REKLAMI GEÇ

DEVLET AKLI NERDE SAKLI 1

10 Ekim 2019 Perşembe

Değerli okurlarım; bu yazı dizimde sizlerle devlet aklının, ilgi ve bilgi alanlarıma giren kısımlarını sorgulayacağız. Elbette kısmen sorgulayabileceğiz. Çünkü yazılarımı olabildiğince kısa ve net tutma arzusundayım. Kolay okunsun ve çarpıcı olsun diye, dilerseniz madde madde ilerleyelim:

1- Neden bölge planları yapılmıyor? Yapılanlar varsa ki geçmişte vardı, imar mevzuatı onların uygulama imar planlarına esas alınmalarını neden zorunlu kılmıyor? Bodrum Yarımadası ve yakın çevresi gibi özellikli turizm alanlarımızın acilen ve de hemen bölge planlarının yapılması ve uygulama imar planlarına doğrudan temel yapılması gerekliliği var. Korunması gereken ekolojik kırılganlık alanları var, korunmuyor. Yalnızca günübirlik turizme, yani yapısız turizme açılması gereken doğal güzellik alanları var, otel yapılıyor yani konaklama turizmine açılıyor. Durum tam anlamıyla feci. Evet; aşağıdaki Muğla İli Nazım Planı gibi, bölge planı tanımına girmese de, il çapında ve bölge çapında yapılan nazım planlar var:


Bodrum ve yakın çevresi için de var:


Ama bu nazım planlar da uygulama imar planlarına fazla aktarılmıyor. Kaldı ki, yukarıda sözünü ettiğim korumayı temellendirecek ayrıntı ve duyarlılıkta yapılmıyor. Mevcut yapılaşma, otelleşme eğiliminin tescili mahiyetinde olmaktan fazla ileriye gidemiyorlar. Neredesin devlet aklı? Devlet aklı nerede saklı?

2- Bu “akıl” neden her türlü planlamayı ikinci plana atıyor ya da gereksiz görüyor? Hem de ülkemiz, lisans düzeyinde kent plancısı yetiştirmede dünya öncülerinden biriyken! Bize plan değil pilav lazımsa, tarım alanlarımız neden emek gücünden mahrum bırakılıyor ya da talan ediliyor? Planlama tam da bunu önlemek için var oysa ki. Tam da pilavın kotarılması için var. Çünkü plancılar yapılaşma alanlarını yalnızca, tarım verimliliği en az doğal alanlar üzerine yerleştirirler. Tarım alanlarını da korumaya alırlar. Ülke tarımının getirildiği noktayı anlatmayı işin uzmanlarına bırakıyor ve soruyorum: Neredesin devlet aklı? Devlet aklı nerde saklı?

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı