REKLAMI GEÇ

Yılbaşı kutlamak

31 Aralık 2020 Perşembe

Her yeni yıl geldiğinde basın yayın organlarımız başta olmak üzere, dost sohbetlerinde bile “Yılbaşı Kutlamak haramdır/Günahtır” gibi fetvalar dikkatimi çeker. Kimileri cemaat ağzıyla, kimileri mütedeyyin Müslüman edasıyla yarım yamalak duydukları sözleri, kendi çevresine dikte ettirmeye çalışırlar.

“Yılbaşı Kutlamak/Noel kutlamak bir Müslümana yakışmaz. Çünkü Hristiyanlar o gün İsa (a.s)ın doğum gününü, Yahudiler yortu adını verdikleri kutsal gününü kutluyorlar. Müslümanlar bunu kutlarsa günaha girerler” deniyor. Doğruluk payı olmakla birlikte, böyle bir kutlamanın İslam Dini açısından bir sakıncasının olduğunu sanmıyorum.

Dini kesimlerin “günah ve Haram” konusunda dayandığı iki ayet-i kerime vardır; Maide Süresi’nin 5. Ayeti “Sizden kim onları dost edinirse, oda onlardandır” ve Nisa Suresi 69.ve 70. Ayeti “Kim Allah ve Rasulü’ne itaat ederse. işte onlar, Allah’ın kendilerine lütuflarda bulunduğu peygamberler. Saddıklar, şehitler ve salih kişilerle beraberdir. Bunlar ne güzel arkadaştır. Bu lütuf Allah’tandır. Bilen olarak Allah yeter” buyuruyor.

Bu Ayetlerin anlamlarında Yeni yılın günah olduğuna dair, kutlanmamasına dair bir emir yoktur. Sadece İslam uleması, bu ayetlere dayanarak, kutlamalardaki aşırılığı dile getirmişler ve kutlayanlar gibi olunmaması gerektiğine işaret etmişlerdir. Elbette ulema “Ameller niyetlere göredir” düstürunu unutmadan, Müslümanların şuurlu olmasını istemişlerdir. Cemaatlerin yasaklamasını anlatmıyorum. Çünkü onlar bazı Hadisleri kendilerine göre yorumlayarak, kendi kitaplarına göre fetva vermişlerdir. Yanlı, taraflı ve bütün insanları kapsamayan bu fetvalar, dikkate alınacak tarzdan değildir.

Öncelikle, ülkemizde Noel ve yılbaşının genellikle birbiriyle karıştırıldığını belirtmek isterim.

Noel dediğimiz gün, İsa Mesih’in doğumunu ve yeryüzüne gelişinin anılıp, kutlandığı gündür. Genellikle Batı kiliselerinde 24 Aralık’ta, (eski dönemlerde kullanılan takvim sebebiyle) Doğu kiliselerinde ise 6 Ocak’ta kutlanır. Yani, bizim kutladığımız yeni yıl, ne Noel’dir, ne de Yortu’dur. Biz, Onların adetlerini/ bayramlarını/ kutsal günlerini kutlamıyoruz. Onlara benzemiyor, onların yaptıklarını yapmıyoruz. Sadece bir yılı geride bırakmanın, yeni bir yıla girmenin heyecanını yaşıyoruz. Ama aşırıya kaçmamak, Allah’ın yasaklarına uymak kaydıyla.. Yoksa şaşalı ve debdebeli kutlamalar, içki ve kumar gibi illetler yüzünden, bu güzel düşüncemiz farkında olmadan günah günü olabilir.

Çünkü bizler, ne Yahudilerin, ne de Hristiyanların yortularını, noellerini kutluyoruz, nede onların kutsal günlerini idrak ediyoruz; biz, iyi veya kötü geçen bir yılı geride bırakmanın, yeni bir yıla girmenin hesabı içerisinde kutlama yapıyoruz. Yılbaşı, eski bir yılın bitmesiyle yeni bir yıla girdiğimiz gündür. Eski yıl için Allah’a şükrederiz ve yeni yıl için O’na dileklerde bulunur, dua ederiz. Bunu yakınlarımızla, sevdiklerimizle sevinç içerisinde yaparız. Sakin kaldığımızda ise hayatımızın muhasebesini yapar ve değiştirmemiz gereken konuları Allah’a diliyoruz. Bütün bunların hiçbirinde aşırılık, çılgınca partiler, içkinin su gibi aktığı eğlenceler yoktur. Sadelik esastır. Yani, Kendimizi hesaba çekiyor, yaşadıklarımızı hatırlıyor ve yeni yılda hatalarımız varsa, bunları yapmamanın derdine düşüyoruz. Ancak, İslam Dini’nde yasaklanan ve haram olan İçki, Milli Piyango gibi kumar, israf ve aşırılık konusunda hassas davranırız.

Bilinmelidir ki; yüce dinimiz, yeni yıl kutlamalarında yasakladığı bütün olguları hayatımızın her anında yasaklamıştır.

Sevgili okuyucular;
Yazdıklarımı sakın yanlış anlamayın. Yılbaşı kutlamalarını “kutsuyor” değilim. Sadece bize yanlı ve yalan anlatılan küçük yanlışları, selefi anlayışı içindeki tarikat ve cemaatlerin dikte ettirdikleri nüasları ortaya koymak istedim.

İslamiyet, gelmiş geçmiş bütün dinleri kutsayan, onları insanlık nezdinde Allah adına “tamamlayan” bir Cihan şumul son dindir. Bu yüzden gelmiş geçmiş bütün peygamberlerin doğumlarına, ölümlerine ve yaptıklarına Kur’an’ın bize bildirdiği üzere iman eden ümmetiz. Bu yüzden, birileri eğlenceli kutlama yapıyorsa, bizim de dua ile gelmiş geçmiş peygamberleri anmamız, dua ile kutlamamızda ne mahsur vardır? Sevdiklerimize hediye vermenin sakıncası nedir?

Kısaca, Yılbaşı; çılgınca ve anlamsız eğlencelerden uzak bir şekilde şükranların ve yeni yıl için duaların sunulduğu bir zamandır. Allah 2021 yılında ülkemize, ailemize ve tüm dünyaya esenlik, sevinç ve bol bereket versin!
Esen Kalın

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorumlar

RAMAZAN YURTSEV   -  Bağlantı 31 Aralık 2020, 20:44

Mart yılbaşılı Mısır güneş takviminin, january/ocak yılbaşılı Noel takvimine dönüştürüldüğünü duymadınız sanırım!

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı