REKLAMI GEÇ

KEŞKE İPTAL EDİLMESEYDİ

23 Mayıs 2016 Pazartesi

Denizli’de bir ilk uygulamalardan olan Amatör Tiyatrolar Şenliği, 1985 yılından bu yana geliştirilerek sürdürülüp gelmişti. 1985 Yılının tam da böyle bir Mayıs ayında başlattığımız bu şenlik, 31 yıldır sürdürülüp gidiyordu. 

1985 Yılı Mayıs ayı içerisinde, Çatalçeşme Nikah Salonu dediğimiz ve aynı zamanda Oda Tiyatrosu adını verdiğimiz salonun restorasyon ve dekorasyon çalışması tamamlanmıştı. O zamana kadar Denizli’de bir benzeri olmayan küçük fakat sahne ve salon düzeni kadar, ses ve ışık düzeni de çağdaş bir şekilde gerçekleştirilmişti. Salonun açılışının yapıldığı aynı gün, DE-Tİ olarak anılan ve Sadık Aslankara’nın önderliğindeki Denizli Tiyatrosu ile Belediye olarak el ele vermiş ve Denizli Amatör Tiyatrolar Şenliğini (DE-Tİ-ŞEN) başlatmıştık. O gün bu salonda, Türkiye’den tanınmış tiyatro sanatçıları ve sanat yazarlarının katıldığı ve konusu TİYATRO olan bir panel de düzenlemiş ve akşamında bir profesyonel tiyatro topluluğu, TÖRE adlı eseri ile şenliğin başlangıcını yapmışlardı.

Güzel sanatlar dalında tiyatronun yeri ve önemini burada anlatmaya çalışmak, gereksiz bir çaba olur. Ne var ki tiyatro sanatı aslında, insanın var oluşu ile beraber var olmuş ve insan faktörü üzerindeki etkisi, ancak bir nesil sonrasında ortaya çıkan zor bir sanat olarak kabul edilmiştir. Afife Jale, Muhsin Ertuğrul ve pek çok benzerleri tiyatro sanatı için hayatlarını ortaya koymuş ve insanları gerçek sanatla buluşturabilmek için, yıllarca çırpınıp durmuşlardır.

İşte bu sebeplerle 1985 yılında bizler de, Denizli’de de gerçek ve kendimize has bir şehir tiyatrosu olsun diye çabalayıp durmuştuk. Aynı zamanda Denizli’mizin sönük bir şehir görünümünden sıyrılıp, sanatın ışıldadığı bir şehir oluşsun diye çalışmıştık. Hatta ve bu gaye ile bizlerden sonraki yöneticiler, bu şenliği festival olarak yaşatmaya çalışmışlar ve aynı zamanda, uluslararası bir festival haline dönüştürerek, her yılın mayıs ayı içerisinde aktiviteleri artırarak devam ettirmişlerdi. Bu sürekliliği ve gelişmeyi sağlayan Ali Marım, Ali Aygören ve Nihat Zeybekci’nin başkanlık dönemlerini hep saygıyla anıyorum. Aynı zamanda Büyükşehir olmuş Denizli Belediyemizin Başkanı Sayın Osman Zolan’ı bu aktif dönemlerin dışında tutamam. O’nun döneminde yıllarca sürdürülen bu uluslararası çalışmaların, kenar mahallelere kadar götürülmesindeki gayretlerini, takdir ve teşekkürlerle anmak isterim.

2016 Yılında, yani bu defa bu çok anlamlı ve uluslararası festivalin yok sayılması, Ülkemizin içinden geçmekte olduğu zor günlerde ve özellikle dış alem nazarında bence hiç de iyi olmamıştır. Bu iptal kararı, Ülkemizdeki terör olaylarının etkileri ve daha da önemlisi her gün acıyla andığımız şehitlerimize saygı olarak düşünülmüş olabilir. Sayın Osman Zolan Başkanın bu nazik düşüncesini saygı ve takdirle anmak isterim. Ancak bu iptal kararının sürekli olmamasını ve kısa zaman içerisinde bu terör belasından kurtulup, artık şehitlerimiz için yas tutmaktan kurtularak, eski ve güzel günlere dönmeyi canı gönülden dilerim.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı