REKLAMI GEÇ

BOR MADENİ

26 Haziran 2012 Salı

Bor madeni, belki ilim çevrelerince ve özellikle kimya ilmiyle ilgili olanlar tarafından çok iyi biliniyordur. Ancak bizler gibi konu dışı olanlar, bu madenin önem ve yararlarını pek bilmeyiz. Bilemeyiz, çünkü bu madenin topluma hizmet edecek değerleri, henüz su yüzüne çıkmamış, daha doğrusu çıkarılmış olsa da henüz gizli tutulmaktadır. Sebebi ise, evrensel tröst, şimdiden bunların bilinmesini istememektedir. Hele bizim ülkemiz insanı tarafından bilinmesini hiç istenmemektedir.

BOR madeninin pek çok önemli işlevi ve kullanılabilir alanlarını kısaca özetlemek gerekirse, benim sade vatandaşım şaşırıp kalacaktır. Hele bu madenin dünya genelindeki payının %70 kısmının Türkiye’de bulunuşu ayrı bir anlam ve önem taşımaktadır. Mesela geleceğin otomobilleri bu maden sayesinde çok daha ekonomik, temiz ve güçlü halde piyasaları işgal edeceği söylenir. Bu madenle çalıştırılabilecek patentli 600 projenin varlığından bahsediliyor. Amerikan Millenium Cell ve stratejik ortağı Daimler-Chreysler firmaları, bu madenle çalışacak otomobillerin seri üretimine bile geçtiği söyleniyor. Acaba kaç insanımız bunu biliyor? Acaba otomobil tüketiminin bu kadar desteklenmesi nedendir? Bu ve benzeri bilgiler, Türkiye tarafından bilinsin istenmiyor. Çünkü uğruna amansız savaşların sürüp gittiği petrol ve benzeri yeraltı madenlerinden çok daha değerli olan bor madenin Türkiye’de bulunduğunu onlar bizlerden çok daha iyi biliyorlar. İşte bu yüzden Türkiye uyanmadan bu değerli kaynağın ele geçirilmesi peşindedirler. Aslına bakılırsa, elektrikli otomobillerin bile piyasaya çıkmasını önlemek için didinen bu dünya tröstleri, elektrikle çalışanlara nazaran çok daha verimli olan bor madeni ile çalışabilenlerini bugünden ortaya çıkarırlar mı hiç? Mesela bor, düşünülebilecek en temiz ve değerli bir yakıttır. Borla çalışan otomobillerin gidebileceği mesafe iki katına çıkacağı, her hangi bir patlamaya karşı tam güvenli olan bu yakıt, kullanıldıktan sonra tekrar başka alanlarda da kullanılabiliyormuş. Kullan ve yeniden kullan. %70’i Türkiye’de olan bor, bizden sonra gelen ABD’de, sadece %13 kısmı var. Gel de kara kara düşünme!..

Yalnız otomobil sanayinde değil. Cam, seramik, ilaç, enerji, ulaşım, bilgisayar ve hatta silah sanayiinde, nükleer enerji üretiminden, akaryakıt sanayine kadar 500’e yakın alanda kullanılabiliyor. Ancak bu madeni kullanabilmek için gereken teknolojiyi bizim bilmemizi istemiyor, çeşitli vesile ve aracılar kullanarak çok ucuza ve ham olarak ele geçirmek istiyorlar. Bor minerallerinin işlenerek dünya hizmetine sunulabilmesi halinde Türkiye’nin elde edeceği katma değeri ve kâr oranlarını bir bilebilsek ne kadar iyi olurdu. Ayni zamanda stratejik bir ürün olan bor ile ilgili enteresan varsayımları bir roman halinde sunan (Orkun Uçar ve Burak Turna)’nın METAL FIRTINA adlı kitabı çok iyi okuyup dersler çıkartabilsen çok iyi olacaktır diye düşünürüm.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı