REKLAMI GEÇ

ŞİRK VE MÜŞRİK

16 Aralık 2022 Cuma

İslam dininde konumlar ve insanların içinde bulundukları durumu dini yönden anlatmanın terimleri “Müslüman, Müşrik, Münafık, Kafir” gibi anılmakta ve bunlarla anlamlandırılmaktadır. İslam Dini içerisinde “Müslüman” olarak yaşayan insanların da bu sıfatlardan birini bünyesinde barındırma ihtimali çok yüksektir.
Kimilerinin; bilmeyerek, araştırmadan günümüzdeki dini yaşamalarından kaynaklandığı gibi, kimilerinin de, dini bilgilerinin yetersizliğinden dolayı tarikat ve cemaatlerin bilgilerine ihtiyaç duymasından kaynaklanabilir. Oysa tarikat ve cemaatler, başındaki insanın fikirlerini ortaya koyduğu için yanlıştır. Çünkü onlar Kur’an-ı bile kendilerine ve menfaatlarına göre yorumlarlar.
Bir yazar, kendi hayatını dini yönden irdelerken, bakın şirk ve müşrik konusunu nasıl ele alıyor.
Yazar diyorki; “Bir zamanlar ben de bir gelenek dinindendim. Kur’an’ın sadece arapçasını okur, hatimler indirir, Sevabını da aklıma gelen ölülerime gönderirdim (!) O kadar aklını kullanmaktan uzaktım ki, her hangi bir din görevlisinin anlattığı her şeyi, sorgulamadan din edinirdim.
Allah’a kulluk ettiğimi zannetmekle geçen şirk dolu yıllardı…
Bol bol rivayet masalları dinler, beleş cennet (!) vaadleriyle avunup giderdim.
Mesela beni en çok mutlu eden rivayetlerden biri şuydu: Güya sevgili Nebi’miz buyurmuş ki,
”Bugün dininizin onda dokuzunu uygular, birini uygulamazsanız helak olursunuz. Fakat öyle bir gün gelecek ki, onda birini uygulayanlar kurtulacak”
Tamam dedim o gün bu gündür
Bir başka rivayette sevgili Nebimiz buyurmuş ki güya:”Benim şefaatim ümmetimin büyük günahkarlarına olacaktır”. Ve sırf bu şefaate nail olabilmek için kılardım sünnet namazlarını.
Çünkü sünnet namazlarını kılmazsan şefaate nail olamazsın diye yutturulmuştu bize. Yani namazı Allah için değil, Nebi’nin şefaati için kılardım. Zaten Allah’ın da bu alemi Muhammed Nebi için yarattığına inanırdım.
Üstelik her yatsı namazından sonra bakara suresinin son iki ayetini okumama rağmen… Orada ”Allahın elçilerini birbirinden ayırmamamız” yazıyordu ama, dediğim gibi ben hiç meal okumadığımdan okuduğumu anlamazdım…
Hatta öylesine korkutmuşlardı ki bizi, Anlayarak okur da yanlış anlarsam çarpılırdım… Üstelik namaz bizi arındırıyordu güya.. Ne halt yersek yiyelim, o gün 5 vakit namazı kıldığımızda bütün günahlarımız siliniyordu.
Eee hocalar öyle diyordu.
Belki de bu yüzden camilerin ön safları faizci, tefeci, cebini dolduran ama yoksulu doyurmayan, itip kakan, domuz eti haram deyip, kazancında helali haramı umursamayanlarla doluydu…
Sevgili Nebimizi o kadar kutsuyordum ki, bugün düşündüğümde onu resmen Allah’a ortak ediyordum. Okuduğum ve bana okunan her hadisi ayet yerine koyuyordum.
Güya ona bir Kur’an kadarı daha verilmişti ve biz onları hadislerle öğreniyorduk. Oysa Kur’an, ”yalnızca benden sorumlusunuz” diyordu, fakat ben anlayarak okumadığımdan bilmiyordum.
Yetmemiş gibi ”seyyid” diye bize yutturulan ve sevgili Nebi’mizin soyundan geldiklerine inanılanları da kutsuyordum.
Oysa Kur’an; ne Nuh Nebi’nin oğlunu, ne İbrahim Nebi’nin babasını veya soyunu kutsamıyordu, herkes eşitti ve üstünlük takvadaydı.
Kendime hanefi diye bir mezhebi yol/rehber edinmiş gidiyordum. İşime gelmeyen bir kural oldu mu diğer mezheplerden çalabiliyordum. Mesela gusl abdesti alırken burnuma iyi su veremedim diye defalarca abdesti tekrarlamaktan bıkmıştım. Baktım şafi’de guslün farzı bir, o an şafi oluyordum ve sorun olmuyordu.
Ama bu aslında Kur’an’a göre hiç sorun olmuyordu. Çünkü Kur’an bana sadece ”yıkan” diyordu ama ben bilmiyordum.
Ben Kur’an’a değil mezhebe uyuyordum. Benim ilahım Allah’ın peşi sıra, Ebu Hanife, Şafi, Maliki idi.
Güya sevgili Nebimiz demişti ki; ”Alimler benim varislerimdir, Yanlış ictihada bile sevap verilir
Ümmetimin ihtilafı da rahmettir”…..
Hey gidi günler hey, Daha neler neler….
Ne şirk dolu günlerdi be….
Ta ki bir gün değerli bir hocam beni uyarana kadar.; “Seni/bizi Allah ile aldatıyorlar, Her din diye anlatılana inanma, sorgula, Dinini Kur’an’dan öğren, önce Kur’an’ı öğren, Böylece doğruyu yanlışı ayır, yoksa aldanır kaybedenlerden olursun”….
Sonra açtım Kur’an’ı, biraz arapçam da vardı. Karşılaştırmalı mealle baştan sona okudum. Okudukça şok oldum.
Ve bitirdiğimde kendime söylediğim ilk şey şuydu: ”Bu kitap bana sen müşriksin diyor”
Evet ben bir müşriktim.
Sonra kendimi Kur’an’a verdim. Kendime Kur’an’a göre yeni bir yol çizdim. O güne kadar bana din adına öğretilen ve öğrendiklerimin büyük çoğunluğunu çöp ettim. Ve bütün bildiklerimi Kur’an ile tazeledim..
Elhamdulillah…
Ve sonra ”Müslüman” oldum, Rabbim kabul eder inşaAllah.
Rabbim hepimizin imanını, teslimiyyetini kabul eder inşaAllah.
Yeter ki biz Kur’an’a sarılalım, Kur’an’a uyalım.
Selam hidayete tabi olanlara……”
İşte böyle. Kur’an-ı huşu içinde okuduktan sonra, manasını bilerek, anlayarak okursak, ne bir şıha, ne de bir, masal anlatan din adamına ihtiyacımız olmaz.
Saygılarımla…
Esen Kalınız..

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorumlar

Yılmaz Kaplan   -  Bağlantı 16 Aralık 2022, 17:25

3-)bu cümleleri neden sorgulamadı.?.O dönemin diyaneti,müftüleri “kes lan sesini cahil herif”neden demedi.?.Bu hususun sosyolojik bir araştırmasının mutlaka yapılması gerekiyor.!.

Yılmaz Kaplan   -  Bağlantı 16 Aralık 2022, 17:22

2-)kuran’ın hadislere ihtiyacı vardır.”.Gerçi günümüzde bu cümleyi söyleyen coğrafyamızda hala bir sürü şeyh var.Acaba diyorum papa’ya yıllar önce bağlılık mektubu veren gafil bu cümleyi söylediğinde,bu gafili birşey zanneden insanlar,

Yılmaz Kaplan   -  Bağlantı 16 Aralık 2022, 17:18

1-)ibrahim,güzel bir yazı olmuş.Tebrik ederim.Bu yazıyı okuyunca aklıma şu geldi.!.Bir zamanlar Papa 2’ci Jan pol’e mektup veren bir gafil şöyle dediy di.!.”Kuran müslümanlığı diye bir sapıklık çıktı.hadislerin kuran’a ihtiyacından daha fazla,

mehmet hasgür   -  Bağlantı 16 Aralık 2022, 11:43

Kafirun 6 ile Tevbe 5 lf karşılaştırın. Taha 118-119 ile,Zuhruf71-73 karşılaştırın.Bakara 285 ile isra 55 karşılaştırın.Nisa 78 ile Nisa 79 karşılaştırın.Feth 23 ile,Bakara 106 karşılaştırın. daha çok var. Allah neden fikir değiştirir sizce ?

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı