REKLAMI GEÇ

YOLLARIMIZ VE SON TRAFİK DÜZENİ

22 Ekim 2012 Pazartesi

Yıllardır sürdürülen altyapı çalışmalarından sonra, üstyapı çalışmaları da nihayet bitti sayılır.
Özellikle ana caddelerimizin düzenleme biçimini beğenen de, beğenmeyen de vardır ve doğal olarak olacaktır.

Bu işin ilmini yapmış olan uzmanların projelerini eleştirmek haddimiz değildir. Bazı bakımlardan övgüye değer uygulamalar da yapılmıştır. Mesela ara sokakların büyük çoğunluğunun asfalt yerine taş parke ile kaplanmış olması, çok doğru bir uygulama olmuştur.

Bu sayede sokakta oluşacak tozlar parke taş aralarında saklanacak, yağmur suları da kılcal damarlar gibi parke taş aralarından emilip yok edilecek, daha çok da kanserojen malzeme asfalttan büyük oranda kaçınılmış olması, sağlığımız açısından yararlı olacaktır.

Ana caddelerimizden Lise Caddesinin, her tür araç trafiğine tek yönlü olarak uygulamaya girmiş olması, hiç kimse tarafından yadırganmamış, şikâyetçi olunmamış, hatta oldukça da beğeni ile kabullenilmiştir. Aynı zamanda, Kaplanlar-Delikliçınar arası da ayni şekilde kabul görüp benimsenmiştir. Hiç kimse bu gibi caddelerin tek yön uygulamasına karşı değildir.

Yeni düzenlenip hizmete giren İstiklal Caddesi, uzun süredir çift yönlü olarak trafiğe açık hizmet edip dururken hiçbir rahatsızlık hissedilmiyordu. Bir hafta önce bu caddenin kullanımı, hiçbir yerde görülüp duyulmamış şekilde bir trafik uygulamasına sokulmuştur.

İncilipınar kavşağından, Delikliçınar’a doğru giden yol, yalnızca Turex otobüslerine tahsis edilmiş ve bu caddenin yarısı gidişli gelişli olarak Turex’in yolu haline gelmiştir.

O kadar ki, insan yolda otomobili ile seyrederken, ters yola girmiş koca bir otobüsle karşı karşıya geldim zannediyor.

Özel otomobiller bir yana da, toplu taşımacılık yapan ve hatta öğrenci servisi olarak çalışan küçük otobüsler (minibüsler) yasak kapsamına sokulup, Pelitlibağ Mahallesi’nin dar sokaklarında atraksiyon yapar hale getirilmişlerdir.

Tamam, dolmuşçuluğu savunacak değiliz de, yıllardır Türkiye’nin vazgeçilemez bir gerçeği haline gelmiş bu dolmuş sektörünü cezalandırır gibi uygulamanın haklı görülecek bir yanı da yoktur.

Dolmuşçuluğa güzergâh tahsis edip izin veren şehrin yöneticileri değil midir? Bu sektörde ne sermayelerin döndüğünü, ne masraflara girildiğini bilmeyen var mıdır? Çoğu borçla dertle boğuşup araç ve hat sahibi olmuş bu insanların haklarını bu şekilde ellerinden almak yanlıştır.

Yüzlerce ailenin geçim kaynağı zedelenmiş, yolcu durumundaki çok sayıda insanın alışkanlık ve gereksinimi bir anda ellerinden alınmıştır Hiç değilse sadece bu güzergâhta, eskisi gibi Suluköprü’ye kadar gidip, oradan Kaplanlar Mahallesine geçebilmelerine izin verilmelidir diye düşünürüm.

Enverpaşa adını Denizli için hiç uygun bulmadığımız için caddeye Atatürk Bulvarı demiştik. Sonra da Gazi Mustafa Kemal Bulvarı şeklinde değiştirildi.

Bugünkü uygulama ile bu caddenin bulvarlık hali kalmamıştır.

24.50 metre genişliğindeki yolun sadece 7-8 metresi araç trafiğine ayrılmış, gerisi geniş geniş yaya kaldırımı haline dönüştürülmüştür.

Son düzenleme ve yasaklarla da bu asırlık ana yol, sadece TUREX otobüslerine tahsis edildiğine göre, bundan sonra bu yolun adı TUREX CADDESİ olarak değiştirilmelidir.

Bu caddenin son düzenlemeyle Turex otobüslerine tahsis edilmesi, Denizli insanı olarak bizleri üzmüştür.

Bizim malımız olan bu caddeyi artık otomobilimizle kullanamayacağız. Yasak!..

Sadece ticarî bir şirket olan TUREX OTOBÜSLERİ ve resmî plakalı otomobiller kullanabilecek. Bu asırlık cadde biz Denizli insanının değil midir?

Park etmek yasak, gidişli gelişli kullanmak da yasak anladık ve kabul ettik de, Lise Caddesi gibi kullanmak niçin yasaktır? Yıllar önce KÖRÜKLÜ otobüslerimiz vardı.

Yeni gelenlere METROBÜS adı verildi diye mi bu cadde bizlere yasak oldu? Dileriz bir gün METRO olur da, METROBÜS de kullanabiliriz.

Yanlıştan dönmek bir erdemdir. Varsa kısa zamanda bu yanlışlardan dönülmeli ve Denizli insanı başkalarının çıkarları için daha fazla yok farz edilmemelidir.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorumlar

taner   -  Bağlantı 4 Kasım 2012, 01:27

başkanım kaleminize ve ağzınıza sağlık.

Gönül   -  Bağlantı 22 Ekim 2012, 21:05

Tespitleriniz çok doğru; baştan sona katılıyoruz.Umarız en kısa zamanda güzergahlar ve tek yön uygulamaları yeniden düzenlenir.

tarık koç   -  Bağlantı 22 Ekim 2012, 17:25

birde diyelimki 1200 evlerden gelen minübüslerle bağbaşı akkonak üniversite dolmuşları yakın bir noktada birleşiyor hatlar kesişiyordu şimdi aralarında mesafeler var. bayramyerinde minübüs olmalı. girmeyecekse 2. ticari yola özel araç girmesin minübüse neden izin verilmiyor.

Csher   -  Bağlantı 22 Ekim 2012, 16:53

Dogru demişsinşz başkanımda iş oy almaya geldimi yine %50 nin altına düşmüyorlar. Bizim insanımıza haktır bu önce seçmeyi bilecekler.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı