REKLAMI GEÇ

DENİZLİ TELEFERİĞİ

14 Aralık 2015 Pazartesi

Denizli Büyükşehir olalı, belki de en büyük, en görkemli ve de en prestijli yatırımı, Bağbaşı kent ormanından Bağbaşı Yaylası’na tırmanan teleferik kompleksi sayılabilir. Teleferik deyip geçemeyiz. Teleferik, Büyükşehir olmaya damga vuran bir tesis olmuştur.

Denizli’nin belediyelik oluşunun 139. yıl kutlamalarını bu sene, 30 Ekim Cuma günü teleferik keyfini yaşayarak kutlamıştık. Yalnız teleferiğe binip keyif yapmakla kalmadık, Bağbaşı Yaylasında kahvaltı keyfi yaparak da yaşadık. Her şeyden önce bu büyük eseri Denizli’ye kazandıran Başkan Sayın Osman Zolan ve emeği geçenlere Denizli adına takdir ve şükran borcumuzu arz etmek isterim.

Yaylada kahvaltı keyfi bir başkaydı. İki gün sonra genel seçimler vardı. Teleferiğin belki de fikir babası O’dur da, gerçekleşmesi için kaynak yaratılması ve Denizli’ye kazandırılması için emeği geçtiğine inandığım Sayın Bakanımız Nihat Zeybekçiye de teşekkür etmek isterim. Belki de en büyük pay sahibi olan Sayın Zeybekçi, kahvaltı programının sonunu bile bekleyemeden seçim çalışmaları için erkenden ayrılmıştı. Siyasetin gerçek ve acımasız yüzü bu defa da açıkça görülmüştür. Seçimler sonunda Sayın Nihat Zeybekçi, Denizli’nin bakan kontenjanını, yeni milletvekilimiz Sayın Sema Ramazanoğlu’na kaptırmış gitmiştir. Böylece Denizli, Ekonomi Bakanlığı gibi önemli bir bakanlığı kaybetmiş, yerine Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı gibi bir bakanlığa razı olmak zorunda kalmıştır. Konumuz bu olmamakla beraber, Sayın Zeybekci’ye her zaman takdir ettiğim gibi, üzüntülerimi de belirtmek isterim. Bu arada, yeni bakanımıza da başarı dileklerimle saygılarımı sunarım.

Asıl konumuza dönersek, Denizli teleferiği gerçekten takdire layık bir yatırım olmuştur. İlk ziyaret ettiğim teleferik ve Bağbaşı Yaylasını, daha detaylı şekilde izleyebilmek için tekrar gitmiştim. İyi ki gitmişim. Bir rehber eşliğinde detaylı şekilde inceleyince, bazı gerçekleri daha iyi değerlendirme fırsatı buldum. İş yalnız teleferikle bitmiyor. Altyapı ve çevre düzenlemesi kadar, bölgedeki yatırımlar, başlı başına pahalı işler olmuş. Bunlara (ne gerek vardı) demek mümkün değildir. Ancak bunca yatırımın karşılığı nasıl sağlanacaktır bilemem.

denizli-ziya-tukuroglu-denizli-teleferigi-1
Teleferik ve tesisleri ile ilgili daha fazla detaya girip aydınlatıcı bilgiler vermek mümkündür. Ama bunları bu sayfaya sığdırmak imkânsızdır. 6’şar kişilik arka arkaya seyreden 24 kabin sayesinde çok sayıda ziyaretçiyi yaylaya çıkarıp indirebilecek teleferik, aynı zamanda Denizliyi kuşbakışı seyir imkânı sunmaktadır.

denizli-ziya-tukuroglu-denizli-teleferigi-2
Yaylaya 30 adet bungalov şeklinde motel yapılmış. Bungalovlar çok güzel olmuş da, dileriz bunlar rantabl olarak çalışır. Böylece sürekli yaşamaları sağlanabilir. Gazinosu, kahvaltı tesisi, kıl çadırı, mescidi ile yayla tesisleri bugün bu haliyle çok güzel olmuş da, işleme ve bakımı sürekli olmalıdır.

denizli-ziya-tukuroglu-denizli-teleferigi-3

Mesela 10 tane alışveriş kulübesinin bile bugünkü haliyle çalıştırılabileceği endişe vericidir. Teleferik ve yan tesisleri (bir amme hizmetidir) diye kabul edilebilir. Ancak oldukça pahalı olan yatırım, aynı zamanda pahalı bir işletme sayılır. Bu bakımdan, işletmesinin belediyece yapılması mümkün olamaz. Şimdiden işletme sisteminin gerçekçi bir sisteme kavuşturulması düşünülmelidir.
Hayırlı olması dileklerimle…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı