gibi düzdür” deseniz de dünya yuvarlaktır ve dönmeye devam ediyor.
Tek yanlı bilgilerle hüküm verenlere verdiğim rahatsızlık için özür dilerim.”

Bir hainin bu denli sicili bozuk olmasına rağmen, son zamanlarda aklanmaya çalışılması, buna mukabil tam bir vatanperver olan ve Denizli’den yürüttüğü cansiperane çalışmaları ile Yunan işgal kuvvetlerine karşı Ege bölgesinde örgütlenmeyi ve savunma cephesini kuran değerli Denizli Müftüsü Ahmet Hulusi Efendi’nin ise, bazı kesimler tarafından “durum zora girince Kaçma” ile suçlamışlardır.

Oysa Müftü Hulusi Efendi kaçmamış, Demirci Mehmet Efe’nin temkinleri doğrultusunda “Hocam siz bu halkın önderisiniz. Size bir şey olmasını istemeyiz. Geçici olarak Tavas bölgesine gitmenizi ve oradan yönetmenizi rica ediyorum” demesiyle geçici bir süre Denizli’den ayrılmanın uygun olduğunu görmüştür.

Hal böyle iken, Vatan haini Atıf Hoca ile vatan müdafaasını kendine şiar edinen bir kimsenin aynı tutulması abesle iştigaldir.

Yorum sizlerindir…

Esen kalın…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorumlar

yaşar   -  Bağlantı 4 Mart 2021, 16:35

Çok güzel bir konuya değinmişsiniz. Ne yazıkki en doğru bilgileri belgeleriyle açıklasanız dahi iskilipli atıf hayranlarını ikna etmeniz mümkün değildir.

Mehmet   -  Bağlantı 3 Mart 2021, 11:00

her konu hakkında yazan, her şeyi bilen arkadaşlara verilen unvanı biliyorsunuz değil mi? o unvanı hakkıyla taşıyorsunuz. bir insan her konuda her şeyi bilir mi arkadaş? siyaset, din, tarih, gündem, ekonomi var mı daha bildiğiniz şey?

İbrahim SOLAK   -  Bağlantı 20 Şubat 2021, 11:48

Denizli müftüsü Ahmet Hulusi efendi ile atıf hocayı karsilastirirsaniz birisi işgale hiç ses çıkarmıyor. Ahmet Hulusi Efendi yunan İzmir’e ayak basınca DENİZLİ de miting yapıp halkı uyandırıyor. Bunların ikisi’de müftü birisi idam oluyor yorum sizin.

Bekir   -  Bağlantı 20 Şubat 2021, 10:28

Vatan hainlerini vatanperver, vatanını sevenleri vatan haini gibi göstermeyin. Hem İskilipli Atıf hoca hemde Ahmet Hulusi Efendi vatanperver şahsiyetlerdir. Size göre Abdülhamid Han kızıl Sultan vatan haini heyhaaat. İngiliz usakligini bırakın.

arif ay   -  Bağlantı 19 Şubat 2021, 17:25

ağzınıza , yüreğinize sağlık.

yusuf   -  Bağlantı 19 Şubat 2021, 16:35

tebrik ederim
gerçekleri yazdıgınız için
hainler hainleri savunurlar
yunan tohumları tarafından desteklenen bir vatan haini
düne kadar onlara göre fetö de üstün vatansever müslüman bir hocaydı
ne oldugunu gördüler

soru yorum   -  Bağlantı 19 Şubat 2021, 15:19

B O Z U K

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı