REKLAMI GEÇ

DEVLET AKLI NERDE SAKLI 3

24 Ekim 2019 Perşembe

Bir Perşembe gününde daha birlikteyiz, değerli okurlarım. Konuyu yeni maddelerle sürdürelim:

5- Yine, değerli ziraat mühendislerimize sormak istiyorum. Onlar anlatsınlar lütfen. Bu ülkede bu kadar çok ziraat mühendisi varken ve yetiştiriliyorken, devletimiz ya da hükümetlerimiz onları bir seferberlik planıyla örgütleyip kırsal alanlarda ve köylerde neden devreye sokmaz? Böyle yaparsa komünist mi olacağız? Köylülerimizi ve tarım üreticilerini eğitseler de, ülkemizde tarım çok daha organik ve çok daha verimli yapılsa? Şimdi diyeceksiniz ki “heyhat! Bu tren de kaçtı”. Öyleyse sormam gerekiyor: Trenler kaçmadan neredesin devlet aklı? Devlet aklı nerde saklı?

6- Ülkemizde büyük bir hızla duble yollar yapıldı. Kentler arası yolların çoğu, gidişi ve gelişi bölünmüş yol oldu. Otoyol ağımız hızla genişliyor. Böyle bir durumda trafik kazalarının da azalması beklenir. İyi altyapı, mal ve hizmet dağılımını hızlandırıp kolaylaştırarak ekonomiyi geliştirir elbette. Keşke buna bir de öz kaynaklarımızı koruyup kendimize, yani ülkemize ve kamuya saklamayı ekleyebilsek..

Peki bu duble yollar ve otoyolların gidiş ve geliş şeritleri (birkaç istisna dışında) neden illa ki aynı kotta ve (orta refüjü saymazsak) bitişik yapılır? Düz araziden geçirildiğinde anlarım. Yolun ve üzerindeki kavşakların yapımını da kolaylaştırır. Ama gidiş ve geliş şeritlerini dağlık ve dalgalı arazide de aynı kotta ve bitişik yaptığımızda; dolgu ve kazı harfiyatı maliyeti çok artar, doğal peyzaj daha çok bozulur, ve daha çok ağaç ve endemik bitki yok edilir. Oysa eğimli arazide bu yön şeritleri farklı kot ve konumlarda yapılabilir:


Konunun uzmanları elbette daha çok ve daha kesin bilgi verebilecektir. Ama sanırım bu kadarı da sormaya değer: Neredesin devlet aklı? Devlet aklı nerde saklı?

7- Yazımı uzatmamak için son olarak şunu sorgulayacağım: Kamu projelerinin yapım, inşaat ve bakım aşamalarında neden ekip çalışması yapılmıyor? Yani, hangi alt ya da üst yapı yapılacaksa yalnızca o konudaki teknik insanlar devrededir. Örneğin karayolu yapılacaksa, planlama ve tasarımı yalnızca karayolu mühendisleri tarafından yapılır. Oysa ki, yapılan her büyük işin kentleşme, çevre ve toplumsal maliyetleri vardır ve kent plancıları, ekoloji uzmanları ve toplum bilimciler de ilgili ekipte yer almalıdır. Şimdi gelin de sormayın: Neredesin devlet aklı? Devlet aklı nerde saklı?

(Devamı gelecek.)

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı