REKLAMI GEÇ

Ahilik Kültürü Haftası kutlanıyor

Ahilik Kültürü Haftası kutlanıyor

Ahilik Kültürü Haftası kutlamaları, başladı. Bayramyeri Meydanı’nda gerçekleştirilen törende, ‘şed kuşanma’ merasimi yapılırken, Dokumacı Fatih Özyürek’e başarı belgesi verildi.

/ DENİZLİHABER / 12 Ekim 2009 Pazartesi, 18:19

Törene Vali Yavuz Erkmen, Denizli Milletvekili Mehmet Yüksel, Denizli Belediye Başkan Yardımcısı Şamil Çınar, Denizli Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Musa Çelikkol, daire müdürleri, oda başkanları, siyasi ve sivil toplum örgütü temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Mehter Takımı gösterisi ile başlayan törende, Pamukkale Üniversitesi Öğretim Görevlisi Şerif Kutludağ, Ahilik Kültürü’nün geçmişi hakkında bilgiler verdi. Kutludağ, “Bizi biz yapan kültürümüzün pek çok coşkusunu bir arada yaşadık. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin Kurucusu Büyük Önderimiz, ‘Türkiye Cumhuriyeti’nin temeli kültürdür’ buyuruyor. Kültür bir milletin bütün zamanlar içerisinde ürettiği değerler bütünüdür. İşte bu değerler bütünü içerisinde yer alan Ahilik bütünüyle, bizim insanlık medeniyetine ve kültürüne hediye etmiş olduğumuz, bizi ifade eden milli bir kültürümüzdür. Anadolu’da Selçuklu Devleti döneminde şekillenen, özleşen ve örgüt yapısına kavuşturulan Ahilik sistemi, bütün dünyada bu yönüyle ekonomi ile inancı ile insanı birleştiren ve buluşturan bizim milletimize özgü bir kültürel değerimizdir” dedi.

Denizli Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Musa Çelikkol da, Ahilik geleneğinin kökünün çok derinlerde olduğunu söyleyerek, “Bugün burada Türk esnaf sanatkarının bayramı olan Ahilik kültürü Haftası’nı kutluyoruz. Ahilik sosyal ve ekonomik bir oluşum olmakla beraber, ahlak, bilim ve akıl ile çalışma sanatını sürdüren, vatan ve insan sevgisiyle yoğrulan, saygılı, mert, olgun ve merhametli, iyiliği yaşamı boyunca ilke edinen dürüst, güvenilir insandır” diye konuştu.

Denizli Belediye Başkan Yardımcısı Şamil Çınar, esnafın tarihimiz boyunca bu güzel kültürümüzü bugünlere kadar taşımasının mutluluk kaynağı olduğunu söyleyerek, “Tarih boyunca baktığımızda Ahilik, özellikle mükemmel insan yetiştirme mantığına dayanmaktadır. Hem bu dünya için hem de öbür dünya için mükemmel insan yetiştirme mükemmel bir esnaf erbabı yetiştirmeye dayanan bir kültüre sahiptir” dedi.

Denizli Milletvekili Mehmet Yüksel de, her yıl 12-18 Ekim tarihleri arasında Ahilik Kültürü Haftası’nın ülkemizde kutlandığını, ancak Denizli’de bir başka coşkuyla kutlandığına dikkat çekti. Ahilik geleneğinin Denizli’de ayrı bir önem taşıdığını söyleyen Yüksel, “Farklı kutlanmasındaki bu işin önderlerinden Ahi Evran’ın iki öğrencisi Ahi Sinan ve Ahi Tuman’ın Denizlili olması Denizlimizi ayrı bir yere koymakta, Denizlimizde Ahilik Haftası’nın ayrı bir şekilde kutlanmasını gerektirmektedir” dedi.

‘Esnaf, Can Suyu Kredisi’nden yararlansın’
KOSGEB Yasası’nda değişiklik yapıldığını sözlerine ekleyen Denizli Milletvekili Mehmet Yüksel, “Daha önceki KOBİ destekleri sizin de bildiğiniz gibi sadece imalatçı olanlara verilebiliyordu. Ama bu tanım değişti. Artık KOSGEB Kanunu’nda, ‘sanayici’ kelimesinin, ‘işletmeci’ kelimesi ile değiştirilmesi ile tüm esnafımız bu can suyu kredilerinden yararlanabilecek. Kasım ayında başlayacak olan kredilerde, ilk hedef 100 bin esnafa ulaşabilmektir. Bunun için KOSGEB veri tabanına kaydolmak gerekmektedir. Daha önceki dönemlerde, kapasite raporu gerektiği için bir bedel ödeniyordu. Şimdi bedel ödenmiyor. Ben buradan Denizlili esnaflarımızı uyarıyorum. Zaman kaybetmeden KOSGEB veri tabanına kayıtlarını yaptırsınlar. Kasım ayında başlayacak olan bu destek ile ilgili ön hazırlıklarını yapsınlar. Geçen dönemde Denizli bu konuda birinci oldu. İnşallah hep birlikte dayanışma içerisinde 100 bin kredi içinde, en fazla payı Denizli’nin alması için yarışı bugünden başlatalım” dedi.

Vali Yavuz Erkmen ise, Denizli’de Ahilik Kültürü Haftası’nın kutlamanın ötesinde yaşanarak ve yaşatılarak bugünlere gelindiğini söyledi. Ahilik Kültürü’nde Türkiye’de, Denizli’nin çok daha ön plana çıktığını söyleyen Vali Erkmen, “Ahilik bizim binlerce yıla dayanan bir kültürümüz. Bu kültürümüzü biz yaşatmak mecburiyetindeyiz. Her zaman ifade ettiğimiz gibi, bizim sağlam olması ile övündüğümüz çok temel iki konumuz vardır. Biri aile yapımızın sağlamlığı, diğeri toplumsal yapımızın, dayanışmanın ön plana çıkmış olması. İşte toplumsal dayanışmanın en çarpıcı örneği de Ahilik kültürüdür” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Dokumacı Fatih Özyürek’e Vali Yavuz Erkmen tarafından Başarı Belgesi ve ödül verildi. Törenin sonunda ise Vali Necati Bilican Mesleki Eğitim Merkezi öğrencileri tarafından Ahilik kültürünün bir parçası olan ‘şed kuşanma’ töreni canlandırıldı. Protokol üyeleri törenin sonunda esnafı ziyaret ederek sohbet ettiler. Vali Erkmen, Bayramyeri’ndeki törenin ardından Denizli Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Musa Çelikkol’u makamında ziyaret ederek tekrar, Ahilik Haftası’nı kutladı ve bir süre sohbet etti.

Hafta kutlamaları çerçevesinde, Denizli Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Musa Çelikkol, Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Ali Erkan, Kültür ve Turizm İl Müdürü Mehmet Korkmaz ve esnaf odalarının temsilcileri, çeşitli ziyaretlerde bulundu.

Ahilik Kültürü Haftası, 12-18 Ekim tarihlerinde düzenlenecek çeşitli etkinliklerle devam edecek.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı